Kaleidoscoop: trance, meditatie en hypnose door bewegende mandala’s

Kaleidoscoop Trance Meditatie Hypnose Joe Dispenza

Kaleidoscopen kennen we allemaal uit onze kindertijd. De prachtige symmetrische vormen die ontstaan terwijl we het buisje tegen het licht houden zijn voor iedereen fascinerend, zowel voor kinderen als volwassenen. Een visualisatie van een kaleidoscoop wordt tegenwoordig vaak gebruikt bij meditatie of hypnose. Ook dr. Joe Dispenza gebruikt een kaleidoscoop video bij de meditatiesessies tijdens zijn retreats.

In dit artikel leer je alles over de kaleidoscoop: een stukje historie, hoe werkt het en vooral, hoe werkt een kaleidoscoop en hoe werken de betoverende patronen in op onze hersenen? Waarom raken we zo eenvoudig in trance en zelfs onder hypnose door naar de patronen te kijken?

Wat is een kaleidoscoop?

Een kaleidoscoop is een optisch instrument met twee of meer spiegelende oppervlakken die onder een hoek ten opzichte van elkaar zijn gekanteld en een deel van een visueel object weergeven. Wanneer dit object in beweging wordt gezet, is een herhaalde spiegeling waarneembaar als een regelmatig symmetrisch patroon, wanneer men deze van het andere uiteinde bekijkt.

De spiegels zitten in een buis, die vaak aan één uiteinde een cel bevat met losse, gekleurde stukjes glas of andere doorzichtige materialen die in het bekeken patroon worden gereflecteerd. De rotatie van de buis veroorzaakt de beweging van de materialen, waardoor een steeds veranderend beeld wordt geprojecteerd onder invloed van het invallende licht aan het andere uiteinde van de buis.

Sir David Brewster: uitvinder kaleidoscoop

In 1814 deed Sir David Brewster experimenten met lichtpolarisatie door opeenvolgende reflecties tussen glasplaten. Het viel hem op dat er een cirkelvormige rangschikking plaatsvond van de beelden van een kaars rond een middelpunt. De weergave vermenigvuldigde zich naar de uiteinden van de glasplaten”.

Brewster gebruikte bij zijn experimenten stukjes gekleurd glas en andere onregelmatige voorwerpen. Hij ontwikkelde een versie waarin sommige voorwerpen en stukjes glas konden bewegen wanneer de buis werd gedraaid. De laatste stap, die door Brewster als de doorslaggevende, was het plaatsen van de reflecterende ruiten in een trekbuis met een holle lens. Op die manier werden omringende voorwerpen duidelijk in het gereflecteerde patroon weergegeven.

Brewster verwachtte dat zijn instrument van grote waarde zou worden, niet alleen voor entertainmentdoeleinden, maar ook voor decoratieve kunsten. Om die reden besloot hij een patent aan te vragen voor zijn uitvinding.

Het patent uit 1817 met nr. 4136 kreeg de naam “for a new Optical Instrument called ‘The Kaleidoscope’ for exhibiting and creating beautiful Forms and Patterns of great use in all the ornamental Arts”.

Etymologie

De naam Kaleidoscoop is ontleend aan de Oudgriekse woorden καλός (kalos), “mooi, schoonheid”, εἶδος (eidos), “dat wat gezien wordt: vorm, gestalte”[3] en σκοπέω (skopeō), “bekijken, onderzoeken”, vandaar “waarneming van mooie vormen”. De naam werd voor het eerst gepubliceerd in het octrooi dat op 10 juli 1817 werd verleend.

Toch is de uitvinding van Brewster niet de enige in zijn soort en zeker niet de eerste. Meervoudige reflectie door twee of meer spiegelende oppervlakken is reeds bekend sinds de oudheid en werd reeds beschreven door Giambattista della Porta in 1589.

Betoverende bewegende mandala’s

In feite zijn de visuele resultaten van een kaleidoscoop zogenaamde ‘fractals’, ofwel oneindige symmetrische herhalingen van patronen. De voorspelbare bewegende patronen van de mandala’s hebben een bijzonder rustgevend effect op de hersenen en zeker wanneer de patronen warme kleuren hebben, kunnen ze zelfs emoties opwekken. Denk maar aan het effect van kleurtherapie.

In deze context gaan we wat dieper in op de rustgevende en hypnotische effecten van kaleidoscoop video’s.

Kaleidoscoop voor trance en hypnose

Het zijn met name de voorspelbare geometrische patronen die de hersenen tot rust brengen en zorgen voor visuele afleiding van de omgeving. Wanneer je in de kaleidoscoop kijkt, omzeil je hiermee de perceptuele neurale netwerken die verband houden met opgeslagen “bekende” informatie in de hersenen. Met andere woorden, wat je ziet associeer je niet met bekende vormen, zoals je huisdier, een tafel of het gezicht van je partner.

Met het staren in een kaleidoscoop omzeil je de neocortex, in feite je geheugenkaart en open je de deur naar het onbekende. De bewuste geest wordt hierbij uitgeschakeld, naarmate je langer in de kaleidoscoop staart. De hersengolven vertragen van beta naar alfa en vervolgens theta, ofwel, je bent in deze toestand in staat om direct contact te maken met je onderbewuste.

In een lage alfa- theta-toestand zijn we in trance en is onze suggestibiliteit verhoogd. Met de mystieke beelden in de kaleidoscoop trainen en programmeren we onze hersenen voor een mystieke ervaring. We kunnen op een eenvoudige manier mediteren en onder hypnose raken en ons onderbewuste herprogrammeren door middel van autosuggestie.

Hoe gebruik je een kaleidoscoopvideo?

Wanneer je langdurig in de kaleidoscoop staart, zal je merken dat je ogen vermoeid raken. Juist dan is het belangrijk je ogen nog even verder te vermoeien. Vervolgens zal je merken dat je ogen zich vanzelf sluiten. Aan de binnenkant van je ogen zal je de patronen zien voortbewegen, een teken dat je inderdaad een licht hypnotische toestand hebt bereikt. Zie je deze patronen aan de binnenkant van je ogen nog niet? Staar dan nog wat langer in de kaleidoscoop.

Is elke kaleidoscoop geschikt?

Ja, in feite is elke kaleidoscoop video geschikt. Wel is het aan te raden om een video te selecteren die minstens een half uur duurt. Reken erop dat het voor de meeste mensen zeker een kwartier duurt voordat ze in een trance raken. Vervolgens calculeer je vijf tot tien minuten in om de ogen te vermoeien.

Daarna kun je je ogen sluiten en gebruik maken van de gelegenheid om het onderbewuste te beïnvloeden door middel van bijvoorbeeld positieve affirmaties en autosuggestieve quotes. Wanneer je een video selecteert van een uur, dan heb je daarvoor rond de 20 minuten.

Om het jezelf makkelijk te maken kies je een kaleidoscoop video met theta binaural beats.

Kaleidoscoop met binaural beats

Sommige mensen zullen meer moeite hebben om in een meditatieve staat te komen. Dit kan het gevolg zijn van een drukke geest (beta), maar ook ten gevolge van veel koffie drinken of stress. Ze worden ongeduldig of weten niet precies hoe het voelt om in een dergelijke toestand te zijn.

Om het proces te vergemakkelijken kun je een hoofdtelefoon dragen met binaural beats in het theta-spectrum. Je zal merken dat je met een audiovisuele ervaring eenvoudiger in trance raakt.

The trick: kaleidoscope en Mind Movies

Als gezond mens heb je natuurlijk doelen in het leven. Deze doelen kunnen zijn dat je een gezond en gelukkig leven kunt hebben, maar ook dat je een vakantiehuis wilt aan de Riviera of rijkdom.

Mind Movies is dan een geweldige aanvulling op je kaleidoscoop-ervaring. Zodra je in een diepe trance bent, kun je je eigen Mind Movie bekijken en luisteren, die daarmee direct inwerkt op je onderbewuste geest. Deze trick kan ik je van harte aanbevelen, want het werkt bijzonder goed!

Hoe maak je je eigen kaleidoscoopvideo in After Effects?

Wanneer je creatief bent en vertrouwd bent met de Adobe After Effects software, kun je zelf video’s maken met de kaleidoscopische effecten. De onderstaande videotutorial helpt je daarbij.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies