HeartMath Instituut

Het HeartMath Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich sinds begin jaren tachtig bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek naar het hart. De onderzoekers kwamen erachter dat het hart beschikt over zo’n 40.000 neuronen, een soort cellen die vergelijkbaar zijn met onze hersencellen.

Verder onderzoek leidde tot verhelderende inzichten en steeds meer bleek dat de aannames die wetenschappers decennialang hadden gedaan, ook werkelijkheid bleken. Ons hart is namelijk een intelligent orgaan, dat niet alleen beschikt over een eigen ‘denkvermogen’, maar tevens toegang biedt tot onze intuïtie.

Onderzoek door HeartMath Instituut

De inzichten die HeartMath Instituut in de loop der jaren opdeed, zorgden voor een revolutie in de wetenschap en zorgden zelfs voor een nieuwe tak in de wetenschap omtrent hartgezondheid: neurocardiologie, een onderzoeksveld waarin men onderzoek doet naar hartintelligentie.

De afgelopen decennia heeft HeartMath Instituut honderden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar hoe we gebruik kunnen maken van deze enorme bron van intelligentie en vooral gevoel. In onze moderne tijden zijn we namelijk vooral op cognitief vlak zeer actief en is onze hartintelligentie steeds meer naar de achtergrond verdwenen.

Het gevolg is dat we steeds meer stress ervaren. De gevolgen uiten zich in een dalende stresstolerantie, lagere productiviteit en minder levensgeluk.

Het onderzoek van HeartMath Instituut heeft geleid tot een flink aantal praktische tools om deze gevolgen te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Hartcoherentie: weten is weten

HeartMath heeft het voor elkaar gekregen om het functioneren van het hart met de hersenen meetbaar te maken. Hiervoor is gevoelige apparatuur ontwikkeld die in staat is de hartvariabiliteit (HRV) te meten, die een goede indicator is van hoe emotioneel veerkrachtig iemand is.

Daarnaast hebben de wetenschappers van HeartMath Instituut ontdekt dat het hart een krachtig elektromagnetisch signaal uitzendt, waardoor we in staat zijn mensen in onze omgeving energetisch ‘waar te nemen’. Hiermee is aangetoond om welke reden we bij sommige mensen wel een fijn gevoel hebben en bij anderen niet.

Voor het meten van hartcoherentie – een staat waarbij onze vitale lichaamsprocessen (hart, ademhaling en bloeddruksysteem) op een harmonieuze manier samenwerken – heeft HeartMath een serie apparaten ontwikkeld, waarmee we onze hartvariabiliteit kunnen trainen. Hiermee zijn we als individu in staat onszelf weerbaarder te maken en onze algemene gezondheid te verbeteren.

Oefeningen ontwikkeld door HeartMath

HeartMath Instituut heeft tijdens de afgelopen jaren een breed scala aan oefeningen ontwikkeld. Deze oefeningen zijn eenvoudig toe te passen, ook in een werksituatie. Ondanks de eenvoud zijn deze oefeningen verrassend effectief. Voorbeelden zijn de HeartLock Methode, Quick Coherence en Heart-focused breathing oefeningen.

Apparatuur van HearthMath Instituut

HearthMath Instituut heeft ook een aantal apparaten ontwikkeld, waarmee de hartgezondheid wordt gemonitord. Voorbeelden hiervan zijn de InnerBalance Trainer, de emWave en de emWave Pro.

Stuk voor stuk meten deze apparaatjes in realtime wat het hart doet en krijg je feedback over hoe stressvol je bent. Met de door HeartMath ontwikkelde technieken kun je eenvoudig en snel deze stress overwinnen, waarmee je de hartcoherentie vergroot en je gezondheid verbetert.