Het onderbewuste: toegang tot je onderbewustzijn in 4 stappen

onderbewuste toegang tot je onderbewustzijn

Hoe krijg je toegang tot je onderbewuste? Het is een vraag die al decennialang door de hoofden van veel wetenschappers heeft gespookt. Het onderbewustzijn is tot recentelijk een mysterie geweest, een ontastbaar fenomeen dat zelfs voor de wetenschap moeilijk te bevatten was.

Wat is het onderbewuste?

Het onderbewuste wordt omschreven als “de geestelijke processen (gedachten en gevoelens) die niet direct toegankelijk zijn voor de bewuste geest en iemands gedrag kunnen beïnvloeden.” Dit betekent dat er een grens aanwezig is tussen de bewuste geest en de onbewuste geest. Is deze grens vergelijkbaar met een dun laagje ijs dat de lucht van het water scheidt? Nee, het is niets fysieks en daardoor lastig te identificeren.

Toegang tot je onderbewustzijn

Het onderbewuste is in bepaalde toestanden beter toegankelijk dan in andere toestanden. Denk bijvoorbeeld eens aan een lange autorit, waarbij je plotseling ‘wakker schrikt’….”ben ik al hier??” Tijdens deze korte periode van ‘afwezigheid’, was je geest afgedwaald naar je onderbewuste. Het autorijden ging op de automatische piloot, maar je gedachten dwaalden af waarmee je in een trance kwam en dus toegang kreeg tot je onderbewuste.

Ook wanneer je bijvoorbeeld net wakker bent of vlak voor het slapengaan, heb je beter toegang tot je onderbewustzijn. Onder hypnose heb je direct toegang tot je onderbewuste, waar 95% van je gedrag uit voortkomt.

Aangezien 95% een flink deel uitmaakt van je dagelijkse gedrag en programma’s die je geest draait, is het belangrijk om toegang tot het onderbewuste te kunnen krijgen, zeker als je iets in je gedrag wilt veranderen.

4 Stappen om toegang te krijgen tot je onderbewuste

Stap 1. Ontspan je geest

Ontspanning is van essentieel belang om toegang te krijgen tot het onderbewustzijn. Voor velen is dit al een uitdaging, want onze maatschappij vereist voortdurende alertheid. Gun jezelf regelmatig even een moment om tot rust te komen door de input van buitenaf even bewust af te sluiten. Door de geest te ontspannen, kun je de toegangspoort tot het onderbewustzijn openen.

Zoek een plek waar je ongestoord de stappen van deze oefening kunt doorlopen. Ga zitten of liggen, maar kies een comfortabele houding, waarbij je niet in slaap valt. Als je dat fijn vindt, kan je je knieën ondersteunen met kussens of een opgerolde deken.

Een heel belangrijk aspect van deze oefening is om deze met gesloten ogen uit te voeren. Hiermee sluit je jezelf af van het grootste deel van je perceptie en stel je je geest in staat tot rust te komen. Knijp niet met je ogen, maar ontspan ze lekker.

Stap 2. Keer de aandacht naar binnen

Luister naar het geluid van je ademhaling. Als je adem snel en schokkerig is, vertraag deze dan door langzaam te ademen. Ga niet geforceerd ademen, maar adem uit en ontspan, totdat het weer nodig is om de adem te gaan halen. Hiermee kalmeert de geest.

Luister naar het geluid van je hart, synchroon met de natuurlijke ritmes van je lichaam. Hoe meer je luistert en je jezelf op je adem concentreert, hoe comfortabeler je jezelf voelt en hoe eenvoudiger het is om je gedachten los te laten.

Stap 3. Geleide meditatie

Hoe langer je jezelf concentreert op je ademhaling en jezelf bewust bent van je lichaam, hoe meer je geest ontspannen raakt. Het is de geest die moet ontspannen om contact te kunnen maken met je onderbewuste. Zodra je een gevoel bereikt waarbij je zowel geestelijk als lichamelijk volkomen ontspannen bent, kun je je geest gaan sturen.

Als je moeite hebt om zo ver te ontspannen, dan kun je ervoor kiezen om een begeleide meditatie te gebruiken, die je stap voor stap begeleidt om tot een staat van trance te komen. Vooral voor beginners kan een dergelijke vorm heel behulpzaam zijn voor visualisatie en om een diepere meditatieve staat te bereiken.

Geleide meditaties waarmee ikzelf heel goede ervaringen heb, zijn de cd van dr. Joe Dispenza. Hiervan is ook een MP3/bestand verkrijgbaar. Zijn stem wordt daarbij ondersteund door hersengolfmuziek. Deze muziek stimuleert de hersenhelften om hersengolven aan te maken in de alfa- en theta-frequenties. Dit zijn de toestanden waarin de hersenen verkeren in een staat van trance en hypnose en waarbij je dus toegang krijgt tot het onderbewuste.

Stap 4. Oefening baart kunst

Hoe vaker je deze vaardigheden oefent, hoe beter. Net zoals je in de loop der jaren patronen in je gedrag hebt gevormd, zo kun je dat ook met de bovenstaande stappen doen. De makkelijkste manier om dit patroon in je dagelijkse leven te integreren, is door een vast tijdstip in te lassen voor jezelf. Zoek het tijdstip van de dag, het liefst of vlak voor het slapen gaan, of vlak nadat je bent wakker geworden, aangezien je hersengolven op die momenten zorgen dat je het eenvoudigst toegang hebt tot het onderbewustzijn.

Conditioneer je denkpatronen: je onderbewustzijn resetten

Toegang krijgen tot uw onderbewustzijn kan je helpen om negatieve gedachtepatronen te veranderen, maar ook als je het gevoel hebt ’geleefd te worden’, dan kun je met een korte meditatie  deze patronen in je onderbewuste herprogrammeren.

Door regelmatig te oefenen, zult je gevoelsmatig nieuwe ervaringen opdoen. Je zal merken dat je rustiger wordt, en dat je toegang krijgt tot informatie – in je onderbewustzijn ligt 95-99% van je herinneringen opgeslagen, slapend, te wachten tot deze herinneringen ooit wakker worden gemaakt –  waarvan je dacht dat je deze allang was vergeten. Door te oefenen en je neurologische paden te herleiden, kun je dus in zekere zin je onderbewustzijn resetten.

Alerte, bewuste toestand

Dagelijks zijn we constant in een waakzame, bewuste gemoedstoestand. Tijdens deze toestand maken de hersenen bètagolven aan. Dit zijn de hersengolven die ons in een alerte toestand houden, een situatie waarin we ons kunnen focussen.

De voortdurende alertheid die van ons wordt verwacht in ons dagelijks leven, zorgt dat we onze hersenen onvoldoende ‘ontspannen’ en hierdoor ontstaan vaak twijfels, angsten, dwangmatige gedachten, negatieve emoties en krijgen we een vertroebelde geest.

Het antwoord hierop is te vinden in ons onderbewustzijn, waar de alfa-, delta- en theta-staten ons rust, diepe ontspanning en dromerige toestanden bieden. Het onderbewustzijn is de plaats waar we de balans kunnen herstellen. Hier kunnen we onze denkprocessen van twijfel en angst doorbreken en herprogrammeren.

Door in een rustige, ontspannen toestand te komen, kunnen we rechtstreeks het onderbewuste benaderen, zonder de tussenkomst van de bewuste geest, die alleen maar in de weg zit met perceptuele filters.

NLP-technieken

Door NLP-technieken toe te passen tijdens een meditatiesessie, kun je op een bijzonder effectieve manier nieuwe patronen in je onderbewuste geest ‘programmeren’. Denk bijvoorbeeld aan technieken zoals Ankeren, waarbij je bijvoorbeeld een positieve ervaring of gevoel koppelt aan een sensorisch anker.

Hoe vaker je deze technieken toepast, hoe meer ze een patroon worden. Het is dus eenvoudigweg een kwestie van conditionering.

Hoe weet je dat je contact hebt met het onderbewuste?

Wanneer je in een diepe staat van ontspanning bent, voel je je kalm, vredig en helder van geest. Het is die toestand waarin je gedachten als wolkjes aan de hemel aan je voorbij trekken. Je hoeft jezelf niet aan te zetten tot denken, je gedachten komen gewoon in je op en drijven als wolkjes bij je vandaan. Die wolkjes komen rechtstreeks uit je onderbewustzijn.

Ben je je sleutels ooit kwijt geweest en probeerde je zo goed mogelijk te herinneren waar je ze had gelaten? Vrijwel zeker kon je er niet opkomen. Toen je echter iets anders ging doen en lekker zat weg te dromen, wist je plots weer waar je de sleutels had gelaten. Het was in een trance dat deze herinnering in je op kwam.

Het vergt enige oefening om jezelf aan te leren contact te maken met het onderbewuste, maar als je het eenmaal doorhebt hoe een simpele meditatie je zoveel waarde kan bieden, dan is het de tijdsinvestering dubbel en dwars waard!

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies