Neurocardiologie, de wetenschap van het hartbrein

Neurocardiologie wetenschap hartbrein

Van de wetenschap Neurocardiologie had men tot een aantal jaar geleden nog nooit gehoord. Deze term werd dan ook relatief recentelijk pas toegevoegd als werkveld binnen de medische sector.

De term werd bedacht toen wetenschappers ontdekten dat ons hart over een 40-duizendtal neuronen beschikte en dus over een eigen intelligent brein beschikte, het hartbrein.

Wat is neurocardiologie?

Neurocardiologie onderzoekt het intrinsieke zenuwstelsel van het hart, de 40.000 neuronen die het hart in staat stellen om zelfstandig informatie op te nemen, te verwerken en beslissingen te nemen. Ook heeft het hart een vermogen om te leren en een eigen geheugen, dat ervaringen deelt met de hersenen.

Bovendien blijkt het hart een belangrijke rol te vervullen in ons endocriene systeem. Het is namelijk tevens een hormonale klier is, die tal van hormonen en neurotransmitters produceert en afscheidt. Eén van deze hormonen is oxytocine, het knuffelhormoon dat zorgt dat je jezelf aan mensen of dieren bindt.

Binnen de neurocardiologie ontdekte men later ook dat het hart een krachtig elektromagnetisch veld uitstraalt en dat het hart als een soort transmitter functioneert. Er vindt namelijk een voortdurende uitwisseling plaats van deze elektromagnetische velden tussen mensen onderling. We pikken ze op en zenden ze uit.

Neurocardiologie en HeartMath Institute

Bovendien speelt dit energetische veld een belangrijke rol voor onze gezondheid, zowel lichamelijk als emotioneel. De wetenschappers van HeartMath Institute ontdekten dat de energetische straling van het hart nauw verbonden is met onze emoties.

De wetenschappers begrijpen nu dat het hart niet alleen reageert op emotie, maar dat de signalen die worden gegenereerd door het hart – waaronder de hartritme variabiliteit (HRV) – in feite een belangrijke rol spelen bij de kwaliteit van onze emotionele ervaring van moment tot moment.

De signalen die ons hart uitstelt zijn ook van grote invloed op de perceptie en cognitieve functie, doordat het hart en onze hersenen voortdurend met elkaar communiceren. De wetenschappers van HeartMath hebben met hun elektrofysiologische studies zelfs aangetoond dat het hart een sleutelrol speelt bij onze intuïtie.

Hartcoherentie

Wanneer we in een toestand van hartcoherentie zijn, dus een toestand waarbij het hart energetisch synchroniseert met andere lichaamsprocessen – vinden er veranderingen plaats in onze lichaamsfunctie.

In die toestand zijn we helder van geest, voelen rust in ons systeem en bovendien geeft het een vredig gevoel, zodat we onszelf gelukkig voelen. Het is een toestand van ‘flow’.

De bovenstaande ontdekkingen omtrent onze hartfuncties zijn slechts de eerste bevindingen van het nieuwe vakgebied van de neurocardiologie. Er is nog veel te ontdekken en deze nieuwe tak van wetenschap zal de komende jaren nog vele opzienbarende ontdekkingen opleveren.

Wij maken gebruik van cookies