Beste spirituele boeken: verrijk je spirituele leven met deze boeken

beste spirituele boeken

De grootste geestelijke verworvenheden van ons denkvermogen zijn allemaal vastgelegd in boeken. Duizenden jaren lang worden kennis en ervaringen reeds overgedragen aan volgende generaties in de vorm van geschriften en boeken. Maar hoe zit het met de kennis die voorbij gaat aan het denken – het gebied tussen de fysieke wereld en het ontastbare? Het is de spirituele wereld waarin mystiek en het tastbare samenkomen in de vorm van spirituele boeken. Op deze pagina zetten we de beste spirituele boeken voor je op een rijtje.

Door de eeuwen heen hebben wijzen en filosofen gewezen op de waarde van spiritualiteit om het leven te verrijken. De beste spirituele boeken hieronder geven je voldoende leidraad en houvast om je spirituele leven en kennis te verrijken.

Beste spirituele boeken voor op vakantie of voor regenachtige zondagen

1. Het einde van je wereld door Adyashanti

Steeds meer mensen worden geestelijk ‘wakker’. Wereldwijd vindt er een Great Awakening plaats en bij de meesten spiritueel ontwaakten rijst de vraag: wat nu? De basis van de leer van Adyashanti ligt in zen. Adyashanti leert ons dat we geen afgescheiden individuen zijn, losstaand van alles en iedereen. In dit boek geeft hij antwoord op vragen als: Wat is spirituele verlichting en hoe ga je er mee om wanneer je dat zelf overkomt? En hoe dan verder?

“De waarheid is het enige dat je ooit zult tegenkomen dat geen agenda heeft.” ~ Adyashanti

2. Spiritueel materialisme doorsnijden door Chogyam Trungpa

In deze moderne spirituele klassieker belicht de Tibetaanse meditatiemeester Chögyam Trungpa de meest voorkomende valkuil waaraan elke aspirant op het spirituele pad ten prooi valt: wat hij spiritueel materialisme noemt. De universele tendens, zo laat hij in dit boek zien, is spiritualiteit te zien als een proces van zelfverbetering – de impuls om het ego te ontwikkelen en te verfijnen wanneer het ego van nature in wezen leeg is. “Het probleem is dat het ego alles kan omzetten in zijn eigen voordeel, zelfs spiritualiteit”, stelt de auteur. Zijn scherpe observaties en meedogende lessen zijn bedoeld om ons wakker te schudden en onszelf te ontdoen van de kaping die het ego constant poogt te ondernemen.

“Verlichting is de ultieme teleurstelling van het ego.” ~ Chogyam Trungpa

3. Ik ben zijn door Shri Nisargadatta Maharaj en S. Nisargadatta

Met de oorspronkelijke titel I Am That (voor het eerst gepubliceerd in 1973) trekt dit meesterwerk nog altijd veel publiek en vindt gretig aftrek onder mensen die verlangen naar zelfrealisatie. Dit boek kan gezien worden als het basisboek over non-dualiteit. Sri Nisargadatta Maharaj was een leraar die geen ideologie of religie voorstelde, maar voorzichtig het mysterie van het zelf uitpakte. Zijn boodschap was eenvoudig, direct en subliem. I Am That bevat zijn dialogen met de volgelingen die van over de hele wereld kwamen om begeleiding te zoeken bij het vernietigen van valse identiteiten.

“De geest creëert de afgrond, het hart kruist deze.”

4. Becoming Supernatural door dr. Joe Dispenza

In Becoming Supernatural legt dr. Joe Dispenza de link tussen wetenschap en spiritualiteit. In eenvoudige bewoordingen laat hij aan de hand van de meest recente inzichten uit de neurowetenschap, epigenetica en kwantumfysica, zien hoe we transformatie kunnen doormaken om ‘bovennatuurlijk’ geachte prestaties te leveren.

Dit geweldige boek is een ware verademing voor degenen die spiritualiteit graag eens wetenschappelijk onderbouwd willen zien. Met behulp van hulpmiddelen en oefeningen van ultramoderne neuro-imaging tot oefeningen als een wandelmeditatie biedt dr. Joe niets minder dan een programma om buiten de fysieke realiteit te stappen en een nieuwe wereld te betreden.

5. Weg van het denken van Alan Watts

In het boek Weg van het denken van Alan Watts zijn een aantal teksten van zijn lezingen opgenomen. Hij stelt dat we soms even uit ons denken moeten treden om de dingen helder te kunnen zien.

Misschien is Watts wel de beste Westerse spirituele leraar, omdat hij de taal spreekt van de westerling en zelf ook goed op de hoogte is van het ons beperkende westerse denkkader. Hij biedt alternatieve denkwijzen en leidt de lezer op een toegankelijke manier langs de grote spirituele thema’s. Wat wanneer we ons realiseren dat ons lichaam en ons ego slechts een illusie zijn? Hoe kan omarming van chaos ons helpen om ons levensdoel te ontdekken? En welke wonderen kunnen we verwachten als we stoppen met alles zo serieus te nemen? Volg deze briljante denker op deze zoektocht en je zult tot antwoorden komen!

6. Vier vragen die je leven veranderen door Byron Katie

Byron Katie is waarschijnlijk wel de meest populaire auteur van spirituele boeken. Van de bestseller Vier vragen die je leven veranderen werden alleen in Nederland al meer dan 50.000 stuks verkocht.

Op haar 44e stortte Byron Katie emotioneel in na jarenlang depressief en ziek te zijn geweest. In een van haar boeken schrijft ze dat er een periode was dat ze niet eens haar bed uit kon komen door de chaos in haar hoofd. Op een ochtend werd ze wakker wordt in een staat van uitzinnige vreugde, met een heel duidelijk inzicht waarmee haar lijden tot een einde kon worden gebracht. Dit besef van vrijheid heeft haar nooit meer losgelaten.

Vier vragen die je leven veranderen laat je stap voor stap door middel van verhelderende en levendige voorbeelden zien hoe je zelf dit revolutionaire proces kunt toepassen en gelukkiger zult worden.

7. Tao te Ching door Lao-Tzu

De Tao te Ching van Lao-tzu is een klassiek werk van de Chinese filosofie dat spreekt over de kunst van het leven en een ondoorgrondelijke, eeuwige Weg (Tao) omarmt. Dit geweldige boek is voor vele miljoenen mensen wereldwijd een onuitputtelijke bron van inspiratie.

De teksten gaan over Tao, de oerprincipes van het leven en over het leven zelf. Aan bod komen onderwerpen als meditatie, leiderschap, wijsheid, geweldloosheid en bescheidenheid. Ze zijn compact, raadselachtig, provocerend, poëtisch en filosofisch. Door het gehele boek staan aanwijzingen hoe men aan het leven invulling kan geven vanuit de tao. Overal staan aanwijzingen over hoe te leven.

Hoewel de teksten dateren van rond 300 jaar voor Christus, zijn de geschriften uit de Tao the Ching verrassend actueel.

Degenen die het weten, spreken niet. Degenen die spreken, weten het niet. “

8. Wie ben ik? van Sri Ramana Maharshi

De weg naar inzicht en bevrijding is eenvoudig en behoeft weinig woorden. In dit compacte, directe en heldere betoog brengt de auteur ons direct terug naar de kern van ons bestaan. De tekst van het boek ‘Wie Ben Ik?’ is een soort van geheugensteun in ons dagelijks leven en daarmee een belangrijke inspiratiebron, die ons de richting aangeeft naar Inzicht en Bevrijding.

Ramana Maharshi was een van de belangrijkste spirituele leraren die in de eerste helft van de vorige eeuw uit India kwam en wordt nog steeds alom bewonderd. Zijn zorg gedurende zijn lange leven om zijn ervaring aan anderen door te geven, was om zijn toehoorders ervan te overtuigen dat zelfrealisatie – of verlichting – geen vreemde of mysterieuze staat is, maar de natuurlijke toestand van de mens. Deze toestand kan eenvoudig worden bereikt door het zelfonderzoek uit te voeren dat duidelijk in dit betoog wordt beschreven. De heldere instructies voor elke sectie zorgen voor een verdere verlichting van de boodschap van deze grotere ziener.

Geluk is jouw natuur. Het is niet verkeerd ernaar te verlangen. Wat verkeerd is, is het buiten zoeken als het binnen is ”~ Ramana Maharshi

Wij maken gebruik van cookies