Dr. Joe Dispenza meditaties: ervaringen van deelnemers

dr Joe Dispenza meditaties ervaringen

De dr. Joe Dispenza meditaties en boeken zijn wereldberoemd. Vrijwel iedereen die Joe Dispenza kent, weet dat de meditaties bijzonder krachtig zijn en in sommige gevallen zelfs wonderbaarlijke genezing tot stand kunnen brengen.  

De workshops die Dispenza over de hele wereld geeft zijn stuk voor stuk structureel uitverkocht. Sommige mensen reizen zelfs naar een ander continent om daar te kunnen deelnemen aan zijn workshops, waarin ook de bekende meditaties van dr. Joe Dispenza aan bod komen. Hij is een internationaal docent, onderzoeker, bedrijfsadviseur, auteur en heeft in 32 landen op vijf continenten gesproken voor uitverkochte zalen. Als docent wordt hij gedreven door de overtuiging dat ieder van ons het potentieel heeft voor grootheid en onbeperkte vaardigheden.

Voordat we inhoudelijk op de workshops van Dispenza ingaan, beginnen we eerst even met wat achtergrondinformatie over deze bijzondere man.

Wie is Joe Dispenza?

Joe Dispenza is arts en studeerde biochemie aan de Rutgers University en heeft ook een B.S. diploma in de neurowetenschappen. Hij behaalde zijn Doctor of Chiropractic Degree aan de Life University in Atlanta, Georgia en studeerde magna cum laude af. Zijn postdoctorale opleiding was in neurologie, neurowetenschappen, hersenfunctie en scheikunde, cellulaire biologie, geheugenvorming en geriatrie.

In het afgelopen decennium heeft Joe Dispenza op zes continenten lezingen gegeven om mensen voor te lichten over de rol en functie van het menselijk brein. Hij schreef vier bestsellers:

Dr. Joe is één van de wetenschappers, onderzoekers en docenten die te zien zijn in de bekroonde films What the BLEEP Do We Know !? en Down the Rabbit Hole. Daarnaast is hij veelvuldig te zien en te beluisteren in documentaires op Gaia, wat ook wel de Netflix van de spiritualiteit wordt genoemd.

De beste boeken van Joe Dispenza

De neurowetenschapper dr. Joe Dispenza heeft machtige boeken geschreven. Persoonlijk heb ik ze allemaal gelezen, plus de enorme hoeveelheid interessante onderzoeken die hij in de loop der jaren heeft uitgevoerd en gepubliceerd. In de beste boeken van Joe Dispenza vind je een schat aan informatie over hoe je hersenen werken, maar ook hoe je je toekomstige zelf kunt worden en hoe je dit proces zelf kunt beïnvloeden.

Niets is namelijk minder waar dan dat we zelf kunnen bepalen wie, wat en hoe we willen worden. Op basis van de theorie van de kwantumfysica laat Joe Dispenza zien dat we in een soort van holografisch universum leven en dat hetgeen we zelf de kosmos insturen, we ook weer terugkrijgen.

De boeken van dr. Joe Dispenza sluiten uitstekend aan op de boeken van Gregg Braden, een astrofysicus die al meer dan 30 jaar onderzoek doet naar oude wijsheden, mystiek, de kwantumtheorie en deze verschillende onderzoeksvelden met elkaar verbindt.

Evolve your Brain

Evolve your Brain was het eerste boek van Joe Dispenza. In het boek stelt hij de vraag: Als we onze gedachten aanpassen, verandert dan onze realiteit?

Door onze hersenen en geest te laten evolueren, oefenen we een grotere invloed uit op de objectieve wereld. Joe Dispenza laat in het boek zien hoe je de hersenen kunt trainen en de geest beter kan laten werken, zodat we onszelf bewuster worden bij het observeren van de realiteit.

Boeddhistische monniken bijvoorbeeld, hebben door het gebruik van de frontale kwab een beter gecoördineerde geest, omdat ze meer focus kunnen houden. We weten dat we met behulp kennis over de hersenwerking, het brein kunnen conditioneren om zaken op een nieuwe en andere manier te bekijken.

Wanneer je dit boek van Dispenza hebt gelezen, snap je ook dat je ervaringen en vooral het bewustzijn, het brein verder vormen. Denk maar eens aan een kaaskenner die zeer vertrouwd is met smaken, geuren en aroma’s, dingen waarneemt waarvan anderen het bestaan niet eens kennen.

Het boek Evolve your Brain geeft je ene prachtig inkijkje in hoe onze hersenen werken en hoe we deze aan het werk kunnen zetten om onze realiteit te beïnvloeden.

You are the Placebo/Jij bent de Placebo

Het tweede boek van Joe Dispenza is You are the Placebo. In dit boek laat Dispenza zien hoe we de kracht wan onze perceptie kunnen gebruiken om onszelf te helen. Want is het inderdaad mogelijk om alleen met je gedachten je lichaam te genezen? Zonder medicijnen of een operatie? De waarheid is dat dergelijke genezing vaker voorkomt dan je zou verwachten.

Joe Dispenza: “Verander je gedachten, verander je leven.”

In You Are the Placebo deelt Joe Dispenza talloze gedocumenteerde gevallen van mensen die kanker, hartaandoeningen, depressie, verlammende artritis en zelfs de symptomen van de ziekte van Parkinson hebben teruggedraaid door het placebo-effect toe te passen. Op dezelfde manier vertelt Dr. Joe over mensen die andersom, door het nocebo-effect, ziek zijn geworden, gebleven of zelfs zijn overleden, nadat ze verkeerd waren gediagnosticeerd met een fatale ziekte.

Ons geloof is een sterker fenomeen dan we altijd hebben aangenomen. Joe Dispenza stelt in You are the Placebo ook de vraag: “Is het mogelijk om iemand de principes van placebo te uit te leggen en vervolgens zonder externe substantie – dus medicatie – dezelfde interne veranderingen in iemands gezondheid teweeg te brengen?”

Aan de hand van hersenscans die staan weergegeven legt hij vervolgens uit hoe deelnemers van zijn workshops verbazingwekkende genezingen teweegbrengen. De deelnemers leren zijn praktische model van persoonlijke transformatie aan, die zijn gebaseerd op het zogenaamde placebo-effect.

Het boek eindigt met een ‘praktische’ meditatie voor het veranderen van overtuigingen en percepties die ons tegenhouden – de eerste stap in genezing. You Are the Placebo legt de link tussen de meest recente inzichten in neurowetenschappen, biologie, psychologie, hypnose, gedragsconditionering en kwantumfysica. Op grond van deze machtige samensmelting legt Joe Dispenza de werking van het placebo-effect uit. Hij laat zien hoe het onmogelijke mogelijk wordt.

Het boek is verkrijgbaar in het Nederlands onder de titel Jij bent de placebo en in het Engels. Ter inleiding kun je ook het blog Jij bent de placebo lezen.


Breaking the Habit of Being Yourself

Altijd hebben we geleerd dat we zijn gedoemd door onze genen en dat deze het verloop van je leven voor het grootste deel bepalen. Ben je ziek? Dan komt dat door je genen. Krijg je kanker? De genen zijn de schuldige.

In Breaking the Habit of Being Yourself  laat Joe Dispenza zien dat ons leven dus níét wordt bepaald door onze genen en hierdoor dus níét de rest van ons leven ‘het er maar mee moeten stellen’. Nee, we kunnen onze genen beïnvloeden en door middel van kennis en bewustzijn onze gezondheid en ook ons gedrag kunnen sturen.

In feite zijn we in staat om onze realiteit te creëren die we kiezen. In Breaking the Habit of Being Yourself combineert laat Dispenza zien wat er écht mogelijk is aan de hand van theorieën uit de kwantumfysica, neurowetenschappen, hersenchemie, biologie en genetica.

Het boek is naast theoretisch ook bijzonder praktisch: de theorie wordt direct aangevuld met praktische oefeningen en als je die ook uitvoert groei je met het boek mee. De stapsgewijze tools die je toepast leren je direct om meetbare veranderingen aan te brengen in elk gewenst deel van je leven.

In het boek legt dr. Joe de link tussen wetenschap en spiritualiteit, iets waar de meeste wetenschappers voor terugdeinzen. Zijn workshops en lezingen hebben inmiddels tienduizenden mensen over de hele wereld getrokken en de deelnemers in staat gesteld om zichzelf van binnenuit te veranderen.

Becoming Supernatural

Becoming Supernatural is het meest recente boek van Joe Dispenza. Persoonlijk vind ik dit een van de beste boeken van Joe Dispenza, maar wel voor de meer gevorderde lezer, die al bekend is met de kennis uit zijn andere boeken. Aan de hand taaie wetenschappelijke inzichten en oude wijsheden laat hij zien hoe mensen zoals jij en ik een meer diepte en spiritualiteit kunnen ervaren. Het knappe is dat Dispenza deze ‘taaie informatie’ bijzonder luchtig en goed begrijpelijk weet over te brengen in zijn boek.

Door de toepassing van verschillende meditaties die in het boek aan bod komen, leer je dichter bij jezelf te komen, leer je gebruik te maken van hartcoherentie en hoe we beter onze creativiteit kunnen aanspreken. Hartcoherentie komt uitgebreid aan bod in dit boek aan de hand van de samenwerking die hij al jarenlang heeft met HeartMath Institute.

Zodra je de gewoonte om jezelf te zijn doorbreekt en écht

van gedachten verandert, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn!

Aan de hand van praktische voorbeelden leert de lezer dat we het vermogen hebben om af te stemmen op frequenties buiten onze materiële wereld en zo beter geordende coherente stromen van bewustzijn en energie ontvangen. Ook geeft hij uitleg over hoe we met bewuste beïnvloeding onze hersenchemie kunnen veranderen om diepgaande mystieke transcendentale ervaringen te initiëren.

Voor alle praktische voorbeelden en oefeningen geldt dat we de vaardigheid kunnen ontwikkelen om een ​​efficiënter, evenwichtiger, gezonder lichaam en een onbeperkte geest kunnen ontwikkelen.

Joe Dispenza biedt in Becoming Supernatural niets minder dan een volledig programma om buiten onze fysieke realiteit te treden en gebruik te maken van het kwantumveld van oneindige mogelijkheden. Dit boek is absoluut mijn favoriete boek van Joe Dispenza!!

Workshops Dispenza

Naast de fysieke workshops die dr. Joe geeft, heeft hij ook een uitgebreid aanbod aan online cursussen, seminars en retreats. Bekijk de events op zijn website.

Zijn seminars worden veel bezocht door mensen met ernstige ziekten. Het zijn juist deze mensen die zich erg aangetrokken voelen, aangezien er tijdens tal van workshops in het verleden wonderlijke genezingen plaatsvonden bij deelnemers. Mensen met kanker, auto-immuunziekten en andere aandoeningen waarvan de behandelend arts zelfs zei dat het ‘een aflopende zaak was’, hadden enorme baat bij de meditaties.

Wat maakt de workshops van Dispenza nou zo speciaal? De energie die in de zaal hangt, de mensen die allemaal aan zijn lippen hangen, de gemeenschappelijke belangstelling en natuurlijk de wonderbaarlijke genezingen die sommige mensen ervaren, zijn de voornaamste redenen waarom mensen de events bezoeken.

Joe Dispenza meditatie Nederlands

Veel mensen die de meditaties hebben gevolgd maken melding van vermindering van gezondheidsklachten en in sommige gevallen zelfs van miraculeuze genezing van zelfs auo-immuunziekten en kanker. Uiteraard is het bij wet verboden om claims te maken, maar het zijn wel bijzonder veel deelnemers die verbeteringen in hun gezondheid weten te behalen met de Joe Dispenza meditaties.

Dr. Joe of DJD, zoals hij door zijn aanhang ook wel wordt genoemd, staat bekend als een zeer energiek spreker. Hij spreekt in hoog tempo en voor veel mensen is de energie in zijn stem te hoog om tot een diepe meditatieve toestand te kunnen komen. Voor anderen speelt de taalbarrière een rol en om die reden zijn er ook dr. Joe Dispenza meditaties in het Nederlands verkrijgbaar.

Hoewel de meeste meditaties uiteraard in het Engels zijn opgenomen, zijn er gelukkig tegenwoordig ook Joe Dispenza meditaties in het Nederlands verkrijgbaar, zodat deze ook te volgen zijn voor mensen die minder goed zijn in Engels. Op de onderstaande cd staan de meditaties die behoren bij het boek Jij bent de placebo. Deze meditaties staan achterin het boek afgedrukt en zijn bedoeld om beperkende overtuigingen en percepties te herkaderen, de eerste stap in je genezing.

Met deze meditatie combineert Joe Dispenza de nieuwste inzichten in neurowetenschap, biologie, psychologie, hypnose, geconditioneerd gedrag en kwantumfysica. Door deze inzichten te combineren kun je profiteren van het placebo-effect ben je in staat om het schijnbaar onmogelijke toch mogelijk te maken.

Gelukkig heeft Succesboeken een Nederlandse editie van de meditaties uitgegeven. Deze is verkrijgbaar als cd en als mp3 audiobestand.

meditatie dr. joe dispenza Nederlands

Hartcoherentie meditatie van Joe Dispenza

In de loop der jaren heeft Dispenza veel meditaties geleid. Sommige zijn gericht op genezing, andere op het tot rust brengen van de geest en in een meditatieve toestand te komen. Het zijn juist deze hersengolven (theta) waardoor je in staat bent contact te maken met je onderbewuste geest.

In de Joe Dispenza meditaties ligt de nadruk vrijwel altijd op hartcoherentie, want met een “elevated emotion”, zoals dr. Joe het zo mooi noemt, ben je in staat om je toekomst reeds te beleven. Het gaat er bij de meditaties om dat je gebruik maakt van de kracht van het hart, maar ook van de kracht van het universum. Door gebruik te maken van je hartbrein, kun je putten uit de oneindige zee van informatie uit het universum. ‘Het veld’ is tenslotte de bron van alle informatie en energie en in een meditatieve toestand kun je hiermee contact maken via je hartbrein.

Joe Dispenza heeft diverse meditaties op cd of als MP3 uitgebracht. Daarnaast zijn er ook meditaties te vinden op Youtube. Een prachtig voorbeeld van een hartcoherentie meditatie van Joe Dispenza is de onderstaande video.

Blessing of the Energy Centers meditatie

De Blessing of the Energy Centers is de meest bekende geleide meditatie van dr. Joe Dispenza. Hierin begeleidt hij je en leert hij om je aandacht te vestigen op elk van de energiecentra van je lichaam. Stap voor stap neemt hij je mee om deze van een staat van incoherentie (ziekte) naar een staat van coherentie (balans en harmonie) te brengen.

De Blessing of the Energy Centers meditatie kun je het best volgen met een koptelefoon of oordopjes. Dr. Joe leert je ook hoe je je hersengolven kunt veranderen en het autonome zenuwstelsel kunt beinvloeden, zodat je je lichaam kunt herprogrammeren om gezondheid te ervaren. Deze meditatie van de serie leert je hoe je jezelf in een meditatieve toestand brengt en hoe je vervolgens je energiecentra op een positieve manier kunt beinvloeden. Daarnaast maak je kennis met de convergente en divergente focus.

Nederlandstalige Blessing of the Energy Centers

Voor de mensen die moeite hebben om een geleide meditatie in het Engels te volgen, is er gelukkig een alternatieve meditatie in het Nederlands. De eerste 3 minuten zijn instructie. De meditatie begint op 3 minuten precies en doorloopt de energiecentra van het lichaam. Dit zijn de energetische locaties waar de belangrijke klieren en organen zitten:

 • Het eerste centrum bevindt zich in je liesstreek.
 • Het tweede centrum zit in je onderbuik.
 • Het derde onder je middenrif.
 • Het vierde in je hartstreek.
 • Het vijfde in je keel.
 • Het zesde rond de hersenstam.
 • Het zevende in de grote hersenen net onder je schedel.
 • Het achtste is een denkbeeldig punt boven je hoofd; daarmee wordt je bewustzijn aangeduid, je geest, je denken.

Ervaringen meditaties Joe Dispenza

De meeste mensen hebben prachtige ervaringen met de Joe Dispenza meditaties. Ze komen tot prachtige inzichten, ervaren verlichting van de gezondheidsklachten of krijgen levendige beelden voor ogen, die diep in hun onderbewuste lagen opgeslagen.

Hoewel de meditaties voor beginners vrij ‘diep’ gaan, is mijn advies om eerst wat meditatie-ervaring op te doen voordat je met de Joe Dispenza meditaties aan de slag gaat.

Veel deelnemers van de Joe Dispenza workshops en retreats hebben mystieke ervaringen. En hoewel dit voor de leek wellicht zweverig kan klinken, is het voor de deelnemers van de workshops vaak een impact die van zeer groot belang is. Bij sommige mensen die voorheen heel ziek waren en veel pijn hadden, verdwijnen deze klachten op miraculeuze wijze als sneeuw voor de zon. De een noemt het gebedsgenezing, een ander toeval en weer een ander ‘het lot’. Wat als een rode draad door de workshops en seminars loopt, is dat je persoonlijke perceptie je realiteit bepaalt.

Kritiek op Joe Dispenza: is het werk van Dispenza onzin?

Vanuit de gevestigde wetenschap is er nogal wat kritiek op het werk van Dispenza. Zijn seminars en retreats worden afgedaan als onzin. Het feit dat de wetenschap niet kan verklaren waartoe de menselijke geest in staat is, betekent niet dat het allemaal onzin is. Sterker, het placebo-effect is een groot wetenschappelijk raadsel, waarvan Joe Dispenza juist zijn levenswerk heeft gemaakt. 

Het feit dat hij probeert verklaringen te vinden voor onwaarschijnlijke genezing en de rol die het brein daarin speelt, maken hem eerder tot een pionier in de neurologie dan een farce. Net zoals binnen de kwantumtheorie, bestaan er oneindig veel waarheden en mogelijkheden, en bestaat er dus ook geen waar-niet waar. 

Ervaringen deelnemers van Dispenza’s workshops

Veel deelnemers van de Dispenza workshops zijn na afloop lyrisch. De energie binnen de ruimte is voelbaar, de coherentie binnen de zaal maakt alle deelnemers samen tot een goed ge-oliede ‘spirituele machine’ met een mogelijk bijzonder helend vermogen. Wanneer deelnemers naar hun ervaringen met Joe Dispenza’s workshops en retreats wordt gevraagd, antwoorden ze vooral met de volgende reacties:

1. Je perceptie en je overtuigingen creëren je persoonlijke realiteit.

Let erop dat je op grond van je eigen referentiekader en overtuigingen ‘jouw’ realiteit creëert.

2. De bron van alle emotionele stress is datgene waarop we ons concentreren.

We zijn als mensen geneigd om ons te focussen op wat er ‘mis’ gaat. Alles wat wel goed gaat vinden we sneller ‘vanzelfsprekend’.

3. Attention flows where the energy goes

Wanneer je jezelf richt op de negatieve zaken, dan zullen ze groeien. Wanneer je jezelf richt op de positieve zaken, dan zullen die groeien.

4. Als je in je verleden leeft, slaap je in het heden.

Alles wat we denken en beleven is gebaseerd op onze ervaringen uit het verleden. Om een toekomst te kunnen ‘creëren’ zullen we uit dit verleden moeten stappen en moeten denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Hierbij worden we ermee geconfronteerd dat we in feite verslaafd zijn aan onze gewoontes die ons comfort bieden. Het is juist de ongemakkelijke situatie buiten onze comfortzone die ons ruimte biedt voor groei en het creëren van onze toekomst.

Onderstaand vind je een aantal video-testimonials van deelnemers aan de workshops en kun je horen hoe ze de Joe Dispenza meditaties hebben ervaren.


Quotes van dr. Joe Dispenza

“Een nieuwe staat van zijn, creëert een nieuwe persoonlijkheid … een nieuwe persoonlijkheid veroorzaakt een nieuwe persoonlijke werkelijkheid. Hoe zul je weten of deze meditatieve oefening je drie breinen heeft geactiveerd om het beoogde effect te produceren? Simpel: je zult je anders voelen als gevolg van je investering in het proces.” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“Het nieuwste onderzoek ondersteunt het idee dat we een natuurlijk vermogen hebben om de hersenen en het lichaam te veranderen door alleen maar te denken, zodat het biologisch lijkt alsof een of andere toekomstige gebeurtenis al heeft plaatsgevonden. Omdat je gedachten reëler kunt maken dan wat dan ook, kun je veranderen wie je bent, van hersencel tot gen, mits je het juiste inzicht hebt.” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“Als je mediteert en je jezelf verbindt met iets groters, kun je zo’n samenhang tussen je gedachten en gevoelens creëren en vervolgens onthouden, dat niets in je uiterlijke werkelijkheid – geen ding, geen persoon, geen omstandigheid op welke plaats of tijd dan ook – je van dat energieniveau zou kunnen verwijderen.” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“Wanneer ons gedrag overeenkomt met onze intenties, wanneer onze acties gelijk zijn aan onze gedachten, wanneer onze geest en ons lichaam samenwerken, wanneer onze woorden en onze daden op elkaar zijn afgestemd… dan zit er een immense kracht in elk individu.” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“Wat we geconditioneerd zijn om over onszelf te geloven, en hoe we geprogrammeerd zijn om te denken dat andere mensen over ons denken, beïnvloedt onze prestaties, inclusief hoe succesvol we zijn.” – Joe Dispenza, Jij bent de Placebo

“Aangezien de neurowetenschappelijke definitie van geest de hersenen in actie is, reproduceer je herhaaldelijk hetzelfde niveau van de geest door jezelf te ‘her-inneren’ wie je denkt dat je bent in relatie tot de buitenwereld.” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“Een herinnering zonder de emotionele lading wordt wijsheid genoemd.” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“We moeten nooit wachten tot de wetenschap ons toestemming geeft om het ongewone te doen; als we dat doen, veranderen we de wetenschap in een andere religie.” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“Je moet een nieuwe energie voelen . . . om iets te worden dat groter is dan je lichaam, je omgeving, en de tijd . . . zodat je heerschappij hebt over je lichaam, je omgeving, en de tijd . . . Word een gedachte die materie beïnvloedt. . . .” – Joe Dispenza, Jij bent de Placebo

“Je persoonlijkheid bestaat uit hoe je denkt, handelt en je jezelf voelt. Het is je staat van zijn. Daarom zullen dezelfde gedachten, handelingen en gevoelens je geknecht houden aan dezelfde persoonlijke realiteit uit het verleden. Wanneer je echter als persoonlijkheid nieuwe gedachten, handelingen en gevoelens omarmt, zul je onvermijdelijk een nieuwe persoonlijke realiteit creëren in je toekomst.” – Joe Dispenza, Jij bent de Placebo

“Het kwantumveld reageert niet op wat we willen; het reageert op wie we zijn.” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“In je kracht staan – vrij zijn, onbegrensd zijn, creatief zijn, geniaal zijn, goddelijk zijn – dat is wie je bent…. Als je je eenmaal zo voelt, onthoud dit gevoel dan; want dat is wie je werkelijk bent….” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“En kun je je lichaam emotioneel leren hoe het zou voelen om op deze manier te geloven … om gesterkt te zijn … om geraakt te worden door je eigen grootsheid … om onoverwinnelijk te zijn … om moed te hebben … om verliefd te zijn op het leven … om je onbeperkt te voelen … om te leven alsof je gebeden al beantwoord zijn? . .” – Joe Dispenza, Jij bent de placebo

“Waarschuwing: als gevoelens het middel worden om te denken, of als we niet groter kunnen denken dan hoe we ons voelen, kunnen we nooit veranderen. Veranderen is groter denken dan hoe we ons voelen. Veranderen is groter handelen dan de vertrouwde gevoelens van het gememoriseerde zelf.” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“Als je een nieuw resultaat wilt, zul je de gewoonte om jezelf te zijn moeten doorbreken, en een nieuw zelf moeten uitvinden.” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“Je gedachten en gevoelens komen voort uit je herinneringen uit het verleden. Als je op een bepaalde manier denkt en voelt, begin je een houding te creëren. Een houding is een cyclus van kortetermijngedachten en -gevoelens die je steeds opnieuw ervaart. Attitudes zijn korte versies van zijn. Als je een reeks houdingen aan elkaar rijgt, creëer je een overtuiging.

Overtuigingen zijn langgerekte staten van zijn en hebben de neiging onbewust te worden. Als je overtuigingen bij elkaar optelt, creëer je een perceptie. Je percepties hebben alles te maken met de keuzes die je maakt, het gedrag dat je vertoont, de relaties die je kiest en de realiteiten die je creëert.”

“Mediteren is ook een middel voor je om voorbij je analytische geest te gaan, zodat je toegang krijgt tot je onderbewustzijn. Dat is cruciaal, want het onderbewuste is waar al je slechte gewoontes en gedragingen zich bevinden die je wilt veranderen.” – Joe Dispenza, Breaking the Habit of Being Yourself

“Ik neem deze tijd om mijn dag te creëren en ik infecteer het kwantumveld. Als de waarnemer mij de hele tijd in de gaten houdt terwijl ik dit doe en er zit een spiritueel aspect aan mij, laat me dan vandaag een teken zien dat je aandacht hebt besteed aan een van deze dingen die ik heb gecreëerd, en breng ze op een manier die ik niet zal verwachten, zodat ik even verbaasd ben over mijn vermogen om deze dingen te kunnen ervaren. En maak het zo dat ik er niet aan twijfel dat het van jou komt,’ en zo leef ik mijn leven, in zekere zin, de hele dag door denkend over het feit dat ik een genie ben of denkend over het feit dat ik de glorie en de kracht van God ben of denkend over het feit dat ik onvoorwaardelijke liefde ben.” – Joe Dispenza

“Je gedachten zijn ongelooflijk krachtig. Kies de jouwe wijs.” – Joe Dispenza, Jij bent de Placebo

“Tevreden zijn met jezelf in het huidige moment terwijl je een droom over je toekomst behoudt, is een groots recept voor manifestatie. Wanneer je je zo heel voelt dat het je niet meer kan schelen of “het” zal gebeuren, dan materialiseren zich verbazingwekkende dingen voor je ogen. Ik heb geleerd dat heel zijn de perfecte staat van creatie is. Ik heb dit keer op keer gezien door getuige te zijn van ware genezingen bij mensen over de hele wereld. Ze voelen zich zo compleet dat ze niet langer willen, geen gemis meer voelen, en niet langer proberen het zelf te doen. Ze laten los, en tot hun verbazing reageert er iets groters dan zijzelf zijn – en ze lachen om de eenvoud van het proces.” – Joe Dispenza, Jij bent de Placebo

“Psychologen vertellen ons dat tegen de tijd dat we halverwege de dertig zijn, onze identiteit of persoonlijkheid volledig gevormd is. Dit betekent dat voor degenen onder ons die ouder zijn dan 35, we een selecte set van gedragingen, houdingen, overtuigingen, emotionele reacties, gewoonten, vaardigheden, associatieve herinneringen, geconditioneerde reacties, en percepties hebben onthouden die nu onbewust in ons zijn geprogrammeerd. Die programma’s besturen ons, want het lichaam is de geest geworden. Dit betekent dat we dezelfde gedachten denken, dezelfde gevoelens hebben, op dezelfde manier reageren, ons op dezelfde manier gedragen, dezelfde dogma’s geloven en de werkelijkheid op dezelfde manier waarnemen. Ongeveer 95 procent van wie we zijn tegen de tijd dat we midlife zijn, is een reeks onbewuste programma’s die automatisch zijn geworden – autorijden, onze tanden poetsen, te veel eten als we gestrest zijn, ons zorgen maken over onze toekomst, onze vrienden veroordelen, klagen over ons leven, onze ouders de schuld geven, niet in onszelf geloven, en volhouden chronisch ongelukkig te zijn, om er maar een paar te noemen.” – Joe Dispenza, Breaking the habit of being Yourself

“Ten eerste zou ik elke dag al mijn bewuste aandacht op deze intelligentie in mezelf richten en het een plan, een sjabloon, een visie geven, met heel specifieke opdrachten, en dan zou ik mijn genezing overgeven aan deze grotere geest die onbeperkte macht heeft, en het toestaan de genezing voor mij te doen. En ten tweede, ik zou geen enkele gedachte aan mijn bewustzijn voorbij laten gaan die ik niet wilde ervaren.” – Joe Dispenza, Jij bent de placebo

“Dus als we een aspect van onze werkelijkheid willen veranderen, moeten we op nieuwe manieren denken, voelen en handelen; we moeten anders “zijn” in termen van onze reacties op ervaringen. We moeten iemand anders “worden”. We moeten een nieuwe gemoedstoestand creëren … we moeten een nieuw resultaat waarnemen met die nieuwe geest.” – Joe Dispenza, Breaking the habit of being Yourself

“De meeste verandering begint met het simpele proces van iets buiten ons dat iets binnen in ons verandert. Als je de reis naar binnen begint en begint met het veranderen van je innerlijke wereld van gedachten en gevoelens, zou dat een verbeterde staat van welzijn moeten creëren. Als je dit proces blijft herhalen in meditatie, dan zouden na verloop van tijd epigenetische veranderingen je uiterlijke presentatie moeten beginnen te veranderen – en dan word je je eigen placebo.” – Joe Dispenza, Jij bent de placebo

“Zie het zo: de input blijft hetzelfde, dus de output moet hetzelfde blijven. Hoe kun je dan ooit iets nieuws creëren?” – Joe Dispenza, Breaking the habit of being Yourself

“Bewuste gedachten, vaak genoeg herhaald, worden onbewust denken.” – Joe Dispenza, Evolve Your Brain

Veelgestelde vragen

Wat is de filosofie van Joe Dispenza?

Dr. Joe Dispenza zegt dat de meeste mensen falen wanneer ze grote veranderingen in hun leven willen aanbrengen. Ze vervallen meestal weer terug in hun oude patronen. In feite proberen ze een nieuwe persoonlijke realiteit te creëren op basis van een oude persoonlijkheid, ofwel een oude neurologische programmering. In het kort betekent dit dat je geen grondige gedragsverandering kunt manifesteren op basis van oude neurologische patronen. Hij zegt dat je pas echte verandering teweeg kunt brengen door een ‘nieuw’ persoon moeten worden en je neurologische programmatuur moet aanpassen.

Wat is de formule van Joe Dispenza?

Joe Dispenza’s formule is eenvoudig: hoe ik denk=hoe ik doe=hoe ik me voel. Door met je gedachten bewust aan te sturen op een gewenste uitkomst, ben je in staat je emoties en je gedrag te sturen. Als je je realiseert dat 95% van je dagelijkse gedrag is gebaseerd op automatische patronen en dat je slechts 5% van je gedrag bewust stuurt, besef je dat het grootste deel van je gedrag verankerd zit in je neurologie. Met de formule van Joe Dispenza leer je door bewustwording en meditatie deze diepgewortelde patronen te doorbreken en een nieuwe ‘ik’ te worden.

Waar is Dr Joe Dispenza bekend van?

Dr. Joe Dispenza is de auteur van een viertal geweldig interessante boeken: 

 • Evolve Your Brain (2007)
 • Breaking the Habit of Being Yourself (2012)
 • You are the Placebo (2014)
 • Becoming Supernatural (2019)

Daarnaast verzorgt dr. Joe met zijn team wereldwijd master classes, retreats en workshops die beide ingaan op de neurowetenschappen van verandering en epigenetica. 

Hoe duur is dr. Joe Dispenza?

De kosten van een week-lange retraite zijn $ 1899. Voor die prijs is het hotel niet inbegrepen. Een Advanced Follow Up Retreat kost $ 1099. Daarnaast verzorgt dr. Joe ook online courses vanaf $ 299.

Is Dr Joe een arts? En wat voor soort arts?

Ja, Joe is naast een bijzonder leuke kerel ook een bijzonder intelligent iemand. Dr. Joe Dispenza behaalde zijn doctorstitel in de chiropractie aan de Life University, waar hij cum laude afstudeerde. Zijn postdoctorale opleiding omvatte neurowetenschappen, hersenfunctie en -chemie, cellulaire biologie, geheugenvorming en geriatrie.

Hoe is Joe Dispenza begonnen?

Aan de basis van dr. Joe Dispenza’s carriere staat een auto-ongeluk waarbij hij betrokken raakte tijdens een triatlon waaraan hij ooit deelnam. Toen hij op zijn racefiets een kruising passeerde werd hij met flinke snelheid van achteren aangereden, waardoor hij ernstig gewond raakte. Hij brak zes wervels in zijn ruggengraat en zijn artsen vertelden hem dat hij nooit meer zou kunnen lopen.

Dr. Joe vroeg vier verschillende chirurgen wat hij moest doen en alle vier adviseerden ze een gecompliceerde, maar ook risicovolle operatie voor. Deze operatie zou de pijn verlichten, maar ook vrijwel zeker een garantie zijn dat hij nooit meer zou kunnen lopen. 

Hij nam echter geen genoegen met dat antwoord en hij weigerde de operatie. In plaats daarvan stelde hij zichzelf voordat hij volledig genezen was. Hij visualiseerde de genezing van elke wervel en in zijn geest reconstrueerde hij het genezingsproces van zijn wervels. 

In tien en een halve week was dr. Joe weer op de been en na twaalf weken trainde hij weer.  Hij was volledig genezen door zijn brein te gebruiken en het placebo-effect toe te passen. 

Na zijn genezingservaring begon Dr. Joe neurowetenschappen te bestuderen. Hij reisde de wereld rond, interviewde deskundigen en leerde alles wat hij kon over de kracht van de geest om het lichaam te genezen. En vandaag de dag is hij gepassioneerd over het helpen van andere mensen met wonderbaarlijke genezingservaringen zoals die van hemzelf.

Waar doet Joe Dispenza zijn onderzoek?

Dr. Joe Dispenza werkt samen met de University of California, San Diego (UCSD), met de Bond University Department of Psychology aan de Gold Coast in Australia en University of Auckland Department of Neuroscience and Psychology.
Door het wetenschappelijke establishment wordt het werk van Dispenza vaak afgedaan als ‘fake’ en ‘pseudowetenschappelijk’, terwijl al zijn werk onderbouwd is door de algemeen geldende standaarden voor wetenschappelijk onderzoek. Bovendien is hij een pionier in zijn werkveld.

Met welke Dr Joe Dispenza meditatie moet ik beginnen?

De beste meditaties van Joe Dispenza om mee te beginnen zijn Jij bent de Placebo en Blessing of the Energy Centers.

Hoe lang duurt de meditatie van Joe Dispenza?

De geleide meditaties van Dr Joe Dispenza verschillen in lengte. Blessing of the Energy Centers duurt 30 minuten, terwijl You are the Placebo 60 minuten duurt. Joe Dispenza raadt aan om dagelijks minimaal 45 minuten tot 1 uur te mediteren. Sommige geleide meditaties zijn ook verkrijgbaar in het Nederlands. Succesboeken heeft een Nederlandse editie van de meditaties uitgegeven. Deze is verkrijgbaar als cd en als mp3 audiobestand.

Hoe werkt de Blessing of the Energy Centers meditatie?

De energiecentra van het lichaam (in de Hindoe-tradities bekend als chakra’s) zijn individuele centra verspreid in het lichaam die allemaal hun eigen frequentie en energie hebben. Ze stralen verschillende informatie of intenties uit, frequenties die we zelf ervaren en de mensen die zich begeven in onze directe omgeving voelen ze ook. Deze energetische centra zijn individuele klieren en neurologische centra, die hormonen en biochemische stoffen afgeven, wanneer ze geactiveerd worden met aandacht en energie.

In de Blessing of the Energy Centers meditatie leer je hoe je door middel van aandacht deze energiecentra kunt activeren om ze van een toestand van incoherentie (ziekte) in een toestand van coherentie (evenwicht en harmonie) te beïnvloeden.

Ook leer je hoe je met je hersengolven het autonome zenuwstelsel kunt beïnvloeden, waarmee je in staat bent het lichaam kunt herprogrammeren tot gezondheid.

Inbegrepen bij deze meditatie is een 30 minuten durende uitleg van de energiecentra en de instructies voor het beoefenen van de meditatie. Deze informatie is essentieel om het beste uit deze meditatie te halen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies