Mentale repetitie – ook wel mental rehearsal – is een doeltreffende techniek die vaak wordt ingezet door topsporters, maar ook door mensen in andere prestatiegerichte beroepen, zoals advocaten, mediators, zakenmensen, maar ook sollicitanten. Wat velen niet beseffen, is dat deze techniek vaak automatisch in onze denkpatronen geïntegreerd is. Door ons bewust te worden van dit proces, kunnen we het gericht en effectief gebruiken om onze doelen te bereiken.
Alles wat je hiervoor nodig hebt, is je verbeeldingskracht – en dat gaat verder dan alleen visuele voorstellingen. Hoe gedetailleerder je in staat bent om te zien, horen, voelen, ruiken en proeven hoe het proces zal verlopen om je doel te bereiken, hoe groter de kans op succes.
Wat houdt mentale repetitie in?
Bij mentale repetitie gaat het om het mentaal doorlopen van alle stappen die nodig zijn om een doel te bereiken. Door dit proces herhaaldelijk te oefenen in je geest, verbeter je je vermogen om die prestatie daadwerkelijk te leveren. Stel je een schaatser voor die zijn rondetijden op de klok visualiseert, zich de krachtige slagen op het ijs voorstelt en het gekras van zijn schaatsen hoort, terwijl hij zich een voorstelling maakt van het moment waarop hij de finish in een recordtijd bereikt. Deze mentale voorbereiding kan hem helpen om zijn record te breken.
De kracht van mentale simulatie
Onderzoek wijst uit dat het mentaal doorlopen van een scenario een aanzienlijke positieve invloed heeft op de daadwerkelijke uitvoering. Sterker nog, vaak leiden dergelijke mentale voorbereidingen tot betere prestaties dan wanneer men zich niet op deze manier voorbereidt. Naast de sportwereld kan mental rehearsal ook worden toegepast in tal van andere situaties, zoals in communicatie, onderwijs, en zelfs in de medische en psychologische zorg.
Neem bijvoorbeeld chirurgen die ‘mentale repetitie’ gebruiken om zich voor te bereiden op een complexe operatie. Door het hele proces van de operatie mentaal door te nemen, zijn ze beter in staat om de gewenste resultaten te behalen dan wanneer ze deze voorbereiding achterwege laten.
Versterk mental rehearsal met submodaliteiten
Binnen de Neuro Linguïstische Programmering (NLP) worden submodaliteiten gezien als de bouwstenen van onze representatiesystemen, zoals visueel, auditief, kinesthetisch, olfactorisch en gustatoir. Bijvoorbeeld, binnen het visuele systeem zijn scherpte en helderheid submodaliteiten. Door deze submodaliteiten bewust in te zetten tijdens mental rehearsal, kan de kracht van de visualisatie worden vergroot, wat leidt tot betere resultaten.
Door tijdens het visualiseren van een proces te spelen met deze submodaliteiten, kun je je betrokkenheid bij de situatie vergroten. Dit betekent dat je je meer geassocieerd voelt met wat je in gedachten beleeft. Aan de andere kant kunnen submodaliteiten ook worden ingezet om je te distantiëren van ongewenste situaties.
Praktijkvoorbeeld: het gebruik van submodaliteiten
Stel je een jongen voor die therapie krijgt vanwege de mentale mishandeling door zijn vader. Hij leert om in zijn verbeelding de stem van zijn vader zachter te maken en het beeld van zijn vader kleiner en vager voor te stellen. Hierdoor voelt de aanwezigheid van zijn vader minder overweldigend, wat hem helpt om beter met de situatie om te gaan.
Aan de andere kant kunnen submodaliteiten ook helpen bij het bereiken van positieve doelen. Een sprinter kan bijvoorbeeld zijn focus versterken door zijn blik op de finish te richten en het gejuich van het publiek in zijn verbeelding luider te laten klinken. Hij kan zich zelfs al voorstellen hoe het voelt om een Olympische medaille om zijn nek te hebben en het gewicht ervan te voelen.
Door bewust met submodaliteiten te werken, kun je gewenste situaties intensiveren, waardoor de bijbehorende gevoelens en emoties sterker worden ervaren.