HeartMath Instituut

Het HeartMath Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich sinds begin jaren tachtig bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek naar het hart. De onderzoekers kwamen erachter dat het hart beschikt over zo’n 40.000 neuronen, een soort cellen die vergelijkbaar zijn met onze hersencellen.

Verder onderzoek leidde tot verhelderende inzichten en steeds meer bleek dat de aannames die wetenschappers decennialang hadden gedaan, ook werkelijkheid bleken. Ons hart is namelijk een intelligent orgaan, dat niet alleen beschikt over een eigen ‘denkvermogen’, maar tevens toegang biedt tot onze intuïtie. Ook bleek ons hart te werken als een soort transmitter en zeer gevoelig voor frequenties in onze ongeving.

Onderzoek door HeartMath Instituut

De inzichten die HeartMath Instituut in de loop der jaren opdeed, zorgden voor een revolutie in de wetenschap en zorgden zelfs voor een nieuwe tak in de wetenschap omtrent hartgezondheid: neurocardiologie, een onderzoeksveld waarin men onderzoek doet naar hartintelligentie.

De afgelopen decennia heeft HeartMath Instituut honderden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar hoe we gebruik kunnen maken van deze enorme bron van intelligentie en vooral gevoel. In onze moderne tijden zijn we namelijk vooral op cognitief vlak zeer actief en is onze hartintelligentie steeds meer naar de achtergrond verdwenen.

Het gevolg is dat we steeds meer stress ervaren. De gevolgen uiten zich in een dalende stresstolerantie, lagere productiviteit en minder levensgeluk.

Het onderzoek van HeartMath Instituut heeft geleid tot een flink aantal praktische tools om deze gevolgen te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Hartcoherentie: weten is weten

HeartMath heeft het voor elkaar gekregen om het functioneren van het hart met de hersenen meetbaar te maken. Hiervoor is gevoelige apparatuur ontwikkeld die in staat is de hartvariabiliteit (HRV) te meten, die een goede indicator is van hoe emotioneel veerkrachtig iemand is.

Daarnaast hebben de wetenschappers van HeartMath Instituut ontdekt dat het hart een krachtig elektromagnetisch signaal uitzendt, waardoor we in staat zijn mensen in onze omgeving energetisch ‘waar te nemen’. Hiermee is aangetoond om welke reden we bij sommige mensen wel een fijn gevoel hebben en bij anderen niet.

Voor het meten van hartcoherentie – een staat waarbij onze vitale lichaamsprocessen (hart, ademhaling en bloeddruksysteem) op een harmonieuze manier samenwerken – heeft HeartMath een serie apparaten ontwikkeld, waarmee we onze hartvariabiliteit kunnen trainen. Hiermee zijn we als individu in staat onszelf weerbaarder te maken en onze algemene gezondheid te verbeteren.

Oefeningen ontwikkeld door HeartMath

HeartMath Instituut heeft tijdens de afgelopen jaren een breed scala aan oefeningen ontwikkeld. Deze oefeningen zijn eenvoudig toe te passen, ook in een werksituatie. Ondanks de eenvoud zijn deze oefeningen verrassend effectief. Voorbeelden zijn de HeartLock Methode, Quick Coherence en Heart-focused breathing oefeningen.

Apparatuur van HearthMath Instituut

HearthMath Instituut heeft ook een aantal apparaten ontwikkeld, waarmee de hartgezondheid wordt gemonitord. Voorbeelden hiervan zijn de InnerBalance Trainer, de emWave en de emWave Pro.

Stuk voor stuk meten deze apparaatjes in realtime wat het hart doet en krijg je feedback over hoe stressvol je bent. Met de door HeartMath ontwikkelde technieken kun je eenvoudig en snel deze stress overwinnen, waarmee je de hartcoherentie vergroot en je gezondheid verbetert.

Doc Childre, grondlegger van HeartMath

Doc Childre is de oprichter van HeartMath Instituut. Hij is een wereldwijde autoriteit op het gebied van stresssreductie, de opbouw van mentale weerbaarheid en de optimalisatie van persoonlijke effectiviteit.

Samen met Rollin McCraty, onderzoeksdirecteur bij HeartMath, ontwikkelde hij het HeartMath®-systeem, dat praktische, aan het hart gerelateerde tools en technologieën omvat. Met deze technologieen kunnen mensen van alle leeftijden en rangen en standen hun gezondheid, prestaties en welzijn verbeteren.

Het HeartMath-systeem wordt veel gebruikt door Fortune 500-bedrijven, het Amerikaanse leger, ziekenhuizen, klinieken, scholen en vele duizenden individuen die hun emotionele veerkracht willen verbeteren.

In 1991 richtte Childre de non-profit organisatie HeartMath Institute (HMI) op, een onderzoeks- en onderwijsorganisatie. Het organisatorische, educatieve en klinische onderzoek van HMI naar emotionele fysiologie en zelfregulatie is gepubliceerd in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften en gepresenteerd op vele wetenschappelijke conferenties over de hele wereld.

Hij is voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van HMI en het Global Coherence Initiative-stuurcomité (GCI) en HeartMath LLC. Daarnaast is hij adviseur van CEO’s, wetenschappers, onderwijzers en de entertainmentindustrie via zijn bedrijf Top-Down.

Hij eindeloze kennis en enthousiasme over het menselijke hart heeft hij gedeeld in talloze publicaties en een tiental boeken, waaronder The HeartMath Solution, From Chaos to Coherence, The HeartMath Approach to Managing Hypertension en de Transforming-boekenreeks: Transforming Anger, Transforming Stress, Transforming Anxiety and Transforming Depression.

Doc Childre creëerde tevens de bekroonde emWave® hartcoherentie feedbacktechnologieën.

Howard Martin, co-founder HeartMath Instituut

Howard Martin is een van de oorspronkelijke leiders die Doc Childre hielp bij het oprichten van HeartMath. Sinds de oprichting in 1991 is hij betrokken bij de organisatie als een belangrijke woordvoerder en manager. In 1999 schreef hij samen met Doc Childre, The HeartMath Solution. Dit boek wordt beschouwd als ‘de bijbel van de intelligentie van het menselijke hart.’

Howard was ook co-auteur van het boek Heart Intelligence, Connecting with the Intuitive Guidance of the Heart.


Bij de lancering van het Global Coherence Initiative (GCI) vervulde Martin een sleutelrol. Sinds de oprichting in 2008 is hij lid van de stuurgroep en woordvoerder van GCI.

Tijdens zijn carrière bij HeartMath Instituut en het Global Coherence Initiative heeft Howard Martin een belangrijke rol gespeeld bij het leveren van praktische, maar dynamische programma’s aan tienduizenden mensen wereldwijd.

Met zijn enthousiaste benadering heeft hij talloze keynote-presentaties en trainingsprogramma’s gegeven voor Fortune 100-bedrijven, overheidsinstanties, alle vier takken van het Amerikaanse leger en vele schoolsystemen in meer dan 50 steden op vier continenten.

Als belangrijke woordvoerder van HeartMath doet Howard jaarlijks ongeveer 75 media-interviews en webinars, waaronder alle grote Amerikaanse televisienetwerken, grote tijdschriften en talloze documentaires. Hij spreekt internationaal over het ontwikkelen van de nieuwe intelligentie die nodig is om ons door het leven te navigeren in deze veranderende tijden en het belang van wereldwijde samenhang.

Rollin McCraty, onderzoeksdirecteur HeartMath

Rollin McCraty, Ph.D., onderzoeksdirecteur aan het HeartMath Instituut in de Verenigde Staten. Daarnaast is hij professor aan de Florida Atlantic University. McCraty is een psychofysioloog met een buitengewone interesse in de fysiologie van emoties. Een van zijn belangrijkste aandachtsgebieden zijn de mechanismen waarmee emoties cognitieve processen, gedrag, gezondheid en de wereldwijde onderlinge verbondenheid tussen mensen en de energetische systemen van de aarde beïnvloeden.

Hij werkt bij HeartMath Instituut sinds de oprichting in 1991 door Doc Childre. Samen hebben zij nauw samengewerkt en hebben zij een pioniersrol vervuld in het vakgebied van neurocardiologie. Bovendien had McCraty de leiding over de ontwikkeling van het HeartMath-systeem van tools en technologie, zoals de Inner Balance Trainer en emWave2.

McCraty en zijn onderzoeksteam werkten in de afgelopen decennia samen met universiteiten over de hele wereld, onder meer Stanford University, Dalhousie University in Halifax, Prince Sultan Cardiac Center in Saoedi-Arabië en de Universiteit van Litouwen.

Zijn opzienbarende onderzoeksresultaten leverden hem wereldwijd veel publiciteit op en hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de bekendheid van HeartMath Instituut. Hij is geïnterviewd voor veel hoofdartikelen in vooraanstaande tijdschriften, zoals Natural Health, Men’s Fitness en American Health.

Ook verscheen McCraty in verschillende tv-shows en documentaires, waaronder I Am, The Truth, The Joy of Sox, The Power of the Heart en The Living Matrix.

McCraty’s interessante onderzoek naar hartslagvariabiliteit, hartcoherentie en de interactie daarvan met onze omgeving, kreeg veel internationale aandacht in de wetenschappelijke gemeenschap en zijn onderzoek gaat onverminderd voort. De rol van het hart in gezondheid, gedrag, prestaties en kwaliteit van leven is tegenwoordig onmiskenbaar waardevol gebleken.

Naast zijn functie bij HeartMath Instituut, is hij ook een van de leiders van het Global Coherence Initiative en de bedenker van het Global Coherence Monitoring System, een wereldwijd netwerk van magnetischveldsensorlocaties. Hierbij worden de relaties onderzocht tussen menselijke en aardmagnetische veldomgevingen en de onderlinge verbondenheid van en communicatie tussen alle levende systemen.

Het onderzoek tot nog toe heeft geleid tot belangrijke inzichten in hoe deze velden fungeren en hoe de systemen onderling synchroniseren en interacteren.

Wij maken gebruik van cookies