Hart voor je brein van Erik Scherder – boekreview

Hart voor je brein Erik Scherder Leonard Hofstra

Hart voor je brein is het meest recente boek van hersenwetenschapper Erik Scherder en co-auteur cardioloog Leonard Hofstra. Dit boek is een zeer begrijpelijk en toegankelijk pleidooi voor eigenlijk elke Nederlander die graag wat gezonder wil leven, maar niet precies weet hoe. In Hart voor je brein draait alles om een gezondere leefstijl.

We slibben dicht door onze sedentaire leefstijl en ongezonde eetpatronen. Meer dan helft van de Nederlanders heeft last van overgewicht, hartklachten, kanker en diabetes vormen de top van volksziekten. De resultaten van onze leefstijl zorgen voor een zware belasting op ons zorgstelsel, terwijl we met slechts kleine aanpassingen onszelf en onze omgeving een hoop leed kunnen besparen.

Hart voor je brein in het kort

In Nederland heerst al jarenlang een pandemie en het is geen covid, maar lichamelijke inactiviteit. Onze sedentaire levensstijl en ons inactieve leven verhoogt het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Mensen die ten prooi vallen aan deze welvaartsaandoeningen blijken (extra) kwetsbaar voor andere ziekten, zoals virale infecties. Het gebrek aan voldoende beweging, kwalitatieve slaap en gezonde voeding zorgen voor een ondermijn ing van onze gezondheid en zijn van grote invloed op de gezondheid van ons hart, onze hersenen en ons immuunsysteem.

Door voldoende beweging en de juiste voedingsstoffen wordt de binnenwand van de bloedvaten gestimuleerd en wordt nitric oxide (NO) geproduceerd, wat zorgt voor verwijding van de bloedvaten. Een betere bloedsomloop heeft een positieve invloed op ons cardiovasculaire systeem, ons brein en ons immuunsysteem, zodat we beter beschermd zijn tegen ziekte.

In dit boek krijg je een compleet lifestyleprogramma met praktische tips om je gezondheid te bevorderen. Alles wat je moet weten wordt uitgelegd in begrijpelijke taal, maar biedt wel uitdagend aspect, want je zal gegarandeerd geconfronteerd worden met je eigen zwakke leefstijlpunten.

Over de auteurs

Erik Scherder (1951) is hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn optredens bij het tv-programma De Wereld Draait Door en de Universiteit van Nederland. Tegenwoordig geeft hij samen met Ard Schenk en Dick Swaab lezingen door het hele land. Ook verscheen in 2014 zijn boek Laat je hersenen niet zitten, dat de invloed van beweging op de hersenen omschrijft.

Prof. Dr. Leonard Hofstra (1963) heeft een succesvolle carrière achter de rug als cardioloog en wetenschapper in het Academisch Ziekenhuis van Maastricht en recent bij Cardiologie Centra Nederland. Zijn academische werk is gepubliceerd in gerenommeerde medische tijdschriften gepubliceerd, zoals ‘The Lancet’ en ‘Nature Medicine’. Nadat Hofstra jarenlang werkzaam was als cardioloog aan de curatieve zijde en inzag dat maar liefst 90 procent van de hart- en vaatziekten wordt veroorzaakt door leefstijlfactoren (o.a. Interheart Study, 2004), besloot Hofstra zich volledig te gaan wijden aan preventie en leefstijlinterventie. Deze ommezwaai van Hofstra heeft onder andere geleid tot het Heart Attack Prevention Program for You (HAPPY), waarmee hij in India succesvolle gezondheidsprogramma’s heeft opgezet. Nu staat Nederland op het programma om gezonder te maken. Met de Succesvolle Lifestyle Interventie Methode (SLIM) heeft dr. Hofstra een volledig programma waarbij beter slapen, ontstressen, effectief bewegen en verantwoorde voeding de pijlers zijn.

Wij maken gebruik van cookies