Wetenschappers hebben ontdekt dat dankbaarheid ervaren onze hersenen fysiek kan veranderen. Door een gevoel van dankbaarheid zijn er vele gezondheidsvoordelen waar te nemen, zowel psychisch als lichamelijk. Bovendien kan het een uitstekend hulpmiddel zijn om depressie en angst te overwinnen.
Het hart en de hersenen staan voortdurend met elkaar in contact. Het hartbrein zendt signalen naar de hersenen en vice versa. Elke keer dat we met depressie worstelen, zijn we in onze westerse samenleving geneigd om een arts in te schakelen die ons medicatie voorschrijft. Maar zijn er geen andere manieren om met depressie om te gaan? Kunnen we niet gebruik maken van het placebo effect? Kunnen we ons niet gewoon voorstellen dat het alweer goed gaat met ons? Ja, dat kan!
Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat de toepassing van mindfulnesstechnieken veelbelovend zijn om depressie te kunnen overwinnen. En niet alleen voor depressie zijn deze technieken goed inzetbaar, ook een eenvoudig vervelend gevoel kan met een gevoel van dankbaarheid worden overschreven.
De kracht van dankbaarheid ervaren
Dankbaarheid heeft voor elk mens een andere betekenis. In het ene deel van de wereld betekent het een glas schoon drinkwater, elders betekent het een grote, dikke auto met alle technische snufjes. Het is heeft in elke cultuur een andere betekenis en verschilt zelfs van persoon tot persoon.
Simpelweg gezegd kan je stellen dat dankbaarheid een gevoel is, een gevoel waarbij iemand blij is met iets dat hem/haar is overkomen, of vanwege iets dat men gekregen heeft en wat een gelukkig gevoel oplevert.
In onze westerse maatschappij ervaren mensen vooral een gevoel van dankbaarheid door verworven materiele zaken. Toch is dit niet de sleutel tot duurzaam geluk, aangezien gewenning aan de verworvenheid al snel een eind maakt aan het nieuwe. Wat maakt dan dat dankbaarheid meer duurzaam is?
De kracht van dankbaarheid zit hem in het opdoen van ervaringen, ervaringen die gekoppeld worden aan een gevoel, een emotie. Mensen zijn vooral geneigd dankbaar te zijn voor situaties die hen zijn overkomen en minder voor zaken waarvoor ze zelf actie hebben ondernomen.
Dankbaar en zingeving
Het bewust kunnen oproepen van een dankbaar gevoel is een groot goed. Wanneer je een gelukkig leven wilt, is het belangrijk waardering op te kunnen brengen voor hetgeen je overkomt. Dat wil niet zeggen dat je alles hoeft te omarmen, want er zijn natuurlijk ook minder leuke dingen in het leven en die kun je leren accepteren.
Dankbaarheid speelt een belangrijke rol bij de zingeving van je leven. Wanneer je niets hebt om je druk over te maken of jezelf geen doelen stelt, dan beland je al snel in een leegte. Juist door actie te ondernemen – dus ervaringen op te doen, risico’s te nemen en buiten je comfort zone te treden – treed je buiten de gebaande paden en stel je jezelf in staat om te groeien.
En tuurlijk gaan we daarbij weleens op ons snufferd. En hoewel het in eerste instantie een minder fijne ervaring lijkt, zullen we op termijn dankbaar kunnen zijn, dat dit ons is overkomen. Van ervaringen groeien we tenslotte!
Hoe dankbaarheid ons levensgeluk bepaalt
Het is een kwestie van perspectief en in een samenleving waarin we worden geacht voortdurend gelukkig te zijn, zijn we steeds meer geneigd om dit geluk buiten onszelf te zoeken, materialistisch dus. Het lijkt of we steeds meer bij ons gevoel vandaan geraken en dus verstoken raken van echt, duurzaam geluk.
Dankbaarheid is nauw verbonden met de term ‘levensgeluk’. Het goede nieuws is dat we een gevoel van dankbaarheid bewust kunnen oproepen en ervaren. Dit betekent dus dat we met een vingerknip levensgeluk kunnen ervaren.
Een dankbaar gevoel ervaren
Dankbaarheid is een stapelterm. Hiermee bedoel ik dat als je dankbaarheid ervaart, de een fijn gevoel krijgt, waarvoor je dankbaar kan zijn. Dit levert weer een gevoel van geluk op, waarvoor je dankbaar kan zijn etc.
Door zelf bewust even tijd voor jezelf te nemen, een gevoel van dankbaarheid op te roepen en jezelf gelukkig te voelen, kun je een cirkel doorbreken. En natuurlijk zijn er altijd mensen…. – ik was er vroeger zelf ook één – “hoe kan ik nou een gevoel van dankbaarheid oproepen en mezelf gelukkig voelen?”
Het leuke is: ons lichaam kan geen onderscheid maken tussen een inbeelding of de realiteit. Dit betekent dat je jezelf kan wijsmaken dat je jezelf fijn en gelukkig voelt, ook al is dat op dat moment niet zo. Het is alsof je een schakelaar omzet. Je kan dus gewoon lekker op de bank gaan zitten, je ogen sluiten en genieten van een fijn gevoel, zo op afroep!
Dankbaarheid en hartcoherentie
Hartcoherentie is de naam voor een toestand waarbij je een positieve emotie hebt opgeroepen – dankbaarheid, waardering, geluk, rust, hoop, inspiratie etc. – en je vervolgens een gelukkig gevoel ervaart.
Dit gelukkige gevoel brengt de trein aan het rollen. Het geluksgevoel zorgt er namelijk voor dat onze ademhaling zich verdiept, we helderder zijn van geest en bovendien komt het onze algehele gezondheid ten goede.
Deze fysiologische reactie op het geluksgevoel hebben de wetenschappers van het HeartMath Institute in Amerika meetbaar gemaakt. Bij een staat van hartcoherentie, dus een toestand waarin we ons gelukkig voelen, geeft de apparatuur van het HeartMath Institute een mooi vloeiend en sinusachtig patroon weer. Wanneer we ons gefrustreerd of boos voelen, heeft datzelfde patroon grillige en onregelmatige vormen.
Geluk kun je trainen
Met de apparatuur van het HeartMath Institute is geluk dus meetbaar en aangezien we ons gelukkig kunnen voelen op afroep, betekent dit dat we onszelf kunnen trainen om gelukkig te zijn. Door dagelijks – of een aantal keer per dag – een gevoel van dankbaarheid op te roepen, kun je je geluksgevoel trainen.
Dankbaarheid is daarbij de eenvoudigst en meest krachtige emotie om op te roepen. Met een hartcoherentiemeter ontwikkeld door HeartMath, kun je de mate van hartcoherentie meten. Onderstaand zie je de apparatuur die is ontwikkeld door HeartMath waarmee je je geluksgevoel kunt meten en kunt trainen. Wanneer je een apparaat wilt bestellen, gebruik dan de kortingscode Heartcore17. Dan krijg je 5% korting op het aankoopbedrag (niet i.c.m. met andere acties)