Hoe maak je een vision board? [Stap-voor-stap plan met tips]

hoe maak je een vision board tips

Een vision board is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om een specifiek levensdoel te verduidelijken en de focus hierop te behouden. Letterlijk is een vision board een bord waarop je afbeeldingen weergeeft die je doelen vertegenwoordigen. Naast de afbeeldingen kun je er ook woorden aan toevoegen die je doelen ondersteunen.

Terwijl vroeger vision boards vooral werden gebruikt door designers om bijvoorbeeld een corporate identity voor een klant te maken, werd de kracht van deze vorm van visualisatie al snel overgenomen door individuen die het inzetten om hun doelen te verwezenlijken.

Waarom een vision board?

Iedereen die succesvol is, of het nu een acteur, een bedrijfsleider of een softwareontwikkelaar is, is ooit begonnen met een idee. Het menselijk brein is namelijk zo geprogrammeerd dat we automatisch een beeld vormen van dit idee. Zij hebben dus allemaal hun idee direct gevisualiseerd. Dit is een krachtige neurologische verbinding die je kunt cultiveren door een vision board te maken waarop je je doelen visualiseert.

Door dagelijks bewust naar dit vision board te kijken, waarop afbeeldingen, woorden en citaten staan die je doelen ondersteunen, creëer je een sterke connectie met je doelen. Op deze manier raak je gewend aan het idee van het bereiken van je doelen. Je legt als het ware de neurologische hardware aan, die die succesvolle mensen reeds hebben.

Wanneer je naar je vision board kijkt, probeer dan ook de emoties erbij te voelen die je zou ervaren als je je doelen al hebt bereikt. Door dit te doen, bouw je in je brein de fundamenten voor je toekomstige zelf. Ons lichaam kan namelijk geen onderscheid maken tussen echte en ingebeelde emoties, dus waarom zou je jezelf gefrustreerd of vervelend voelen?

Vision board maken tips

Hoe maak je een vision board?

Er zijn een aantal essentiële stappen nodig om een effectief vision board te maken dat werkt. Er zijn online vele uiteenlopende instructies te vinden, maar vaak vergeten die essentiële details om het board ook voor je te kunnen laten werken.

Gebruik de onderstaande stappen voor het maken van een vision board dat werkt.

1. Zoek uit wat je écht wilt. Wat is/zijn je concrete doel(en)?

Zodra je je doel(en) hebt vastgesteld, inventariseer je wat je daarvoor nodig hebt. Daarnaast: wat levert het je op als je je doelen hebt bereikt? En het allerbelangrijkst. Hoe voel je je dan?

Deze allerlaatste vraag is de belangrijkste van allemaal, want de emoties en gevoelens die je ervaart wanneer je je doel hebt bereikt, zijn tevens het startpunt dat je op je vision board verwerkt. Denk hierbij aan gevoelens van vreugde, ontspanning, voldoening, waardering of liefde etc.

Als je een vision board wilt dat werkt, is het absoluut belangrijk dat je concreet bent in wat je wilt. Dus wil je ‘rijk’ worden of wil je een saldo van ‘een miljoen euro’? Wil je een ‘sportauto’ of een ‘zwarte ‘Porsche Macan GTS’? Een ‘nieuwe baan’ of een ‘leuke baan waarbij je veel kunt reizen’?

Het is belangrijk specifiek te zijn en op het storyboard straks aan te geven wat echt belangrijk voor jou is.

2. Verzamel wat je nodig hebt voor je vision board.

Afhankelijk van het soort vision board dat je maakt, kunnen de exacte benodigdheden variëren, maar over het algemeen heb je het volgende nodig:

 • Een schildersdoek of whiteboard, maar je kan ook voor een fotoboek kiezen (mijn favoriet is een whiteboard)
 • Iets om je foto’s en spreuken mee vast te maken (lijm, magneetjes, dubbelzijdige tape)
 • Blanco (gekleurd) papier waarop je kunt schrijven of tekenen
 • Markers, pennen, verf
 • Tijdschriften/boeken waarin je mag knippen (persoonlijk geef ik de voorkeur aan internet en een goede printer. Ik print de afbeeldingen uit en knip ze op maat voor mijn vision board)
 • Schaar

3. Creëer een plek waar je alleen aan je vision board werkt

Zorg dat je een plekje in huis creëert, speciaal om aan je vision board te werken, jouw ‘droomplek’. Walt Disney had in zijn huis ook drie plekken: een plekje voor de dromer, waar hij zijn karakters bedacht en waar alles mogelijk was, een plek voor de realist, waar hij bedacht hoe hij zijn karakters leven ging inblazen en een plek voor de criticus, waar hij zijn karakters kritisch bekeek en de ‘scherpe randjes’ er vanaf haalde.

Voor jou is het belangrijk dat je een plek hebt waar je je comfortabel voelt en waar je vrij kunt ‘dromen’. Maak het voor jezelf gezellig en knus, maar zorg wel dat je al je materialen goed onder handbereik hebt. Een grote tafel of bureau is vaak het meest geschikt.

Kies niet voor fel licht boven je tafel, maar maak het gezellig met een schemerlampje, een kaarsje of brand een wierrookstokje. Zet op de achtergrond voor inspirerende muziek op. Eigenlijk alles waarbij je lekker bij voelt kun je toevoegen aan jouw plek en atmosfeer om je creativiteit te cultiveren.

4. Zoek al je afbeeldingen en inspiratie bij elkaar

In deze stap zoek je alle afbeeldingen, inspirerende quotes en affirmaties bij elkaar waarmee je jouw vision board gaat vullen. Ze moeten allemaal resoneren met je intentie. Zoek deze afbeeldingen bij elkaar in de tijdschriften en knip ze uit.

Ikzelf kies ervoor om alle afbeeldingen en spreuken digitaal te verzamelen. Je komt deze namelijk veel tegen op social media, zeker als je leuke inspirerende pagina’s volgt. Ik sla deze afbeeldingen altijd op en print ze uit voor mijn eigen vision boards.

5. Kies de afbeeldingen die je doelen het best vertegenwoordigen

In deze stap ga je door de afbeeldingen en spreuken die je hebt uitgeknipt maak je een selectie van de knipsels die je doel het best vertegenwoordigen. Stel jezelf de vraag: “Roept dit voor mij het gevoel op dat ik wil bereiken?”

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat het je intentie is om meer zelfvertrouwen te hebben. Wat symboliseert voor jou dat zelfvertrouwen? The Rock Johnson die vol vertrouwen voor duizenden fans voorbij loopt? Oprah Winfrey die helemaal in haar element een enorm publiek inspireert? Jij kiest wat jóu motiveert!

6. Vul je vision board met afbeeldingen en spreuken

De manier waarop je je board vult is van groot belang. Hoewel de details natuurlijk vrij-interpretabel zijn, is het belangrijk je primaire doel in het centrum van je board te plakken/pinnen. Stel dat je kiest voor een nieuwe baan, dan plaats je direct links naast je doel de eigenschappen waaraan je doel moet voldoen, dus bijvoorbeeld:

 • Part-time baan
 • Leuke korte zakentrips
 • Uurloon €25 netto per uur

Aan de rechterkant noteer je de gevoelens die het doel je gaat opleveren, dus bijvoorbeeld:

 • Voldoening
 • Ontspanning
 • Waardering

Deze gevoelens zijn belangrijk, zodat je hier aan herinnerd wordt tijdens de momenten die je inlast om je vision board op je te laten inwerken.

visual board maken ideeen

7. Plaats je vision board op een plek waar je hem vaak ziet

Als je vision board eenmaal compleet is, is het belangrijk de gevoelens die je had tijdens het maken ervan, op te roepen, elke keer dat je het vision board ziet. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om mijn vision board aan het voeteinde van het bed op te hangen. Elke avond voor ik naar bed ga, kijk ik er nog een kwartier naar en elke ochtend als ik wakker word, is het bord het eerste wat ik zie.

En dit is het meest essentiële deel van de instructie voor een effectief vision board.

Zeker tijdens de slaap-waaktoestand zijn de hersenen het meest toegankelijk voor suggesties. In deze toestand heb je namelijk direct toegang tot het onderbewuste. Op de momenten dat je je vision board bekijkt, roep je de emoties op van het gevoel dat je zult hebben als je je doelen hebt bereikt.

Juist deze emoties zijn het belangrijkst, want hiermee leg je de hardware aan in de hersenen, zodat je alvast kunt wennen aan hoe het voelt. Houd in gedachten dat het universum reflecteert wat je voelt, niet wat je wilt. Zorg dus dat je gevoelens ervaart van dankbaarheid, waardering, liefde en voldoening.

8. Begin bij het einde, bij je doel

Stap 7 is de meest essentiële van allemaal. Dit is de stap die in de meeste instructies voor een effectief vision board ontbreekt

Maak een lijstje met zaken die je vast kan doen op weg naar het bereiken van je doel, zodat je NU alvast in overeenstemming met je intentie kan gaan leven. Wacht niet met het ervaren van je positieve gevoelens, begin nu alvast, bij je doel.

Het is prachtig om te weten hoe de menselijke geest werkt en daar kan jij garen bij spinnen. We kunnen onszelf namelijk volledig inleven in een situatie die nog niet gebeurd is. Met behulp van NLP-technieken zoals submodaliteiten en modelleren, kunnen we onze toekomstige zelf een stukje dichterbij halen.

Je kunt er dus voor kiezen om NU al succesvol te zijn. Geef je beelden een emotie mee. Maak krachtige verbindingen tussen gedachten, woorden, afbeeldingen, emoties en gevoelens.

Hiermee kun je jezelf conditioneren en hoe vaker je dit doet, hoe krachtiger je lichaam hierop reageert en hoe sterker de neurologische verbindingen in je hersenen zich vormen.

Laatste tips

Een effectief vision board en de voorgaande instructies helpen je voor het grootste deel op weg bij het bereiken van je doelen. Toch blijven we allemaal mensen en hebben we weleens te maken met zelfbeperkende overtuigingen, diepgewortelde patronen die moeten worden doorbroken of mensen in onze omgeving die onze voornemens niet ondersteunen.

Mijn tip: laat je door niemand van de wijs brengen! Jíj weet wat je wilt, het universum weet hoe je dat doel gaat bereiken, dus behoud vooral je focus!

Ook wanneer je te maken hebt met cognitieve dissonantie, is het belangrijk jezelf te realiseren dat je jezelf alles kunt wijsmaken, zowel in positieve als in negatieve zin. Zodra je een twijfelende gedachte toelaat, zal de Wet van aantrekkingskracht de ene na de andere twijfel toelaten. Twijfel niet aan je vermogens, want deze gedachten zijn gebaseerd op het verleden. Hou jezelf hierin niet gevangen, want net als bij de financiële reclames op tv: “behaalde resultaten bieden geen garantie oor de toekomst.”

Als je te maken hebt met diepgewortelde gedragspatronen, kan het helpen om wat meer te weten over modelleren. Hoe kijkt iemand die zijn succes heeft behaald hierop terug? Wat was zijn gedachtegang? Hoe staat hij/zij in het leven? Door jouw visies op situaties en omstandigheden te herkaderen, kun je eventuele belemmeringen uitschakelen. Het is eenvoudigweg de kracht van gedachten.

Uiteindelijk gaat het maken van een vision board erom dat je voor jezelf duidelijk maakt wat je wilt. Zelf onderneem je stappen die nodig zijn om je doel te bereiken. In combinatie met de bovenstaande instructie, zet je ook het universum en de Wet van aantrekking voor je aan de slag, zodat jij dichterbij je doel komt en je doel dichterbij jou!

Als je de meest krachtige visualisatie tool eens wilt uitproberen, dan raad ik je aan om Mind Movies eens te proberen.

Mind Movies Joe Dispenza

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies