Hartintelligentie: maak gebruik van je hartbrein

Hartintelligentie hersenen hart

Hartintelligentie is een term die pas enige decennia geleden het levenslicht zag. In de jaren 80 van de twintigste eeuw ontdekten wetenschappers dat ons hart beschikt over zo’n 40.000 neuronen, cellen die vrijwel identiek zijn aan onze hersencellen. Deze cellencluster gaat door het leven als het ‘hartbrein’.

We leerden van jongs af aan dat onze intelligentie zich uitsluitend bevindt in de hersenen. Deze worden beschouwd als het centrum dat alle organen aanstuurt en zonder ons brein zouden de meeste lichaamsprocessen niet kunnen plaatsvinden. Met de aanvulling van onze hartintelligentie wordt ons lichaam een stuk intelligenter. In dit artikel gaan we in op de herkomst van het hartbrein, de functies en hoe we onze hartintelligentie kunnen aanboren.

De geschiedenis van hartintelligentie

Waarom heeft het zo lang geduurd voordat wetenschappers het harbrein ontdekten? En dat er sprake was van een zekere hartintelligentie? Eeuwenlang zijn er spreekwoorden en uitdrukkingen in alle talen geweest die wezen op een andere vorm van intelligentie dan die van de hersenen. Denk bijvoorbeeld aan uitspraken zoals “volg je hart”, “iemand een warm hart toedragen” en “je hart luchten”.

Historisch gezien – en zelfs vandaag de dag nog bij natuurvolkeren – ziet bijna elke cultuur het hart als een bron van wijsheid, spiritueel inzicht, intuïtie en emotie. Het is opmerkelijk dat de wetenschap zo lang heeft gewacht om deze inzichten te onderbouwen, omdat het lang leek alsof deze uitdrukkingen slechts metaforen waren.

In de afgelopen decennia heeft de wetenschap ons echter inzicht gegeven in de primaire rol die het hart speelt in ons lichaam. Dit relatief jonge onderzoeksveld staat bekend als neurocardiologie. Binnen de neurocardiologie is ontdekt dat het hart in staat is om informatie te voelen, te verwerken en beslissingen te nemen dankzij meer dan 40.000 neuronen. Dit wijst erop dat ons hart een opmerkelijk intelligent systeem is, met zelfs een eigen leervermogen en geheugen.

Het hart als endocriene klier

Het hart beschikt niet alleen over een eigen intelligentie, maar vervult ook een belangrijke endocriene functie: het produceert verschillende hormonen en neurotransmitters. Deze chemische signaalstoffen hebben aanzienlijke invloed op zowel onze hersen- als lichaamsfuncties. Een van deze hormonen is oxytocine, ook wel bekend als het ‘bindingshormoon’ of ‘knuffelhormoon’.

Dit betekent dat er een wisselwerking plaatsvindt tussen de hersenen en het hartbrein, waarbij beide organen met signaalstoffen elkaar beïnvloeden en het lichaam eromheen.

Energetische transmissie

Recentelijke inzichten laten zien dat het hart ook een elektromagnetisch veld uitzendt. Met zeer gevoelige SQUID technologie (zeer gevoelige apparatuur) kan dit veld worden gemeten en geïnterpreteerd. Het hart straalt een krachtig elektromagnetisch signaal uit, zelfs vele malen sterker dan dat van de hersenen. Dit elektromagnetische veld kan een cruciale synchroniserende rol spelen in onze gezondheid, maar ook voor anderen direct om ons heen.

Hartintelligentie en emoties

Niet alleen speelt het hartbrein een rol bij het uitzenden van een elektromagnetische straling, maar ook bij de ontvangst. Het hart functioneert dus als een transmitter die elektromagnetische golven uitzendt en ontvangt. 

Het brein in ons hart stelt ons in staat om niet alleen onze eigen emoties (in feite elektromagnetische frequenties) te begrijpen, maar ook die van anderen te voelen en te interpreteren. Deze bevinding benadrukt de diepgaande verbondenheid tussen het hart en de emoties, maar ook het belang van het hart als een centrum van empathie en emotionele intelligentie.

Hoe gebruik ik mijn hartintelligentie?

Er zijn verschillende technieken die je in staat stellen om je hartintelligentie aan te boren. De belangrijkste zijn meditatie en hartcoherentie. 

Meditatie: Met meditatie beschik je over een krachtig hulpmiddel om contact te maken met het hartbrein. Door regelmatig te mediteren en je te richten op liefdevolle en positieve emoties, kun je de coherentie tussen het hart en de hersenen vergroten.

Hartcoherentie training: Met behulp van hartcoherentie training kun je het hartbrein gebruiken om tot diepe inzichten te komen. Hiermee kun je profiteren van je intuïtie. Hartcoherentie houdt in dat je door het met intentie ervaren van positieve gevoelens een gevoel van dankbaarheid ervaart. In reactie hierop gaat het hartbrein meer coherente patronen aanmaken, wat zelfs de volledige gezondheid ondersteunt, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en emotioneel.  

Focus op dankbaarheid: Het cultiveren van een gevoel van dankbaarheid en waardering kan helpen om hartintelligentie te cultiveren. Door je te richten op de dingen waar je dankbaar voor bent – zoals een huisdier, je geliefde of iets anders waarvoor je dankbaar bent – kun je positieve emoties versterken en de coherentie tussen het hart en de hersenen bevorderen.

Visualisatie: Binnen de bovenstaande technieken kan visualisatie een belangrijke rol spelen om in contact te komen met onze hartintelligentie. Door jezelf in te beelden dat je hart zich opent en straalt met liefde en compassie, kun je de verbinding met het hartbrein versterken en een gevoel van innerlijke rust en welzijn bevorderen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies