NLP-boeken

Op deze pagina vind je de beste Nederlandstalige NLP-boeken. Gelukkig zijn er in de loop der jaren veel goede NLP-boeken verschenen in het Nederlands. Hiervan zijn er veel vertaald vanuit het Engels, maar ook van Nederlandse grond zijn er veel goede NLP-boeken gepubliceerd. Bandler en Grinder zijn de twee grondleggers van NLP. Zij schreven er boeken over en  leidden de grote namen binnen NLP op, zoals Anthony Robbins en Robert Dilts.

Veel mensen die een NLP-opleiding willen volgen, beginnen met lezen over NLP. Dit is een uitstekende manier om vast vertrouwd te raken met de terminologie en de technieken. Natuurlijk is NLP iets dat je moet toepassen in de praktijk, maar door er alvast over te lezen heb je een idee van wat je kunt verwachten in je opleiding en de praktijk. Ook bieden de inzichten uit de boeken vast oefenmateriaal.

Top 10 beste NLP boeken (Nederlandstalig)

Je ongekende vermogens – Anthony Robbins

Je ongekende vermogens is wellicht het meest gelezen NLP-boek dat er bestaat. Deze bestseller beschrijft in eenvoudige termen wat Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is, en wat NLP voor je kan betekenen om je leefstijl blijvend te veranderen en je ongekende vermogens te cultiveren voor een fijn en daadkrachtig leven. Het principe is eenvoudig: creeer een innerlijke voorstelling van een gewenste situatie, modelleer een voorbeeldpersoon en ga aan de slag. In deze handleiding die elk aspect van de ‘succesfactor’ onder de loep neemt, doorloopt Anthony Robbins alle stappen en begeleidt hij je over de weg van excellentie. Het boek is zeer begrijpelijk, ook voor mensen die nog niet vertrouwd zijn met NLP. Op een inspirerende manier leer je jezelf bewust te worden van je gedachten, je gedragspatronen en krijg je inzicht in wat je weerhoudt om je doelen te bereiken. Je leert letterlijk je ongekende vermogens te cultiveren.

Essenties van NLP – Derks & Hollander

Essenties van het NLP is de NLP-bijbel van Nederlandse bodem. De auteurs zijn twee Nederlandse NLP-pioniers, beiden verbonden aan het IEP (Instituut voor Eclectische Psychologie) en docenten van diverse NLP-opleidingen en -trainingen.

Het boek biedt een uitgebreide inkijk in het NLP-landschap en is daarmee niet alleen een belangrijk naslagwerk, maar is ook bijzonder leesbaar om kennis te maken met de vele facetten van NLP. Jaap Hollander en Lucas Derks beschrijven in klare taal de diepere dimensies van het model van de menselijke ervaring, alsmede diverse nieuwe ontwikkelingen zoals trans-cultureel modelleren, het beïnvloeden van groepsprocessen en spiritualiteit in NLP. Dit boek is voor de meeste NLP-opleidingen in Nederland verplichte literatuur.

De betovering van taal – John Grinder/Richard Bandler

De betovering van taal is geschreven door de grondleggers van NLP, Bandler en Grinder. Voor de ontwikkeling van hun eerste NLP-technieken deden zij onderzoek naar de denkwijzen, gedragingen en werkwijzen van grote namen in hun vakgebied. Ze brachten in kaart hoe ‘kunstenaars’ in hun vak, zoals Virginia Satir, Milton H. Erickson én Fritz Perls, konden excelleren in hetgeen ze deden. Ze ontdekten dat het vooral zeer subtiel taalgebruik was dat ten grondslag lag aan hun buitengewone skills.

De betovering van de taal neemt je mee in hun ontdekkingsreis en beschrijft hoe zij de neuro-linguïstische methode ontwikkelden. Ze maakten op basis van hun bevindingen een model, waarmee de skills konder worden overgebracht op andere mensen (modelleren). Met dit nieuwe communicatiemodel voor menselijke gedragsverandering is het voor vrijwel iedereen mogelijk om angsten te overwinnen, de mindset te veranderen betere prestaties te leveren. Dit boek is een absolute aanrader om kennis te maken met NLP. Ook dit boek is voor veel NLP-opleidingen verplichte kost.

Mijn stem gaat met je mee – Milton Erickson

De hypnotherapeut Milton H. Erickson (1901-1980) is de grondlegger van de moderne hypnotherapie. Hij was een van de inspiratiebronnen (samen met Virginia Satir en Fritz Perls) waarmee grondleggers Bandler en Grinder NLP ontwikkelden.

Erickson had een eigenzinnige manier van werken met zijn patienten. Hij bracht veranderingen in het onbewuste van zijn patiënten teweeg door gebruik te maken van paradoxen, anekdotes, verrassingen en verwarring. Eén van zijn belangrijkste hulpmiddelen waren zijn ‘therapeutische verhalen’, waarbij hij door middel van metaforen direct het onderbewuste van zijn patienten beinvloedde. Zijn suggestieve taalgebruik deed elke weerstand smelten, waarmee hij zijn patienten hielp om ongewenste gedragspatronen en angsten te verhelpen. Dit boek behoort tot mijn persoonlijke NLP-boeken favorieten.

NLP-gids voor optimaal functioneren – Joseph O’Conner en John Seymour

De auteurs Joseph O’Connor en John Seymour kregen beiden training van NLP-goeroes van het eerste uur, zoals John Grinder, Robert Dits, Judith DeLozier en Richard Bandler. In het boek loodsen ze zelfs mensen die geen enkele kennis van NLP hebben, feilloos rond door het NLP-landschap. Als lezer maak je kennis met alle basisbeginselen van NLP en je leert de methodiek van modelleren te beheersen, waarbij je vaardigheden van zeer begaafde mensen overbrengt op jezelf of anderen.

Met deze gids leer je op je eigen manier je communicatieve vaardigheden te verbeteren, leer je anderen beter te begrijpen en krijg je inzicht in je iegen functioneren. De mogelijkheden van NLP blijken in de praktijk nog altijd van onschatbare waarde te zijn voor persoonlijke groei en optimaal functioneren in de hulpverlening, het onderwijs, het bedrijfsleven en in het privé-leven.

NLP voor dummies – Romilla Ready, Kate Burton

Het boek NLP voor Dummies is een absolute must-have voor mensen die net beginnen met NLP. Niet alleen is dit boek een uitstekend naslagwerk om even snel iets terug te lezen, het boek is bijzonder overzichtelijk, eenvoudig te begrijpen en geeft talloze handvatten om de NLP-technieken zelf toe te passen.

In het boek tref je alle essentiële bouwstenen van NLP, waarmee je emotionele kwesties, gedachtengangen en gedrag kunt analyseren en je communicatie mee kunt verbeteren. Zo ben je in staat om positieve veranderingen door te voeren in je eigen gedrag of om anderen daarin te begeleiden. Zonder moeilijke vaktermen laat NLP voor Dummies je zien hoe je NLP in je leven kunt integreren en een geweldige skillset van communicatietechnieken eigen kunt maken.

Het hart van NLP – John Grinder, Frank Pucelik

Het hart van NLP is een prachtig boek dat een inkijkje geeft in het ontstaans van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). Grinder en Pucelik geven in het book ruimte aan de mede-ontwikkelaars van NLP, waaronder Robert Dilts, Stephen Gilligan, Judith Delozier en Byron Lewis. Samen zijn zij de ‘founding fathers van NLP’. In het boek lees je over de eerste negen ontwikkelingsjaren waarin de meest fundamentele NLP-technieken werden ontwikkeld en deze met voorschrijdend inzicht werden doorontwikkeld tot de technieken die tegenwoordig worden toegepast. Het boek biedt een mooie verdiepingsslag en beter inzicht in het waarom van de technieken.

Naar het hart van communicatie – Eric Schneider

Het boek Naar het hart van communicatie legt de connectie tussen NLP en spiritualiteit. Wat is het geheim van het ‘spirituele succes’ van de mystici en grote leraren? Wat kunnen we met behulp van NLP leren van deze mensen? Hoe kunnen we van hun hoge spirituele en emotionele ontwikkeling leren en met hun vaardigheden ook onze eigen spirituele intelligentie drastisch te verhogen?

Dit boek gebruikt NLP als een krachtig model om de levenshouding en de gedachtengangen van spirituele leiders in kaart te brengen en over te brengen op jezelf of op anderen. In het boek wordt aandacht gegeven aan bewustzijnstransformatie als een manier van denken en communicatie die ons leert van anderen te leren.

Voorbij je eigen wijze – G. Hustinx

Metaprogramma’s zijn de softwareprogramma’s van de menselijke geest. Ze bepalen of het glas half vol of half leeg is, of je pro-actief bent of reactief en of je bepaalt of iets noodzakelijk of mogelijk is.

Met dit boek krijg je inzicht in je eigen en andermans gedrag en leer je gericht metaprogramma’s herkennen. In het boek zijn 19 categorieën metaprogramma’s beschreven, die samen maar liefst 52 mogelijke metaprogramma’s bevatten. Samen leiden deze tot over 3.000 mogelijke metaprofielen. Een metaprofiel geeft prima inzicht in iemands functioneren en kan dus bijzonder waardevolle informatie geven over de geschiktheid van een sollicitant of kandidaat in een specilistische team. Dit boek is waardevol voor coaches, mediators, mensen in het onderwijs, managers en communicatieprofessionals.

De NLP-Coach als inspirator – Peter Dalmeijer

In de meeste NLP-boeken worden de vaardigheden en technieken beschreven. Dit boek heeft echter een andere insteek: het gaat uit van NLP als levenshouding, waarbij je met volstrekte authenticiteit in contact treedt met anderen om een relatie op te bouwen.

Een authentieke coach maakt optimaal verbinding vanuit een duidelijke missie en visie. Door vanuit authenticiteit te handelen, kan een unieke verbinding ontstaan tussen coach en client, docent en leerling of in welke professionele setting dan ook. Dit boek geeft antwoord op de vraag wanneer je nu welke NLP-techniek kunt toepassen. De schrijvers hebben dit gedaan door NLP in een coachconcept te plaasten: de Coachbloem. Dit concept is voor iedere NLP- er en -coach herkenbaar en toepasbaar.

Beste NLP-boeken

De onderstaande lijst van de beste Nederlandse NLP-boeken geeft je een uitstekende houvast. Als je een aantal van de onderstaande boeken hebt gelezen, kun je met de hand op het hart zeggen dat je goed ingelezen bent voordat je aan een opleiding begint.

Beste NLP-boeken (EN)

Als er geen taalbarriere is, dan raad ik je zeker aan verder te lezen in de Engelse taal, want in het Engels zijn er enorm veel meer NLP-boeken beschikbaar. Zelf maakte ik jaren geleden ook de overstap naar lezen in het Engels, omdat er destijds simpelweg heel weinig NLP-boeken beschikbaar waren in het Nederlands. Tegenwoordig zijn de belanggrijkste Engelstalige NLP-boeken wel vertaald en ook zijn er interessante boeken over NLP van eigen bodem. Met de onderstaande boeken kun je je kennis over NLP enorm uitbreiden. Er zitten leuke boeken bij om te lezen, maar ook lijvige naslagwerken, zodat je altijd nog even snel iets kan opzoeken.

Wij maken gebruik van cookies