Audiovisueel entrainment (AVE) is een techniek waarbij flitsende lichten via een oogset en pulserende tonen via een hoofdtelefoon de hersengolven beïnvloeden. Deze eerste omschrijving nodigt nu niet bepaald uit om deze techniek in de praktijk toe te gaan passen. Toch neemt het gebruik van Audiovisueel entrainment (AVE) in rap tempo toe voor therapeutische toepassingen.
Steeds meer mensen ontdekken de positieve resultaten die AVE kan hebben bij klachten als AD(H)D, pijn, migraine, slaapstoornissen en moeite met opstarten ‘s morgens. In dit artikel gaan we in op wat Audiovisueel entrainment precies is, bij welke klachten het kan helpen en waar je op moet letten bij de aanschaf van een zogenaamde ‘brain machine’.
Wat is Audiovisueel entrainment (AVE)?
Bij AVE draagt de gebruiker een bril waarin led-lichtjes zijn verwerkt die aan de hand van een voorgeprogrammeerd programma in een bepaalde frequentie knipperen. Tegelijkertijd draagt de gebruiker een hoofdtelefoon die in dezelfde frequentie pulserende tonen uitzendt. De signalen komen uit een meegeleverd kastje dat een aantal programma’s bevat. Dit kastje, of de set, wordt ook wel een ‘brain machine’ genoemd.
De stimulerende signalen hebben een krachtige invloed op de hersengolven in onze hersenen. AVE stimuleert de aanmaak van neurotransmitters, verhoogt de bloeddoorstroming in de hersenen, kan een diepe autonome kalmerende, hypnotische inductie teweegbrengen en prikkelt en herstelt neurale netwerken.
Toepassingen met AVE training
Toepassingen van AVE training zijn breed. Klinische studies tonen de werkzaamheid van AVE training aan en laten zien dat er goede resultaten te behalen zijn voor de behandeling van ADHD, piekeren, depressie, angst, cognitieve degeneratie, evenwichtsklachten, posttraumatische stressstoornis (PTSD) en pijnbestrijding.
Sporters gebruiken in toenemende mate AVE om topprestaties te kunnen leveren en ook wordt Audiovisueel entrainment gebruikt voor betere leerprestaties en emotioneel welzijn in het algemeen. AVE-apparaten zijn goedkoop, effectief en eenvoudig te bedienen met minimale negatieve bijwerkingen.
Hoe werkt Audiovisueel entrainment?
In de zogenaamde brainmachine, ook wel mindmachine, is een aantal programma’s opgeslagen voor verschillende doelen. Elk programma veroorzaakt verschillende hersengolfpatronen onder invloed van de pulserende tonen en lichtsignalen in de bril.
AVE maakt gebruik van hersenverleiding: dit betekent dat onze hersengolven geneigd zijn de frequentie van de flitsen en de tonen over te nemen, waardoor ze zich eenvoudig laten meeslepen op de frequentie van de input.
Om de werking van hersengolven te kunnen begrijpen, leggen we eerst even uit wat hersengolven precies zijn.
Wat zijn hersengolven?
Hersengolven geven de communicatie frequentie weer tussen verschillende neuronen in onze hersenen. Elke keer als een gesynchroniseerde elektrische puls van informatie tussen neuronen wordt uitgewisseld, veroorzaakt dit een frequentie die wordt weergegeven in Hertz (Hz).
Aan de basis van al onze gedachten, emoties en gedragingen ligt de communicatie ten grondslag die plaatsvindt tussen de neuronen in onze hersenen. Hersengolven worden geproduceerd wanneer die met elkaar communiceren.
In onze hersenen onderscheiden we een aantal verschillende bandbreedtes van hersengolven:
- delta hersengolven
- theta hersengolven
- alfa hersengolven
- beta hersengolven
- gamma hersengolven
Gedurende de dag – ook nu je dit artikel aan het lezen bent – zijn onze hersenen voornamelijk in beta. Dat wil zeggen dat onze hersenen dominant betagolven aanmaken. Door die beta hersengolven zijn we in staat aandachtig te lezen, rationeel te kunnen nadenken of ons te kunnen concentreren op een kruiswoordpuzzel. Lees meer over hersengolven.
Met Audiovisueel entrainment kunnen we onze hersengolven beinvloeden. ADHD’ers bijvoorbeeld, maken relatief minder dominante beta hersengolven aan en zijn meer dominant in theta patronen. Door een programma af te spelen dat de aanmaak van dominante beta golven stimuleert, zijn we in staat de hersenen te trainen om beta golven aan te maken en daarmee de klachten te verminderen.
In trance met Audiovisueel entrainment
Bij therapeutische toepassingen kan een belangrijk doel hersenverleiding zijn. Daarbij heeft de therapie met AVE ten doel om een dissociatieve toestand te veroorzaken, een meditatieve staat van diepe ontspanning. De voordelen hiervan zijn dat mensen met diepe emotionele wonden – bijvoorbeeld na traumatische ervaringen – zich emotioneel kunnen onthechten van het trauma.
Een dissociatieve toestand kenmerkt zich met een diepe diafragmatische ademhaling, handen en voeten worden warmer naarmate slagaders zich verwijden. De huidskleur wordt rozer doordat de bloedstroom door het gezicht en de huid toeneemt. De bloedstroom zal ook in de hersenen toenemen. De persoon zal gevoelens van diepe ontspanning en tevredenheid ervaren wanneer nuttige neurotransmitters in de hersenen worden vrijgegeven.
In deze diepe staat komen de regeneratieve herstelchemicaliën (parasympathische hormonen) en stabiliserende neurotransmitters vrij, zoals serotonine, endorfine en dopamine, die een gezonde hersenfunctie ondersteunen.
Meditatie met audiovisueel entrainment
Audiovisueel entrainment is niet allen zeer geschikt voor therapeutische toepassingen, ook worden brainmachines steeds vaker voor recreatieve doeleinden gebruikt, zoals meditatie, om te ontspannen, voor de studie of om simpelweg lekker in slaap te komen ‘s avonds. Zowel de positieve geestelijke als de lichamelijke effecten zijn voor velen de doorslag om een AVE systeem aan te schaffen.
AVE is bijzonder geschikt om versneld in een meditatieve toestand te raken. Door te kiezen voor een programma dat de gebruiker in een alfa-/thetatoestand brengt, is het eenvoudig om te mediteren. Terwijl boeddhistische monniken jarenlange training hebben moeten volgen om diepmeditatieve toestanden te bereiken, is het nu voor iedereen mogelijk om binnen 10-20 minuten te mediteren als een monnik.