Een gevoel van waardering is goed voor de gezondheid

gevoel van waardering gezondheid

Vroeger dachten psychologen dat emoties louter mentale uitdrukkingen waren die ontstaan in de hersenen ten gevolge van een gebeurtenis. Tegenwoordig weten we natuur dat dit niet waar is. Emoties zijn namelijk niet alleen een gevolg, maar ook een oorzaak van veel wat er in ons leven gebeurt. Zo kan bijvoorbeeld een gevoel van waardering een hele cascade van positieve gevoelens teweeg brengen.

Emoties hebben net zoveel te maken met het hart en het lichaam als met de hersenen. Van alle organen van je lichaam, is het hart het orgaan dat het nauwst betrokken is bij het ontstaan van emoties. Natuurlijk gaat dit wel in samenspel met de hersenen, maar het hart vervult een centrale rol.

Het hartbrein

In de jaren 90 ontdekten wetenschappers dat het hart niet alleen een orgaan is dat bloed rondpompt, maar dat daarnaast ook over zo’n 40.000 neuronen beschikt, een eigen brein. Dit hartbrein heeft bijzondere vermogens: het is de zetel van onze intuïtie, het neemt gebeurtenissen in de nabije toekomst reeds waar voordat de hersenen deze waarnemen en beschikt dus over een intelligentie die zijn gelijke niet kent.

Onderzoek van HeartMath Institute

HeartMath Institute is een onderzoeksinstituut in Amerika dat al enkele decennia onderzoek doet naar het hart en de gevolgen van stress. Het hart is in een constante dialoog met de hersenen. Onze emoties veranderen de signalen die de hersenen naar het hart sturen en het hart reageert op complexe manieren.

Negatieve emoties

Het hart stuurt echter meer informatie naar de hersenen dan andersom. Wanneer we gevoelens ervaren zoals woede, frustratie, angst en onzekerheid, worden onze hartritmepatronen grilliger. Deze grillige patronen worden naar de emotionele centra in de hersenen gestuurd, die ze herkennen als negatieve of stressvolle gevoelens. Deze signalen creëren de fysieke gevoelens die we in het hartgebied en elders in het lichaam ervaren. De onregelmatige hartritmes blokkeren ook ons ​​vermogen om helder te denken.

Mensen die veelvuldig stress ervaren, zijn ook sneller geneigd hartkwalen te ontwikkelen. De emotionele gevoelens van stress veroorzaken een kettingreactie in het lichaam. De spiegels van het stresshormoon cortisol stijgen, de bloedvaten trekken samen waardoor de bloeddruk stijgt en het immuunsysteem wordt ondermijnd.

Positieve emoties

HeartMath heeft ook onderzoek uitgevoerd naar de invloed van positieve emoties, een gevoel van waardering, liefde, zorgzaamheid en compassie. Wanneer we dergelijke emoties ervaren, produceert het hart een heel ander ritme, namelijk een ritme met een mooi vloeiend sinusachtig patroon. De wetenschappers van HeartMath beschouwen deze harmonieuze hartritmes en patronen als indicatoren voor cardiovasculaire efficiëntie en balans van het zenuwstelsel. Hiermee laat het lichaam de hersenen weten dat het hart goed voelt en veel mensen beschrijven het als een “zacht, warm gevoel in de hartstreek”.

Door te leren positieve gevoelens te ervaren in plaats van negatieve, kunnen grote gezondheidsvoordelen worden behaald, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Naarmate je de belangrijke link tussen het hart en emoties begint te begrijpen en waarderen, zal je gaan inzien dat je met een bewuste beslissing – jezelf aanzetten tot het ervaren van positieve gevoelens – je het hart in een efficiëntere toestand kunt brengen en je gezondheid kunt verbeteren.

Oprecht gevoel van waardering en hartcoherentie

Een gevoel van oprechte waardering is een van de meest eenvoudig op te roepen positieve emoties en levert relatief het meeste op. Vrijwel iedereen kan wel iets bedenken in zijn/haar leven waarvoor hij/zij waardering heeft, een huisdier, een fijne baan of een lekker knus huisje etc.

Door eenvoudigweg een fijne herinnering op te roepen waarbij je oprechte waardering hebt ervaren, kun je dit gevoel opnieuw ervaren. Met dit gevoel kun je je hartcoherentie vergroten. Hartcoherentie is de toestand waarin het hart dat mooie, vloeiende sinusachtige patroon produceert, de emotionele stress verlaagt en de algehele gezondheid verbetert.

Natuurlijk is het niet voor iedereen eenvoudig om een gevoel van waardering of dankbaarheid op te roepen en het bijbehorende gevoel te ervaren. Voor deze mensen is de eenvoudigste manier om een herinnering op te halen waarbij ze een fijn gevoel krijgen. Hierbij gaat het niet primair om de visuele herinnering, maar draagt dit beeld wel bij aan het ervaren van het fijne gevoel.

Oefenen, oefenen, oefenen

Het ervaren van positieve emoties kan je trainen, net zoals je een taal kan leren of andere vaardigheden. Door dagelijks jezelf een paar minuten te sturen om deze emoties te ervaren, leg je het fundament voor een patroon. Hiermee leg je in de hersenen de hardware aan om je vaker positief te voelen.

HeartMath heeft in de loop der jaren een aantal technieken ontwikkeld die kunnen worden gebruikt om stressvolle gedachten en emotionele patronen effectief te vervangen door positievere waarnemingen en emoties.

Een van de langetermijnvoordelen van het beoefenen van dit soort technieken is een verhoogd emotioneel bewustzijn. Dit verhoogde bewustzijn kan eraan bijdragen om een ​​meer consistent emotioneel evenwicht te behouden.

Leefstijl

Naast een gevoel van waardering speelt leefstijl een grote rol bij de verbetering van een gezond hart. Dieet en lichaamsbeweging spelen een nog altijd onderschatte rol bij een gezonde levensstijl. Vooral ons sedentaire bestaan en de fabrieksvoeding die een te groot deel uitmaakt van ons dieet, hebben de afgelopen decennia hun tol geëist. Het is dus altijd belangrijk om een complementair beleid te voeren om tot een goede gezondheid te komen.

Meten is weten

HeatMath heeft apparatuur ontwikkeld waarmee je de toestand van je hart in real-time kunt meten, ofwel de apparatuur meet of je in een staat van hartcoherentie bent. Hiermee kun je jezelf dus trainen om positieve gevoelens te ervaren.

Door regelmatig te trainen kun je patronen ontwikkelen en hoe vaker je hiermee oefent, hoe bestendiger die patronen worden. Je kan de apparatuur van HeartMath bestellen via hun website. Met de kortingscode Heartcore17 krijg je 5% korting op het aankoopbedrag (niet in combinatie met andere aanbiedingen).

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies