Ankeren voor hartcoherentie

ankeren voor hartcoherentie

Ankeren is een beproefde NLP-techniek die je kan helpen om meer zelfvertrouwen, enthousiasme en ontspannen te geven wanneer je daar behoefte aan hebt. Het is een eenvoudige manier om een ongewenst gevoel te vervangen door een gewenst gevoel. Zo, hup, met de knip van een vinger! Om die reden heb ik een blog geschreven over ankeren in relatie tot hartcoherentie.

Zoals je misschien reeds hebt gelezen kun je hartcoherentie bereiken door jezelf fijn te voelen. Door een gevoel van dankbaarheid, zorgzaamheid en liefde te ervaren, kun je een staat van hartcoherentie bereiken, en daarmee een staat van optimaal functioneren, waarbij zowel lichaamsprocessen als processen in de hersenen optimaal samenwerken.

Wat is ankeren?

Ankeren is het proces van het koppelen van een interne reactie aan een externe of interne trigger. In feite is het niet meer dan een stimulus-responspatroon. Net zoals de hondjes van Pavlov zijn mensen voortdurend bezig met ankeren. Elk signaal, elk beeld of gevoel, gebruiken we om er een respons op te geven. Denk aan de deurbel. De bel gaat en automatisch sta je op om open te doen. De bel is het anker, opstaan het gevolg.

Hoe vaker je een anker herhaalt, hoe groter het automatisme wordt om de reactie uit te voeren. Je kent de uitspraak wel “neurons that fire together, wire together”. Je gaat patronen ontwikkelen. En naarmate je ouder wordt, worden deze patronen – ik noem ze tractorsporen – steeds dieper. Dit is ook de reden waarom ouderen nog maar zo moeilijk hun gedrag en beleving kunnen veranderen. Ze zitten vast in hun patronen.

De NLP-techniek Ankeren kun je zowel positief als negatief inzetten. Denk aan de wekker ’s morgens die je een vervelend gevoel geeft. Of de intro van het Journaal voor een kwartier lang ellende op je netvlies.

Zo’n ongewenst gevoel (anker) kun je echter vervangen door een positief gevoel. Dat ga ik verder voor je beschrijven.

Hoe werkt ankeren stap-voor-stap?

Ankeren is associatieve conditionering. Kun je jezelf een liedje herinneren van een vakantie jaren geleden? Doe je ogen eens dicht en ervaar wat je toen ervaarde. Wat hoorde je verder? Hoe voelde je je toen? Was je in een warme omgeving? Of was je huid misschien nat van het zwemmen? Als je je deze situatie helemaal goed voor de geest kunt halen en je helemaal weer kunt ervaren hoe fijn je je toen voelde, dan is het moment daar om dat gevoel te ankeren.

Om een gewenst gevoel te kunnen ankeren, moet je een referentie hebben. Dat kan een vakantiegevoel zijn, of een gevoel van zelfvertrouwen, of natuurlijk dat je 100% gelukkig was. Stap voor stap doorlopen we het proces om succesvol te kunnen ankeren. Ik beschrijf direct hoe je kunt ankeren voor hartcoherentie, dan kun je het direct toepassen om de gewenste emotionele staat te bereiken. In de toekomst kun je zo heel eenvoudig bereiken wat je wilt: een staat van hartcoherentie!

Stap 1. Een heerlijk gevoel oproepen

Om een anker aan te brengen is het niet nodig om een rustige plek op te zoeken, maar voor veel mensen is het wel fijner om zo te beginnen. Sluit je ogen en leef je in een situatie in waarin je jezelf ontzettend fijn voelde. Sterker nog, je was ontzettend dankbaar, zo dankbaar dat je er een warm gevoel van kreeg. Je kan bijvoorbeeld aan je huisdier denken, een dierbaar persoon in je omgeving of die baan die je zo graag wilde en eindelijk kreeg. Jij bepaalt waarvan je het fijne gevoel krijgt.

Stap 2. Het ankeren zelf

Wanneer je je helemaal hebt ingeleefd in het gevoel en alles hoort, ziet, voelt en misschien zelfs proeft en ruikt, dan is het tijd om te ankeren. Hiervoor raak je een discreet maar uniek punt op je lichaam aan. Je kan in je oorlelletje knijpen, aan de binnenkant van je knie wrijven of je duim en je pink tegen elkaar drukken. De plek en de druk die je erop uitoefent moet echt uniek zijn. Steek dus bijvoorbeeld niet je vinger in je neus als je sowieso al veel in je neus peutert.

Het gaat erom dat je het anker aanbrengt op het hoogtepunt van je fijne gevoel. Het is echt belangrijk om een intense emotionele ervaring te beleven. Hoe intenser deze ervaring is, hoe krachtiger het anker voor je zal werken. Helaas werkt het niet om je even iets in te beelden (visueel), je moet het écht beleven en voelen!

Door jezelf ook te concentreren op andere zintuiglijke waarnemingen, dus kinesthetisch, auditief etc., kun je je ervaring om te ankeren intensiveren. Samen geven ze de meest intense weergave van je gevoel.

Stap 3. Onderbreek het gevoel

Nadat het anker is aangebracht moet het proces worden onderbroken om even ‘het scherm schoon te maken’. Adem een paar keer diep, verzet even je gedachten. Dit doe je om het anker vervolgens te kunnen testen.

Stap 4. Test het anker door deze te activeren

Als je bijvoorbeeld je knie hebt gebruikt om het anker aan te brengen, raak dan exact dezelfde plaats aan met dezelfde druk zoals je hebt gedaan bij het aanbrengen. Door het anker weer te activeren activeer je ook je neurologisch systeem dat deze aanraking associeert met de verhoogde emotionele staat waarin je was toen je het anker aanbracht.

Als je weer hetzelfde voelt als toen je het anker aanbracht – dus het fijne gevoel weer ervaart – dan weet je dat je het anker succesvol hebt aangebracht en dat je met een eenvoudige aanraken het fijne gevoel kunt oproepen om hartcoherentie te kunnen ervaren.

Soms is het nodig om het anker een paar keer te herhalen om het succesvol te kunnen plaatsen. Hou hierbij in gedachten dat je steeds het hoogtepunt van je gevoel ankert.

Ankeren voor hartcoherentie

Hartcoherentie is met ankeren nog eenvoudiger te bereiken dan je wellicht eerder hebt ervaren, want ankeren is een heel eenvoudige en beproefde methode om een gewenste emotionele staat te bereiken.

Door met ankeren een fijne, warme emotionele staat op te roepen kun je je hart in een coherente staat brengen en profiteren van de voordelen hiervan. Denk qua voordelen aan een betere intuïtie en betere cognitieve vermogens, zodat je bijvoorbeeld beter kunt studeren.

Voorbeeldankers

Zelf gebruik ik dagelijks diverse ankers om mezelf beter te kunnen beheersen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld voor een moeilijk gesprek een ankertje om rustig te worden. Hiervoor verbind ik mijn pink en wijsvinger tegen elkaar en adem heel diep in en uit. Na twee ademteugen ben ik al de rust zelve.

Ook in het verkeer kunnen ankers van pas komen. Ikzelf ben nogal ongeduldig aangelegd, maar met behulp van een anker kan ik verkeersflaters van anderen goed verdragen. Als iemand een stomme ‘move’ maakt en ik direct in de vlekken schiet, tover ik een glimlach op mijn gezicht die me direct weer ‘zacht’ maakt.

Muziek en beelden kunnen, zeker in combinatie met elkaar, bijzonder krachtige ankers zijn. Denk maar eens aan een film met prachtige filmmuziek. Ik bekijk regelmatig mijn foto’s uit het verleden die me een fijn gevoel geven. Ik zet er dan mooie muziek bij op en ik hoef niet eens meer op vakantie, want ‘ik ben er al’.

Mind Movies

Mind Movies kan hierbij een zeer krachtig middel zijn. Hoewel deze vorm van visualisatie vooral wordt toegepast bij het realiseren van je dromen, kan het ook worden gebruikt als anker om een fijn gevoel op te roepen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies