Mindfulness en hartcoherentie: bewuste gedragsverandering

Mindfulness en hartcoherentie gedragsverandering

Mindfulness en hartcoherentie gaan hand in hand. Door jezelf bewust te zijn van wat er zich in je hoofd, lichaam en omgeving afspeelt, kun je je leven voor een groot deel zelf in de hand nemen. Niet alleen ben je daarmee in staat om een groot deel van je levensloop te bepalen, ook op kleinere schaal kun je het heft in eigen hand nemen.

Aan elke emotie ligt een gedachte ten grondslag en zo’n 95% van ons gedrag komt voort uit patronen die liggen ingebed in ons onderbewustzijn. Wij mensen zijn dus in feite maar gewoontedieren.

Natuurlijk is het onmogelijk om 100% van ons gedrag bewust te bepalen. Wat we wel kunnen doen is zorgen dat we onszelf wat meer bewust worden van die onbewuste patronen en deze wat meer gaan sturen. Dit kunnen we doen door middel van mindfulness, wat in wezen niets anders betekent dan ‘bewustzijn’ of ‘bewust-zijn’.

Mindfulness om ons gedrag te sturen

Om ongewenste gedragspatronen de baas te worden is het eerst belangrijk om onszelf hiervan bewust te worden. Haal het je maar eens voor de geest hoe je ’s morgens uit bed rolt, jezelf klaar maakt om naar je werk je gaan en voor je het weet zit je tussen je collega’s, het eerste momentje bewustzijn van de dag. Vrijwel alles wat je hebt gedaan gaat als op de automatische piloot.

Net zoals je bij meditatie je aandacht juist wilt loslaten, zo geldt dat andersom bij mindfulness. Bij mindfulness focus je je aandacht op hetgeen je doet en de omgeving waarin je bent. Je neemt alles in je op, op alle vlakken, zoals binnen het NLP-Communicatiemodel, dus visueel, auditief, kinesthetisch, gustatoir en olfactoir.

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie is een psychofysiologische toestand waarin onze psychologische en fysiologische lichaamssystemen – mentale, emotionele en lichamelijke systemen – in volle harmonie samenwerken. In een staat van coherentie werken het hart, onze longen en onze hersenen perfect samen.

Het HeartMath Institute doet al jarenlang onderzoek naar hartcoherentie en de onderzoeksresultaten laten zien dat je met enige oefening kunt profiteren van efficiëntere fysiologische processen, een grotere emotionele stabiliteit, een verhoogde mentale helderheid en verbeterde cognitieve functie. Kortom, als je de technieken beheerst en toepast, beschik je over een betere gezondheid, zowel fysiek als emotioneel.

Bewustzijn en emoties

Vrijwel alle emoties zijn het gevolg van een gedachte, die vaak in ons onderbewustzijn wordt geproduceerd. De meeste van die onbewuste gedachten zijn gebaseerd op patronen. Deze ‘tractorsporen’ zijn gevormd door onze jarenlange ervaringen die diep zijn ingebed in ons gedrag. Veel van deze ervaringen vinden hun oorsprong in onze jeugd.

Om negatieve emoties dus om te buigen naar een positieve uitkomst, is het dus belangrijk dat we onszelf bewust worden van onze gedragingen. In feite werkt ons gedrag niet anders dan een computer: als dit- dan dat. Alle nullen en enen coderen ons gedrag.

Met behulp van mindfulness kunnen we onszelf observeren. We zijn daarmee in staat om ons gedrag beter te doorgronden en om vervolgens stappen te ondernemen om deze gedragingen te veranderen.

Aan de slag met mindfulness en hartcoherentie

Wanneer we een ongewenste emotie ervaren, is het dus van belang om dit patroon te doorbreken. Door bewust onze gedachtegang te observeren, kunnen we op het cruciale moment ‘ingrijpen’ en de negatieve uitkomst afwenden.

Natuurlijk hoeven we onszelf hierbij niet helemaal suf te beredeneren en eindeloos te analyseren. Even ter analogie: in de klassieke Freudiaanse psychologie wordt eindeloos geanalyseerd en ligt de focus op de oorzaken.

De moderne inzichten in de neurologie – waar onder andere dr. Joe Dispenza een belangrijke bijdrage levert – laten gelukkig zien dat het allemaal veel eenvoudiger en pragmatischer kan worden aangepakt. Hiervoor halen we eenvoudigweg een ‘radertje’ uit het geheel van het klokwerk in onze hersenen, zodat het patroon wordt doorbroken.

Met mindfulness kunnen we onszelf bewust worden van onze gedachten en van de patronen die ten grondslag liggen aan ons gedrag. Door op het juiste moment in onze gedachtestroom in te grijpen, kunnen we de uitkomst dus veranderen.

Met een eenvoudige gedachteverandering kun je een negatieve emotionele uitkomst vervangen door een positieve. Met enige oefening kun je zelfs met een vingerknip je emotie beïnvloeden.

De toepassing van hartcoherentie is een eenvoudige interventie die bijzonder effectief kan zijn bij het doorbreken van deze patronen. Door simpelweg op commando jezelf fijn te gaan voelen, kun je vervelende patronen doorbreken.

Hoe bereik je een staat van hartcoherentie?

Voor het bereiken van hartcoherentie plaats je beide handen op de hartstreek op je borst. Hierbij visualiseer je hoe je liefde en een warm gevoel inademt, waardoor je een aangenaam gevoel in de hartstreek krijgt. Belangrijk hierbij is dat je een positieve emotie ervaart, zoals bijvoorbeeld dankbaarheid, waardering of geluk. Het kan helpen om bijvoorbeeld aan je huisdier of een geliefde te denken bij het oproepen van zo’n emotie.

Het ‘radertje’ dat we eerder uit het klokwerk in onze hersenen hebben gehaald, vervangen we nu door het warme, fijne gevoel dat we zojuist hebben opgeroepen. Je kunt dit gevoel net zoals een boek in de ‘boekenkast van je hersenen’ plaatsen, precies op de plek waar eerder dat vervelende radertje zat.

Hoewel deze bovenstaande uitleg wellicht simplistisch klinkt, is dit wel hoe onze gedachten – en dus onze gedragingen – werken. Met mindfulness en hartcoherentie zijn we in staat onszelf een stuk aangenamer te voelen onder stressvolle omstandigheden en kunnen we de situatie op een positievere manier benaderen.

En natuurlijk kost het enige oefening, maar na verloop van tijd zal je merken dat je geest en lichaam tot veel meer in staat zijn dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Je zal beter is staat zijn je emoties onder controle te houden, zodat je ook beter situaties kunt controleren.

En zoals bij elke succesvolle en duurzame gedragsverandering, is het een kwestie van conditionering. Door keer op keer je gedachten te conditioneren, ga je in je hersenen een ander patroon aanleggen. Zo werkt dat ook met hartcoherentie: hoe vaker je jezelf een fijn en warm gevoel geeft, hoe krachtiger en duurzamer dit gevoel voor je gaat werken.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies