Meditatie voor de studie: mediteren voor het leerproces

Meditatie voor studie mediteren leren

Voor studenten is het aan de orde van de dag, maar ook veel andere mensen kampen met examenstress. Niet alleen het examen zelf, maar ook de weg ernaartoe brengt voor veel mensen die een studie doen veel stress met zich mee. Onderzoekers hebben aangetoond hoe meditatie voor studie het leerproces bevordert en hoe dit een groot deel van de stress voor een examen kan wegnemen.

Het resultaat van de uitgevoerde studies laat de samenhang zien tussen de invloed van meditatie op de hersenen en hoe dit het leerproces kan bevorderen. Door de hersenen tot rust te brengen en vooral door dit regelmatig te doen, zijn de hersenen beter in staat informatie op te slaan, deze te ordenen en later op te roepen uit het geheugen.

Meditatie voor studie

Voor veel mensen die niet vertrouwd zijn met meditatie, draait het bij mediteren vooral om de ademhaling, stilzitten en aandacht. Dit is zeker waar, maar het gaat zeker verder dan dat. Daarom eerst even wat uitleg.

Wetenschappers hebben ontdekt dat het brein van mediterende monniken met jarenlange ervaring  bijzonder fascinerende eigenschappen heeft ten opzichte van mensen die nooit mediteren. In 2008 publiceerden de onderzoekers van Neuro Scientific dat meditatie de werking van het intellect positief kon beïnvloeden: de aandacht en het geheugen verbeteren, maar ook het leerproces en coördinatie ondervinden een positieve invloed. De resultaten laten zien hoe de hersenen en het lichaam samenwerken.

Doordat de geest kalmeert, wordt de concentratie van studenten bevorderd en ontwikkelt het leervermogen zich. De doodeenvoudige reden hiervoor is dat door te focussen de aandacht toeneemt voor cognitieve taken. Door jezelf simpelweg te kalmeren en te ontspannen, gaat de uitvoering van denktaken veel eenvoudiger, omdat je jezelf afsluit van alle afleidingen, inclusief je eigen gedachten.

3 Redenen om meditatie voor studie te gebruiken

Om het optimale uit je studie te kunnen halen, kun je meditatie toepassen. Door regelmatig even een stiltemomentje voor jezelf in te lassen, kun je je geest tot rust brengen, waarna je met een helder hoofd de leerstof veel beter tot je kunt nemen. Hier zijn drie redenen om te mediteren voor de studie.

1.Meditatie verbetert begrijpend lezen

Mediteren vóór het studeren is een beproefde manier om begrijpend lezen te verbeteren en de retentie (het onthouden ervan) te vergroten. Het verbetert ook de concentratie en vermindert stress en angstgevoelens. Daarnaast helpt het om langer gefocust te blijven.

Als je regelmatig deze mentale trainingen doet, ben je beter in staat om een ​​evenwichtige verbintenis tussen je geest en lichaam te creëren, waardoor je focus wordt verscherpt en de concentratie verbetert.

2.Meditatie vermindert angst en stress

De angst die je ervaart wanneer je studeert voor een examen kan je dagelijkse leven flink overhoop gooien. Een onrustig gevoel, paniekerigheid en slechte nachtrust zijn nog maar een paar voorbeelden. Een angstig persoon is een impulsief persoon en impulsiviteit zorgt voor rusteloosheid.

Door te mediteren breng je de aandacht naar je bewustzijn en dit helpt je om te ontspannen. Een ontspannen geest is open en evenwichtig en dus veel beter in staat om informatie op te nemen.

3.Meditatie bevordert het leervermogen

Meditatie heeft alles te maken met hersengolven. In een normale staat waarin je dit leest maken je hersenen voornamelijk beta-golven aan. In een meditatieve toestand vertragen je hersengolven en ligt de nadruk op alpha- en theta-golven. Dit is tevens de toestand waarin de hersenen het eenvoudigst informatie opnemen.

Met meditatie kun je dit proces trainen. Hoe vaker je mediteert, hoe eenvoudiger het je zal vergaan. Mensen die veel ervaring hebben met meditatie kunnen zichzelf in vijf tot tien minuten in theta-toestand brengen. Denk maar eens aan een autoritje naar je werk dat je dagelijks rijdt. “Ben ik al hier…?” Tijdens dit stuk rijden ben je zonder dat je er erg in had waarschijnlijk in een alfa-toestand geweest. Zo eenvoudig is het dus. Gewoon lekker je geest laten afdwalen….

Zoals je ziet is meditatie een zeer onderschat instrument om onze geest effectiever te laten functioneren. Door te mediteren kun je niet alleen rustiger door een studieperiode komen, maar kun je bovendien het leerproces bevorderen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies