ASMR: tintelende hoofdhuid en een euforisch gevoel

ASMR soorten triggers

ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) is een term die in 2010 werd bedacht om de diepe gevoelens van een euforische ontspanning te beschrijven, die vaak gepaard gaan met een aangename tinteling in de hoofdhuid. Deze tinteling heeft wel wat weg van heel fijne ijsdruppeltjes. Mensen die een dergelijke toestand weleens ervaren hebben, beschrijven het ook wel als ‘hersentintelingen’ en ‘hersenorgasme’.

ASMR wordt vaak veroorzaakt door zachte geluiden, lichte aanraking en persoonlijke aandacht van iemand die zacht lieve dingen tegen je zegt of fluistert. Op Youtube zijn inmiddels duizenden ASMR-video’s te vinden. Er is voor ieder iets wils, want iedereen heeft een verschillende voorkeur en krijgt van andere dingen een ASMR-ervaring.

Wat is ASMR?

Volgens een ASMR-studie van de afdeling psychologie aan de Universiteit van Sheffield in Engeland, creëert ASMR “tintelende sensaties in de kruin van het hoofd, als reactie op een reeks audiovisuele triggers zoals fluisteren, tikken en handbewegingen.” Het hele punt van ASMR is om mensen met een aangenaam gevoel te ontspannen.

Met de opkomst van internet waren mensen die deze ASMR-ervaringen hadden beter in staat elkaar te vinden en al snel bleek dat er geen naam was voor de verschijnselen. De formele termen die destijds werden gebruikt maakten vooral een verwijzing naar een orgasme, aangezien de symptomen bij veel mensen een sterk euforisch of zelfs orgastisch gevoel veroorzaken en sterk doen denken aan seksuele opwinding.

De seksuele opwinding heeft ertoe geleid dat er een heel genre aan ‘ASMRotica-video’s’ is ontstaan, die erop gericht zijn om seksueel opwindend te zijn.

Jennifer Allen was in 2010 deelnemer aan een online forum en was de eerste die de term “autonome sensorische meridiaanrespons” noemde. Zij stelde dat het fenomeen over het algemeen geen verband houdt met seksuele opwinding, maar die ervaring kan van persoon tot persoon verschillen.

De term “autonome sensorische meridiaanrespons” is opgebouwd uit:

  • Autonoom – spontaan, zelfbesturend, met of zonder controle
  • Zintuiglijk – over de zintuiglijke ervaring of sensatie
  • Meridiaan – duidt een piek, climax aan
  • Reactie – verwijst naar een ervaring die wordt veroorzaakt door interne of externe trigger

Allen bevestigde in een interview in 2016 dat ze bewust voor deze termen had gekozen omdat ze objectiever en klinischer waren dan de formele termen voor de sensatie.

Zelfonderzoek

Mijn eigen eerste ASMR-ervaringen deed ik op in de sportschool tijdens mijn urenlange cardiosessies. De combinatie met orchestrale trancemuziek gaf me een tintelende hoofdhuid, een gevoel alsof er koud water in mijn nek liep langs mijn ruggengraat naar beneden. Het gevoel ebde na de training langzaam weg, maar was nog steeds extatisch.

Ook het luisteren naar bepaalde trancemuziek heeft me altijd deze verschijnselen opgeleverd. Kippenvel, een euforisch gevoel en schijnbaar eindeloze energie maakten het luisteren naar deze muziek bijna verslavend. De combinatie van intensieve lichaamsbeweging maakte voor mij de ervaring altijd vele malen intensiever.

Aangezien de wetenschap nogal achterblijft in het onderzoek naar de fysiologie achter dit fenomeen, ben ik zelf op onderzoek uitgegaan. De audio-visuele triggers hebben vooral invloed op mensen die sensorisch gevoelig zijn. Sensorisch gevoelige mensen raken eenvoudig getriggerd door zacht knisperende geluiden, subtiele bewegingen en empathische blikken.

Mensen die festivals bezoeken, zichzelf voortdurend overladen met stimuli zoals drugs en alcohol en harde muziek, zullen minder gevoelig zijn voor ASMR-triggers.

De triggers geven een rustgevend gevoel. Dit gevoel komt door een verhoogde aanmaak van de kalmerende en belonende neurotransmitter endorfine. Deze kalmeert het zenuwstelsel en zorgt dat je jezelf lekker ontspannen en voldaan voelt.

Frisson, kippenvel en genot door muziek

ASMR wordt vaak vergeleken met muzikale frisson, een toestand waarin je kippenvel krijgt van muziek, bepaalde klanten of akkoorden. Bij een frisson voel je tintelingen in de hoofdhuid, nek en schouders en een golf van trillingen door de ruggengraat. Deze sensaties worden ervaren tijdens piekmomenten van emotie in de muziek, zoals bijvoorbeeld in orchestrale trancemuziek. Deze zeer aangename sensaties treden vaak op tijdens lichamelijke beweging zoals sporten, dansen of tijdens andere bezigheden waarin we in een staat van flow zijn.

Onderzoek naar ASMR

De eerste peer-reviewed onderzoeksstudie naar ASMR werd gepubliceerd in 2015 en gaf aan dat mensen die naar ASMR-video’s keken, de sterkste tintelingen voelen als reactie op gefluister en persoonlijke aandacht.(r) De ​​deelnemers aan het onderzoek meldden dat ze ontspannen raakten van de video’s, of zelfs in slaap waren gevallen.

Onderzoek naar functionele magnetische resonantiebeeldvorming (fMRI) onderzocht de verschillen tussen ASMR-gevoelige en ASMR-ongevoelige proefpersonen tijdens scans in rusttoestand. De ASMR-gevoelige individuen vertoonden regio’s van verminderde connectiviteit in de precuneus en thalamus, en regio’s met verhoogde en verminderde connectiviteit in de frontale gyrus en temporale gyrus. Deze studie toonde de verschillen in hersenstructuur aan van degenen die wel en niet ASMR ervaren. Er is echter geen enkele studie beschikbaar die de hersenactiviteit heeft waargenomen tijdens een ASMR-ervaring zelf.

Neuroimaging-onderzoeken hebben de hersenregio’s en neurale mechanismen geïdentificeerd die actief zijn tijdens muzikale frisson. Een onderzoek met een positronemissietomografie (PET) toonde aan dat muzikale frisson de activiteit in de nucleus accumbens (NAcc), insula en de aanvullende motorische gebieden (SMA’s) verhoogt. De activiteit in de mediale prefrontale cortex (mPFC) verlaagt.(r) Een andere studie, die PET- en fMRI-onderzoek omvatte, toonde aan dat frisson geassocieerd was met dopamine-afgifte in de NAcc.(r)

Het boek Brain Tingles van Craig Richard PhD is een goed boek om kennis te maken met ASMR en wat het voor je kan betekenen in je dagelijks leven.

Soorten ASMR triggers

In de afgelopen jaren heeft ASMR zich sterk ontwikkeld en zijn er verschillende soorten ASMR-stromingen ontstaan. De meeste van deze stromingen zijn op Youtube terug te vinden, maar er zijn ook specifieke websites waarop je deze video’s kunt vinden.

Fluisteren

Fluisteren is veruit de meest voorkomende ASMR-trigger en komt voor in de meeste ASMR-video’s. Sommige ASMR-makers spreken zacht in plaats van fluisteren, maar hoe dan ook, een zachte stem wekt bij bijna iedereen tintelingen op. Soms worden bepaalde woorden of geluiden benadrukt of herhaald vanwege hun bijzonder ontspannende effect. Deze kunnen vooral effectief zijn als ontspanning voordat je gaat slapen. Hoewel je een ASMR video kunt luisteren via stereo speakers, is het misschien wel veel aangenamer om de video te beluisteren via een hoofdband met ingebouwde bluetooth-luidsprekers.

Tapping

Tapping is het zachtjes tikken met de vingertoppen of nagels op een oppervlak. Vele ASMR-specialisten zijn creatief met de oppervlakken waarop ze tikken, zoals bijvoorbeeld een plastic verpakking, een glazen schaaltje of een houten plankje.

Fysieke aanraking

De meeste ASMR-video’s associeren ook met fysieke aanraking. Iedereen heeft zich weleens heerlijk ontspannen gevoeld bij de kapper, tijdens een massage of in een andere situatie waar je persoonlijke aandacht kreeg. Het meest voorkomende gebruik van fysieke aanraking in ASMR-video’s omvat het geluid van spelen met het haar of het aanraken van het gezicht.

Persoonlijke aandacht

Persoonlijke aandacht is waar elk mens naar verlangt. Niets is zo fijn als het gevoel dat iemand om je geeft en je lekker wil verwennen met aandacht. Deze aandacht kan fysieke aanraking zijn, maar natuurlijk ook een empathische blik of met ononderbroken aandacht naar je kijken en tegen je praten, waarbij ASMR-tintelingen zich meester van je maken.

Pagina omslaan

Sommige ASMR-video’s richten zich op de knisperende geluiden van bladzijden omslaan. Voor velen is lezen een ontspannende bezigheid, en door naar iemand anders te kijken en te luisteren, kunnen ASMR-verschijnselen ontstaan.

Handbewegingen

Niet alle ASMR richt zich op geluid. Sommige ASMR-video’s laten zien hoe iemand zijn of haar handen voor de camera beweegt. Hoewel het vreemd kan klinken voor iemand die nog nooit ASMR heeft ervaren, kunnen elegante handbewegingen voor sommigen zeer opwindend zijn.

Rollenspel

In veel ASMR-video’s speelt de maker een rollenspel, zoals een doktersbezoek, een kappersbezoek of knuffelpartij met een partner. Dit kan zorgen voor een zeer persoonlijke en boeiende ervaring voor de kijkers die intense en gelukzalige ontspanning oplevert.

Eten

Hoewel sommige mensen walgen van het kijken en luisteren naar mensen die eten, kunnen anderen genieten van geluiden, zoals bijten, kauwen of slurpen.

Concentratie

Kijken naar iemand die zich concentreert op een taak kan voor veel kijkers ontspannend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de uitzendingen van kunstenaar Bob Ross, terwijl hij zachtjes spreekt.

Massage

Massages zijn de ultieme ontspanning. Zelfs als je deze niet fysiek kunt beleven, kan het ontspannend zijn om te zien hoe iemand anders een massage geeft of ontvangt. De triggers van persoonlijke aandacht, fysieke aanraking en zacht spreken kan een heerlijke manier zijn om te ontspannen.

Crinkling / Squishing (kreukelen/uitknijpen)

Deze trigger omvat het kreuken of samendrukken van materialen, zoals een plastic wikkel, aluminiumfolie of noppenfolie. Ook het uitknijpen van een tube of zeepflacon kan ASMR-effecten teweegbrengen.

Soppen

Het inzepen van de handen met zeep, shampoo of andere vloeistoffen kan zeer subtiele geluiden veroorzaken, waar sommige mensen een aangenaam gevoel van krijgen.

Zelf ASMR maken

ASMR is hot en zeker als je in een ‘niche’ zit en het goed aanpakt, dan kun je in vrij korte tijd een goedlopend Youtube-kanaal opbouwen. Je succes staat of valt met goede apparatuur, de juiste omgeving en natuurlijk de juiste skills, maar die kun je leren!

ASMR Trends
ASMR is nog altijd groeiend in populariteit

Belangrijkste factoren voor goed ASMR-geluid

Om een ​​goede ASMR-opname of een opname te krijgen, moet u rekening houden met drie hoofdfactoren:

  • De bron
  • De ruimte
  • Het materiaal

Deze drie factoren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en essentieel voor een goede ASMR-video. Als een van deze drie factoren achterblijft, zal het resultaat eronder lijden. Met de onderstaande tips en tricks laat ik je zien hoe je het beste uit je ASMR-video’s kunt halen.

De bron

De geluiden en beelden die je voortbrengt met je opname, zijn natuurlijk voor het grootste deel afhankelijk van wat je zegt en fluistert. Je zal dus een zekere mate van microfoonskills moeten hebben.

Hoewel je misschien denk dat het vrij eenvoudig is, vraagt een supergevoelige microfoon om enige vaardigheden. En hoewel kleine details van klein belang lijken, kunnen ze een aanzienlijke impact hebben. Een paar dingen waarmee je rekening moet houden zijn:

Bij de opname van micro-triggers zoals fluisteren, kunnen ademgeluiden storend anwezig zijn. Probeer van de microfoon weg te ademen om dit te voorkomen.

Soms worden S-klanken scherp en irritant. Dit hangt af van de stand van je voortanden. Oefen en experimenteer daar dus mee. Ook kunnen sommige microfoons sterker reageren op die klanken dan andere. Als je de sisklank tijdens de opname wilt verminderen, probeer dan niet rechtstreeks in de microfoon te praten, maar een beetje buiten de as.

Andere klanken waar de microfoon op kan reageren zijn de plosieven (plofklanken). Dit zijn de letters P, T en B. Die letters kunnen luchtstoten veroorzaken die de opname kunnen verpesten, dus het is belangrijk om standaard een ​​popfilter te gebruiken.

Het nabijheidseffect (afstand) is een fenomeen dat een toename van de basweergave benadrukt, wanneer je te dicht bij een directionele microfoon komt. Wanneer je dichter dan 25-30 centimeter bij het membraan van de microfoon komt, zul je merken dat je stem steeds meer bas krijgt. Houd hier rekening mee tijdens de opname.

Let op de kleding en bewegingen die je maakt. Sommige kleding kraakt bij elke beweging en dat is storend voor je opname, waarin je juist de nadruk wilt leggen op andere subtiele geluiden. Voordat je je eerste ASMR-video opneemt, moet je een beetje experimenteren met hoe de microfoon reageert. Als je je apparatuur goed kent, kun je betere opnamen maken.

De ruimte

Je zal je eerste opnames niet direct maken in een professionele akoestisch geïsoleerde opnamestudio. Omdat ASMR-opnames zeer gevoelig zijn voor omgevingsgeluiden, is het belangrijk om de opnameruimte zo stil mogelijk te houden. Achtergrondgeluiden zoals een wasmachine, de ventilator van je computer of airconditioner kunnen je opname ruïneren. Ook geluiden van de buren of op straat kunnen een verstorende factor zijn. Kies bij moment waarop de kans om gestoord te worden minimaal is, zoals ’s avonds laat.

Kamerreflecties en -resonanties zorgen voor echo van alle geluiden. Naakte wanden moet je dus zoveel mogelijk voorkomen. Houd er rekening mee dat je absorbers nodig hebt om echo en resonanties in je sound te voorkomen. Zorg voor een dik gordijn voor de ramen, een tapijt op de vloer of aan de muur. Een goede oplossing is een goedkope noppenmat om de reflecties van hoge frequenties te dempen. Elk klein beetje zal je helpen de kwaliteit van je ASMR-opnames te verbeteren.

Het materiaal

De kwaliteit van je materiaal is net zo belangrijk als de ervaring die je hebt. Een doorgewinterde ASMRtist zal betere resultaten behalen met goedkope apparatuur dan een onervaren persoon met de duurste apparatuur.

Welke apparatuur heb je nodig om te starten?

Natuurlijk kunt je je smartphone gebruiken voor je eerste ASMR-video, maar als je professioneel aan de slag wilt, dan heb je professionele apparatuur nodig, dus een professionele camera en microfoon.

Houd er rekening mee dat je je opnames ook nog moet bewerken, zoals knippen, plakken en faden. Het is cruciaal dat u ervoor zorgt dat uw video synchroon loopt met uw audio.

Een mooie intro en outro maken je opname pas echt professioneel. Sommige ASMRtists gebruiken iMovie (gratis), DaVinci Resolve (gratis), Adobe Premiere (betaald) of Final Cut Pro (betaald).

Meerdere YouTubers gebruiken aanvullende software, een professioneel digitaal audiowerkstation (DAW) om ongewenste ruis en andere onaangename geluiden weg te filteren.

Als audio-interface moet je een stereo geluidsbron gebruiken. Kies daarom een ​​interface die minimaal twee microfooningangen biedt. Veel Youtubers werken met twee of zelfs drie of vier microfoons. Omdat een condensatormicrofoon een veel gedetailleerdere geluidsresolutie geeft, zouden de voorversterkers van de interface ze moeten kunnen voorzien van 48V fantoomvoeding.

De beste ASMR-microfoons

Investeren in de best mogelijke ASMR-microfoon zal je opnames een flinke kwaliteitsboost geven. Om ​​professionele geluidskwaliteit te bereiken, moet je condensatormicrofoons gebruiken met een hoge gevoeligheid en een lage zelfruis.

Microfoongevoeligheid

Bij de opname van ASMR-video’s wil je zoveel mogelijk subtiele details vastleggen. De gevoeligheid van een microfoon wordt weergegeven in bijvoorbeeld -54 dBV / Pa. Hoe dichter deze waarde bij 0 komt, hoe gevoeliger de microfoon is.

Zelfruis

De zelfruis wordt weergegeven in dB (A), wat in feite betekent dat als je een microfoon hebt met 7 dB (A) zelfruis, je een geluid moet afspelen van 7 dB (A) om deze ruis te overstemmen. Hoe lager deze ruiswaarde van een microfoon, hoe beter deze is geschikt om subtiele geluiden op te nemen.

  • Audio-Technica AT2020USB+: De toon van deze microfoon op hogere frequenties is ongelooflijk helder, waardoor dit een top ASMR-microfoon is. De resultaten bij het opnemen van gefluisterde ASMR klinken natuurlijk en dynamisch, waardoor het lijkt of je daadwerkelijk met iemand in een ruimte bent, in plaats van dat je naar een opname luistert. Bekijk deze mic op Amazon.
  • Blue Yeti Series: Deze mic is zeer gevoelig en produceert een kristalhelder geluid, en kan een scala aan geluiden verwerken dankzij hun brede frequentierespons. Door de omnidirectionele mogelijkheden, zal de aanschaf van twee van deze microfoons binaurale opnames aanzienlijk gemakkelijker maken. Bekijk deze ASMR-microfoon op Amazon.
  • Shure SM7B: De Shure SM7B is veruit de beste microfoon voor spraak en zang. Deze is wel wat hoger geprijsd maar beschikt over een afneembaar close-talk windscherm, perfect om dichtbij de microfooncapsule te komen en met een rustgevende stem of fluisterend te spreken. De dynamische cartridge maakt gebruik van een vlakke frequentierespons met breed bereik voor een zuivere, natuurlijke weergave van de audio. De nadruk op het middenbereik met een lage bas-roll-off geeft een grote boost aan de vocale helderheid. Bekijk deze ASMR-microfoon op Amazon.

Laatste tips

Wanneer je zelf ASMR wilt gaan maken, zorg dan dat je veel oefent, kritisch naar je eigen opnames kijkt en luistert en vraag feedback aan mensen in je omgeving. Wanneer je kritiek krijgt, wees jezelf er dan van bewust dat dit slechts een mening van iemand is en dat je wijze lessen kunt leren om je ervaring te verbeteren.

Wij maken gebruik van cookies