Wanneer je vrijgezel bent, kan het zijn dat je jezelf alleen voelt, of zelfs eenzaam. In zo’n situatie kan het natuurlijk snel makkelijk zijn om jezelf vrij baan te geven om werk te maken van een nieuwe relatie. Toch is het belangrijk dat je geen substituut zoekt voor de leegte die je ervaart, want dan is je nieuwe relatie vrijwel gedoemd om te mislukken.
Voordat je werkt maakt van een nieuwe relatie en mensen wilt gaan ontmoeten, is het ongelooflijk belangrijk om jezelf een paar kritische vragen te stellen:
- Ben je echt klaar voor een relatie?
- Hoe weet je of je echt klaar bent voor een relatie?
- Wat zoek je in de liefde?
- Is een relatie voor jou een opvulling of aanvulling?
Nieuwe relatie? Stel jezelf deze 5 kritische vragen
De overgrote meerderheid van de mensen struikelt al vrij snel na het aangaan van een liefdesrelatie. Dit gebeurt simpelweg doordat ze een liefdesrelatie aangaan, terwijl ze er nog niet klaar voor zijn. Om zeker te weten dat je klaar bent voor een nieuwe relatie, stel ik je voor om in kaart te brengen of je er écht aan toe bent.
1. Ben ik over mijn ex heen? Dus écht over mijn ex?
Je zal geen uitzondering zijn als je moet beamen dat je ergens nog wel van je ex houdt. Tuurlijk! Jullie hebben samen dingen meegemaakt en ontzettend van elkaar gehouden. Het is dus zeer logisch dat je nog van hem of haar houdt. Het is echter de vraag of je er vrede mee hebt dat jullie relatie over is.
Je kunt van iemand houden, zonder diegene nodig te hebben. Voor jou is het hoofdstuk dan afgesloten. Het doet je niks meer dat hij/zij een nieuwe relatie heeft. Je hebt het dan echt losgelaten en je hebt er vrede mee.
Voor veel mensen is de bittere realiteit echter dat ze relatiehoppen, een duidelijk kenmerk van co-dependance. Als je onlangs een heftige relatie hebt beëindigd, geef jezelf dan altijd minstens 3 maanden de tijd om alleen te zijn. Door een emotionele detox van 90 dagen aan te houden, kun je alles emotioneel verwerken en profiteer je van de diepe genezing die je nodig hebt om een nieuwe, gezonde relatie met iemand anders aan te kunnen gaan.
Zoveel mensen storten zichzelf verbitterd en eenzaam weer in een relatie. Het belangrijkste waarbij ze niet stilstaan, is dat ze met hun emotionele gesteldheid vaak narcisten en giftige manipulatoren aantrekken, die hen als een makkelijke prooi zien. Ga alleen een relatie aan als je je goed en zelfverzekerd voelt over je leven, niet wanneer je je verveeld of eenzaam voelt.
2. Ben ik op dit moment bereid te investeren in een nieuwe relatie?
Zoveel mensen houden van het idee van een relatie, maar in feite zijn ze allerminst bereid er tijd en moeite in te steken. Voor veel mensen is een nieuwe relatie een slechte als ze net van baan zijn gewisseld.
Wanneer je een nieuwe liefdesrelatie aangaat, wees dan heel reëel over of je echt beschikbaar bent of niet. De meeste mensen in dergelijke situaties zijn overwerkt en onder geliefd. Dus als je 50, 60 of zelfs 70 uur per week werkt en dat ook leuk vindt, is het een gezonde afweging of je wel bereid bent tijd en moeite te investeren in een relatie.
Veel mensen hebben een bepaald arbeidsethos over werk. Ze denken dat ze meer erkenning krijgen als ze meer uren werken. Ja, inderdaad, van de werkgever! Velen hebben geen grenzen. Ze hebben niets te doen buiten het werk, dus het enige wat ze doen is werken. Anderen hebben juist het tegenovergestelde: een disfunctionele en zelfs giftige werkomgeving. Ze willen een relatie, maar ze zitten midden in een enorme burn-out.
De illusie van een nieuwe relatie in zo’n situatie is dat men denkt dat ze hun focus op het werk zullen verminderen wanneer ze die geweldige persoon ontmoeten om een relatie mee te starten. Niets is minder waar, want het is ofwel een opvulling voor een leegte, ofwel een compensatie, omdat je simpelweg geen tijd hebt, of bereid bent te investeren.
Om een ideale partner aan te trekken, moet je ruimte in je leven voor hem/haar hebben of bereid zijn hiervoor concessies te doen. Maak een inventarisatie van je weekindeling en kijk waar je kunt snijden of schuiven, zodat je kunt zien hoeveel tijd je overhoudt voor een relatie.
3. Ben ik mentaal gezond en hou ik van mezelf?
Afhankelijkheid is een moderne sociale ziekte. Veel mensen kunnen niet tegen alleen zijn. Als ze vrijgezel zijn, brengen ze doordeweekse avonden door bij vrienden en vluchten ze in het weekend vaak in genotmiddelen en drugs. In feite ontlenen ze hun eigenwaarde en waardigheid aan anderen, want ze weten geen raad met de leegte.
Mensen die afhankelijk zijn van anderen, bieden geen stabiele ondergrond voor een relatie. Ze gebruiken een partner om de leegte op te vullen (vaak onbewust). Meestal houden ze niet van zichzelf en zijn ze niet in staat zichzelf te waarderen en te dusdanig te verzorgen. Afhankelijke mensen weten niet hoe ze van zichzelf moeten houden en hebben anderen nodig die van ze houden om te bewijzen dat ze goed zijn.
Voor een gezonde relatie is het belangrijk dat beide partners van zichzelf houden en ook prima alleen kunnen zijn. Dat betekent niet dat je naar een Latrelatie moet streven, maar zorg dat je goed voor jezelf kunt zorgen en jezelf niet onthand voelt als je partner een middagje op pad is met een vriend(in).
Mensen die van zichzelf houden, weten hoe ze hun grenzen aangeven aan hun partner en kunnen deze ook waarderen wanneer hun partner deze stelt.
Misschien is je vorige partner vreemdgegaan of heb je andere vertrouwensproblemen. Door zelfonderzoek te doen naar je overtuigingen, kun je jezelf de baas worden en leren om de beste partner voor je geliefde te zijn.
4. Leef ik het leven van mezelf of van mijn ouders?
Veel mensen die een nieuwe relatie starten, hebben zichzelf deze vraag nog nooit gesteld. Logisch, want het is niet iets wat je jezelf zo realiseert.
Verrassend veel mensen lopen rond met de emotionele littekens die ze aan de opvoeding van hun narcistische ouders hebben overgehouden. Zij hebben de kinderen zo dwangmatig hun wil opgelegd dat de kinderen de normen en waarden van hun ouders strikt hebben overgenomen uit angst. Veel gezonder is het uiteraard om je eigen normen en waarden te ontwikkelen.
Ontzettend vaak hebben mensen last van schuldgevoelens als zij kritiek te verduren krijgen. Als je een nieuwe relatie met iemand start, zullen deze een rol spelen en de relatie op den duur ondermijnen.
Het helpt om jezelf te leren kennen en te leren inventariseren in welke mate je je eigen leven leidt en of het wel jouw mening is die je ventileert naar de buitenwereld. Leer grenzen stellen, maak jezelf emotioneel los van je ouders en ontwikkel je eigen normen en waarden.
5. Draait het mij om geld en carrière?
Niets kan zo ondermijnend voor een relatie zijn als geld. Wanneer een van beide partners een geldprobleem heeft, ontstaat er een disbalans. Het kan zijn dat een partner zonder baan komt te zitten of simpelweg een lage levenstandaard heeft en niet veel nodig heeft. Hoewel de andere partner wellicht met liefde en plezier de kost wint, bestaat er meestal toch een stille wens dat de balans zich herstelt. Het is heel belangrijk een dergelijke situatie bespreekbaar te maken, zoals het goede partners in een 5D relatie betaamt.
Andersom kan een partner die werkeloos is, ook proberen zichzelf af te leiden met een relatie. Ga alleen een nieuwe relatie aan als je je veilig en zelfverzekerd voelt. Als je op zoek bent naar een baan of midden in een enorme reorganisatie met je bedrijf zit, zorg dan eerst dat je je zaakjes op orde hebt. Je wilt de beste versie van jezelf aan je nieuwe partner voorstellen, dus gun jezelf dan de tijd om deze dingen te bereiken.
Hou van jezelf vóórdat je een nieuwe relatie aangaat
Veel mensen die een nieuwe liefdesrelatie aangaan, gebruiken hun nieuwe partner als een substituut. Ze houden maar snel van een ander – althans, dat denken ze – terwijl ze eigenlijk niet eens weten hoe het is om van zichzelf te houden. De vraag die dan ook rijst is: hoe kun je van iemand anders houden als je niet eens weet hoe je van jezelf moet houden?
Leer eerst jezelf te waarderen. Kijk jezelf eens aan in de spiegel, niet functioneel bij het scheren of bij het optutten, maar met een oprechte belangstelling. Wat zie je aan je gezicht? Ben je vermoeid? Gekwetst misschien? Of bang om jezelf ergens in te verliezen? Door echt contact met jezelf te maken en eigenschappen (zowel uiterlijk als emotioneel) te accepteren, ben je beter in staat om opeen stabiele manier een nieuwe relatie aan te gaan.
Jezelf gelukkig voelen, hartcoherentie en aantrekkingskracht
Mensen die gelukkig zijn, stralen dat uit. Je pikt ze er zo tussenuit! Ze accepteren en waarderen wie ze zijn en met hun positieve mindset geven ze ook de mensen in hun omgeving een stukje positiviteit mee. We weten allemaal hoe heerlijk het kan zijn om lekker in je vel te zitten.
De één voelt zich standaard fijn, de ander is wat zwaarder op de hand. Het maakt niet uit, want een positieve mindset kun je jezelf aanleren. Het allerbelangrijkst is om jezelf gelukkig te voelen. Zodra je jezelf gelukkig voelt en dat geluk deelt met je omgeving, dan zul je verrassend veel positiefs terugkrijgen.
Hartcoherentie is een belangrijke en krachtige manier om jezelf gelukkig te kunnen voelen. In feite is hartcoherentie een toestand waarin je verkeert wanneer je oprechte dankbaarheid ervaart, een staat waarin je liefde en waardering voelt voor bijvoorbeeld een huisdier, een familielid of een vriend of vriendin. Hartcoherentie kun je trainen met de Inner Balance Trainer van HeartMath Instituut.
Wanneer je gelukkig bent, dankbaar bent voor wie je bent, wat je hebt en dat ook uitstraalt, dan zul je merken dat je meer geluk aantrekt. Mensen willen graag in je gezelschap zijn en dat is natuurlijk wat je wilt als je uitbent op een nieuwe relatie!
Ga dus niet ‘desperate’ op jacht naar een relatie. Draai het om en laat ze op jou jagen! Je zal merken dat als je leeft vanuit dankbaarheid en liefde, dat je dat exponentieel zult aantrekken, zoals in de Wet van Aantrekking wordt beschreven.