Isochrone tonen zijn pulserende, monotone tonen die naast monaural of binaural beats kunnen worden gebruikt om onze hersengolven te beïnvloeden. Ze worden veelal gebruikt voor hersenverleiding om zo de hersengolfpatronen in een gewenste staat te brengen.
De hersenwetenschap lijkt de afgelopen jaren wel in een renaissance terecht gekomen. In rap tempo lijken wetenschappers steeds beter te kunnen doorgronden wat er zich in onze hersenen afspeelt en hoe ze werken.
De meest recente inzichten in hersenonderzoek wijzen op een prachtig resultaat: we weten nu dat de hersenen onder andere zeer ontvankelijk zijn voor visuele en auditieve stimuli, waarmee onze hersengolfpatronen kunnen worden beïnvloed. Hiermee kunnen kwalen als slapeloosheid, migraine, AD(H)D en pijnklachten succesvol worden behandeld.
Het brein is niet langer een ondoorgrondelijk orgaan. Het is nu wetenschappelijk bewezen dat wanneer de hersenen worden gestimuleerd met licht, geluid en frequenties, deze genezing wordt doorgegeven aan het hele systeem.
Wat zijn isochrone tonen?
Isochrone tonen zijn pulserende, monotone tonen die worden afgespeeld via een hoofdtelefoon. Ze worden veelal gebruikt voor hersenverleiding om hersengolfpatronen te veranderen. Deze tonen worden gedefinieerd als een enkele toon die snel achter elkaar wordt in- en uitgeschakeld, zoals pulsen. Stel je voor dat je een koptelefoon opzet en luistert naar regelmatige beats van een enkele toon, net zoals in morse: –o-o-o-o-o-o-o-o-o-o. Dit staat bekend als isochroon.
Hoewel het misschien monotoon klinkt, kan het luisteren naar deze eenvoudige geluiden je stress verminderen, je immuunsysteem stimuleren en je helpen een meditatieve staat te bereiken. Isochrone tonen maken deel uit van een meeslepend trio, waarvan ook binaural en mono beats deel uitmaken.
Geluidstherapie
Geluidstherapie heeft een lange weg afgelegd en vindt zijn oorsprong in de jaren 70, midden in de hippietijd. Tegenwoordig wordt geluidstherapie succesvol ingezet op kantoren, universiteiten en voor specifieke behandelingsprogramma’s van bijvoorbeeld moeilijk lerende kinderen.
Niet alleen kan geluidstherapie zorgen voor een effectieve behandeling om pijn en depressie te verlichten, het kan ook het fysieke en mentale uithoudingsvermogen bevorderen.
Lichtherapie
Geluidstherapie wordt vaak toegepast in combinatie met lichttherapie. En dan niet zoals met de kunstdaglichtlampen van Philips, maar met lichtjes die in een bepaalde frequentie knipperen om de hersengolven te beïnvloeden.
Bij een combinatie van geluids- en lichttherapie – ook wel audiovisual entrainment – draait alles om frequenties. Beide signalen zijn namelijk van enorme invloed op onze hersengolven, die onbewust geneigd zijn deze frequenties te volgen, een fenomeen dat ook wel hersenverleiding wordt genoemd.
Isochrone tonen
Terug naar isochrone tonen. Ze klinken heel eenvoudig, maar eenvoud bedriegt. Ze hebben namelijk een diepgaande werking op onze hersenen. Hoewel wetenschappelijk onderzoek naar de werking nog in de kinderschoenen staat, geloven velen dat deze vorm van geluidstherapie een lange lijst van fysieke klachten kan verminderen en zelfs genezen.
Het is dus wachten op de wetenschap, die in dit geval achter de feiten aanhobbelt. Dit is gewoonlijk het geval wanneer een eenvoudige en goedkope manier wordt gevonden bij de behandeling van medische klachten, terwijl de farmaceutische industrie liever dure medicijnen verkoopt.
Waarvoor gebruik je isochrone tonen?
Isochrone tonen kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt voor meerdere doeleinden. Toen ik ze voor het eerst ontdekte rond 2006 werden ze het meest gebruikt voor meditatie en ontspanning. Hoewel dit nog steeds de voornaamste toepassing is, worden ze inmiddels breder ingezet. Zo worden ze tegenwoordig gebruikt ter ondersteuning bij studie, met name om de focus en concentratie te verbeteren, maar ook voor pijnbestrijding.
Het belangrijkste idee achter isochrone tonen is over het algemeen om de dominante hersengolffrequentie te veranderen en de hersenen naar een gewenste toestand te leiden.
Stress of angst – Wanneer je jezelf gestrest, geagiteerd, angstig of boos voelt, produceren de hersenen voornamelijk bèta-hersengolven. Door isochrone tonen met een lage bèta- of alfafrequentie af te spelen, kan de hersengolffrequentie worden verlaagd naar een aangename frequentie, waar de gevoelens van stress of angst verminderen.
Meditatie en ontspanning – Onze drukke en veeleisende samenleving maakt dat we onszelf vaak moeilijk kunnen ontspannen. Een diepe meditatieve staat kan dan nog moeilijker zijn om te bereiken, zeker als je nog niet bekend bent met meditatie. Het gebruik van lage alfa- en theta-frequenties helpt je hersenen om deze ontspannende toestand te bereiken, ook als je onervaren bent.
Concentratie en geheugen – Wanneer het tijd is voor studie of werk, willen onze hersenen niet altijd meewerken. Als je je vermoeid, ongemotiveerd en afgeleid voelt, kunnen isochrone tonen in het bèta-spectrum je hersenen prikkelen tot mentale scherpte. Onderzoek heeft ook aangetoond dat stimulatie van alfagolven nuttig kan zijn bij het verbeteren van het geheugen.
Slaap verbeteren en voor power-dutjes – Wanneer je moeite hebt om te slapen, is het zeer waarschijnlijk dat je hersenen te veel bèta-activiteit produceren. Isochrone tonen kunnen worden gebruikt om de bèta-activiteit te verminderen en de nadruk te leggen op de lage deltafrequentie, zodat je dieper slaapt.
Energie en motivatie – Net zoals de tonen kunnen worden gebruikt om te ontspannen, kunnen ze ook worden gebruikt voor een opwekkend effect. Door de hogere bèta- en gamma-hersengolven te stimuleren, kan de energie en alertheid worden geboost. Hiermee is het een geweldig alternatief voor cafeïne en ongezonde energiedrankjes
Wat zijn binaural beats?
Binaural beats is vorm van audiotherapie, waarbij de luisteraar dichotisch luistert (een unieke frequentie in elk oor), waarbij elke frequentie lager is dan 1500 Hz en het verschil tussen de frequenties lager is dan 40 Hz. De tonen inherent aan binaural beats kunnen variëren.
Onze hersenen zijn geneigd het verschil in frequentie te volgen.
Isochronische tonen vs. binaural beats
Isochronische tonen zijn een vorm van binaural beats. Terwijl binaural beats een verscheidenheid aan tonen bevatten, zijn isochronische tonen specifiek een enkele, herhalende toon, geconstrueerd en uitgezonden in de vorm van pulsen.
Werken isochrone tonen? Wat zegt de wetenschap?
Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken verlichten isochrone tonen en binaural beats pijn en verminderen ze stress. Aangezien deze modaliteiten nuttig zijn voor mensen met slaapproblemen, worden deze technieken ook veelvuldig toegepast in ontspanningstherapie.
Zijn ze veilig?
Er zijn niet veel onderzoeken gedaan naar de veiligheid van isochronische tonen. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden voordat je ze gaat gebruiken:
- Houd het volume laag tot gemiddeld. Bij isochrone tonen is harder niet beter. Geluiden van meer dan 70 decibel gedurende een langere tijd kunnen gehoorschade veroorzaken. Een normaal gesprek is bijvoorbeeld ongeveer 60 decibel.
- Wees voorzichtig als je epilepsie hebt. Sommige mensen zijn gevoelig en kunnen er averechts op reageren, waarbij epileptische aanvallen kunnen voorkomen.
- Bedien geen machines, bestuur geen voertuigen en doe geen activiteiten die aandacht en concentratie vereisen.
Hoe werken isochrone beats en hoe beïnvloeden ze de hersenen?
Isochrone tonen spelen in op de hersengolfactiviteit en beïnvloeden deze naar een gewenste toestand. Aangezien onze hersenen geneigd zijn de frequentie van de stimulus te volgen, worden de tonen in een bepaalde frequentie afgespeeld.
De duidelijke en herhalende tonen roepen een reactie op in de hersenen. Dit is een elektrisch potentiaal dat wordt geregistreerd vanuit het zenuwstelsel na de presentatie van een stimulus. Deze elektrische potentialen kunnen worden bekeken en opgenomen met behulp van een elektro-encefalografie (EEG).
Het proces van hersengolven is afhankelijk van de natuurlijke fenomenen van synchronisatie. Voorbeelden waarbij er sprake is van synchronisatie zijn:
Stemvork – Wanneer je op een stemvork slaat en er een andere naast plaatst, begint de tweede stemvork automatisch met dezelfde frequentie mee te trillen.
Slingerklokken en metronomen – Als je een aantal slingerklokken of metronomen dicht bij elkaar plaatst en ze allemaal op verschillende momenten hebt laten slingeren, zullen ze binnen een paar minuten allemaal tegelijk bewegen.
Menstruatiecycli – Vrouwen die samenwonen in hetzelfde huis, synchroniseren hun menstruatiecycli.
Vuurvliegjes – Vuurvliegjes gaan naarmate de nacht vordert uiteindelijk tegelijkertijd knipperen.
Hersengolfactiviteit – De frequentie van de elektrische pulsen in de hersenen kan worden gestimuleerd en beïnvloed door repeterend knipperend licht of geluidritmes. De hersengolven synchroniseren zich met de frequentie van het knipperende licht en de geluidritmes.
Frequency Following Response
De term hersenverleiding frequentie wordt ook wel de Frequency Following Response (FFR) genoemd. Wanneer een isochrone beat wordt afgespeeld, worden de hersengolven meegesleurd en ze synchroniseren zich met dezelfde frequentie. Vervolgens wordt de frequentie – al dan niet stap voor stap – gewijzigd naar de gewenste frequentie. De hersenen zullen zich keer op keer (stap voor stap) aanpassen aan de frequentie tot de hersengolven de gewenste frequentie aannemen.
Op deze manier kunnen de hersengolven eenvoudig van bèta worden teruggebracht naar delta, ofwel slaapstand.