Werken met overtuigingen binnen NLP

overtuigingen NLP

Heb je ooit het gevoel gehad dat je iets graag wilt, maar dat het lijkt of er iemand anders aan het stuur trekt en je een andere richting op stuurt? Of heb je het gevoel dat je even geen controle hebt over je leven? Heb je ooit het gevoel dat er diep in je iets is dat je tegenhoudt of dat je ervan weerhoudt om jezelf gelukkig te voelen? Lees dan zeker verder, want overtuigingen dienen je óf weerhouden je van het bereiken van je doelen.

Onze overtuigingen vormen de pijlers van onze persoonlijkheid. Zonder onze overtuigingen zouden we willoos en doelloos door het leven kliederen. Ze geven ons zingeving, ze vormen de basis van onze meningen en bepalen voor een groot deel hoe we ons leven leiden, óf lijden… want dat kan ook!

Onze overtuigingen kunnen namelijk ook onze eigen ergste vijand zijn. En het lastige is, in de meeste gevallen zijn we onszelf daarvan niet eens bewust. We houden vast aan onze principes, waardoor we onszelf beperken. We nemen beslissingen tegen beter weten in. Hoe gaan we hier effectief mee om?

Wat is een overtuiging?

Een overtuiging is een diepgewortelde, algemene opvatting of overtuiging die iemand heeft over een onderwerp, situatie, of zichzelf. In feite ontstaat een overtuiging doordat je een gedachte vaak hebt gedacht. Hoe vaker je een bepaalde gedachte denkt, hoe diepgewortelder de overtuiging is. Dit kan natuurlijk in zowel positieve als negatieve zin.

Overtuigingen zijn de aannames of herhaalde gedachtes die mensen hebben over wat waar, juist, of acceptabel is. Ze kunnen worden gevormd door persoonlijke ervaringen, culturele invloeden, opvoeding, sociale omgeving en vele andere factoren. Hoewel overtuigingen vaak diepgeworteld zijn, kunnen ze in de loop van de tijd veranderen of zich ontwikkelen, vooral wanneer mensen nieuwe informatie en ervaringen verwerven, persoonlijke groei ervaren of hun perspectieven herzien.

Hoe je overtuigingen je op onbewust niveau beperken

Het feit dat je kernovertuigingen je soms, regelmatig of vaak in de weg staan, betekent niet dat er iets mis is met je. Helemaal niet. Vaak maken deze overtuigingen deel uit van een groter geheel: een beschermingsmechanisme. Een beschermingsmechanisme dient om je te beschermen tegen situaties waarvan je in het verleden last hebt ondervonden.

Een voorbeeld: met je eerste autootje heb je ooit een botsing gehad met een zwarte Volvo. Nu, vijftien jaar later huiver je nog elke keer dat je een zwarte Volvo in het verkeer ziet. Dit patroon is er zo diep ingesleten dat je jezelf er niet eens van bewust bent. Je komt pas tot dit inzicht wanneer iemand anders het opmerkt en je ermee confronteert. Je zelfbeschermingsmechanisme zal die persoon nog voor gek verklaren ook, omdat je jezelf er niet van bewust wilt zijn.

Op onbewust niveau bepalen deze ‘softwareprogramma’s’ voor een groot deel hoe we ons gedragen en hoe we door de dag gaan. Als interne stemmetjes zeggen ze “nee, doe maar niet, want dat kan ik toch niet” of “ik trap niet weer in dezelfde val”. Deze kernopvattingen zijn vaak aannames die we hebben over onszelf, onze waarden, mensen in onze omgeving en de wereld om ons heen.

Wat zijn kernovertuigingen en hoe ontstaan ze?

Onze persoonlijke kernovertuigingen zijn fundamentele overtuigingen en waarden over ons persoonlijk, over anderen en over ons wereldbeeld. Kernovertuigingen zijn onze mentale basis die al onze acties en ervaringen beïnvloedt. aak ligt er ook een ethisch aspect aan ten grondslag: “Zoiets doe je toch niet?” Ze sturen ons dagelijkse gedrag bij elke interactie en elke gedachte. Deze overtuigingen zijn in wezen verantwoordelijk voor we door het leven gaan.

Kernovertuigingen worden gevormd op basis van onze ervaringen, zowel intern als extern. Dit omvat dingen die ons zijn verteld, dingen die we hebben ervaren en dingen die we hebben geleerd.

Onze overtuigingen zijn gebaseerd op het wereldbeeld dat we hebben, maar vormen dit wereldbeeld ook. Vaak worden ze van generatie op generatie overgebracht, waardoor ze bijna neurologisch in ons zijn verankerd. Jarenlang volgen we onze overtuigingen op onderbewust niveau tot ze ‘hardwired’ zijn geworden. Overtuigingen kunnen ons ondersteunen, de positieve overtuigingen, maar ze kunnen ons ook in de weg staan in ons functioneren, de negatieve overtuigingen.

Voorbeelden negatieve kernovertuigingen

Negatieve kernopvattingen kunnen je ernstig beperken in je dagelijkse functioneren, je weerhouden van succes in het leven en je zelfs ongelukkig maken, zónder dat je jezelf daarvan bewust bent. Voorbeelden van negatieve kernopvattingen over jezelf zijn:

 • Ik kan het niet
 • Ik ben niet slim genoeg
 • Ik heb niet genoeg wilskracht
 • Ik ben een mislukkeling
 • Ik ben een verliezer
 • Ik ben lui en ongemotiveerd
 • Ik kom nooit uit de schulden

Er zijn ook negatieve kernopvattingen over de wereld om je heen. Als je ooit één van de volgende uitspraken hebt gedaan, dan kan het weleens dat je een negatieve overtuiging hebt over de wereld om je heen:

 • Het leven is oneerlijk
 • Mensen zijn over het algemeen slecht
 • Vertrouw niemand
 • Iedereen is te koop
 • De hele wereld is tegen mij

Al deze voorbeelden kunnen we flink beperken en je zelfs ongelukkig maken. Niet alleen zorgen deze overtuigingen ervoor dat je meer negativiteit hebt in je leven, ze verstoren ook je perceptie van de realiteit, waardoor je niet meer in staat bent om kritisch naar jezelf te kijken.

Om je negatieve opvattingen te herkaderen naar positieve overtuigingen, moet je natuurlijk weten waarmee je ze kan vervangen. Positieve kernopvattingen zijn cruciaal om een gelukkig en productief leven te leiden. Ze helpen je om ’s ochtends op te staan, gemotiveerd te blijven en onze persoonlijke kracht te behouden. Onderstaand vind je een aantal positieve kernovertuigingen:

 • Ik ben capabel
 • Ik ben vol zelfvertrouwen
 • Ik geloof in mezelf en mijn capaciteiten
 • Het leven is niet perfect, maar het is nog steeds prima
 • Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen
 • Ik ben verantwoordelijk voor mijn positieve gevoel
 • Ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid voor mijn daden

Hoe verander je overtuigingen met NLP?

Werken met overtuigingen in NLP is een techniek die soms flink wat kan losmaken. Hoewel een overtuiging ‘slechts’ een eenvoudige manier van denken mag lijken, bepalen ze wel een groot deel van ons gedrag en de patronen waarmee we ons dagelijks leven vullen. Hoe herkaderen we onze negatieve kernovertuigingen naar positieve opvattingen? Identificeer hiervoor eerst je kernovertuigingen. Natuurlijk kun je van processen die op onderbewust niveau plaatsvinden niet even een lijstje maken. Je zal ze dus gaandeweg moeten identificeren om eraan te kunnen werken.

Een voorbeeld: Ik kan het niet.
Hoezo kan je het niet? – Omdat ik het de vorige keer ook niet kon.
Is de huidige situatie dan representatief voor de vorige keer? – Nee, eigenlijk niet.
Waarom zou je het nu niet proberen? – Omdat ik niet geloof dat ik het kan.
Maar hoe heb je het de vorige keer gedaan dan? – Ja, zo en zo…
En
als je het nu eens op een andere manier probeert? – Ja, misschien lukt het dan wel.

Met al ons intellect en wijsheid zou je denken dat het veranderen van een overtuiging gemakkelijk zou zijn. Wel, met reguliere gesprekstechnieken is het allesbehalve eenvoudig. Deze overtuigingen zitten vaak diep verankerd in ons onderbewuste en van de meeste overtuigingen zijn we onszelf niet eens bewust.

Sommige overtuigingen kunnen relatief snel worden veranderd, andere kunnen jaren standhouden, ondanks dat de persoon in kwestie ze toch graag zou willen veranderen. En zoals bij elke verandering geldt: als het je niet duidelijk is wat het je oplevert of de pijn is niet groot genoeg, dan verandert iemand zijn gedrag niet.

Om overtuigingen te kunnen veranderen is er dus een noodzaak nodig, of het moet duidelijk zijn wat het je oplevert. Wanneer een overtuiging je functioneren in de weg staat, of je relatie lijdt onder je overtuigingen, dan zijn er voldoende redenen te bedenken om ermee aan de slag te gaan.

De eerste stap om een overtuiging te veranderen, is om te begrijpen wat eraan ten grondslag ligt. Voorbeelden van typische overtuigingen zijn:

 • Blondjes zijn dom
 • Ik heb het niet verdiend om promotie te maken, dus ik solliciteer niet.
 • Ik ben ontevreden over mijn lichaam.

De grote vraag is: waar komen deze overtuigen vandaan? In veel gevallen dienen overtuigingen om onszelf te ontzien. We willen geen vervelend gevoel hebben, dus geen verdriet, pijn, schaamte of schuld ervaren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan iemand die een ander afkraakt uit jaloezie. Het ligt in de menselijke aard om pijn te vermijden, dus dat is niets vreemds.

Bij veel over overtuigingen zijn er bovendien metaprogramma’s aan het werk. Ook deze sturen ons gedrag. Samen bepalen ze hoe we ons door het dagelijks leven manoeuvreren.

Het belangrijkste aspect bij het veranderen van overtuigingen is dat je jezelf ervan bewust moet zijn en ze dus kunt herkennen. Nummer twee is dat je goed in kaart moet brengen wat het je oplevert en wat gaat er ten koste van je overtuiging? Maak voor jezelf een soort kosten-batenanalyse.

Realiseer je altijd dat een bestaande overtuiging je kennelijk iets oplevert, want anders had je deze niet al jarenlang in stand gehouden. Ligt er onzekerheid aan ten grondslag? Iets anders misschien?

Overtuigingen veranderen met affirmaties

Voor sommige mensen werken affirmaties uitstekend om hun overtuigingen te veranderen. Dit werkt echter alleen wanneer je in een toestand bent, waarin je openstaat voor suggesties. Deze ontvankelijkheid is het grootst wanneer je hersenen in een theta-toestand zijn, dus wanneer je in een staat van trance bent.

Deze staat van ontvankelijkheid kun je bereiken met meditatie of hypnose. Ook tijdens de slaap-waakfase, dus wanneer je net op het randje tussen slapen en wakker balanceert, ben je heel ontvankelijk voor affirmaties, omdat je dan rechtstreeks toegang hebt tot je onderbewuste.

Met affirmaties kun je meer bereiken dan je aanvankelijk zal denken, zeker wanneer je deze rechtstreeks in je onderbewustzijn opneemt. Spreuken als “elke dag wordt ik op elk vlak beter”, of “ik ben een geldmagneet”, of “ik overwin mijn ziekte”, zijn allemaal voorbeelden van hoe je je overtuigingen kunt veranderen.

Vermijd bij het bedenken van de affirmaties om termen te gebruiken als niet, geen, nooit meer etc. Benadruk juist constructieve woorden. Je begrijpt wel waarom: “denk niet aan een roze olifant.”

Overtuigingen en identiteit

Overtuigingen maken een groot deel van onze identiteit uit en om die reden is het voor veel mensen lastig deze te veranderen, want ze zijn onze houvast in ons dagelijks leven. Wanneer je je overtuigingen dus verandert, kan dit een ongemakkelijk gevoel opleveren, want in feite verander je ook een stukje van je identiteit; je wordt als het ware een nieuwe ‘jij’.

Laat je hierdoor niet afschrikken, want juist door een beetje buiten je comfortzone te komen, ben je in staat te groeien. Wanneer je weet dat je oude overtuigingen je in de weg staan bij het bereiken van je doelen, zal je iets moeten veranderen en (deels) een nieuwe jij moeten creëren. Hierbij zal het universum je een handje helpen. Door het proces positief en constructief te benaderen, en vooral te geloven in het feit dat je overtuigingen kunt veranderen, zal het je lukken.

Ga er niet vanuit dat het je met een vingerknip je nieuwe jij zal zijn, want vaak is het een proces, waarbij conditionering de hoofdrol speelt. En hierbij kan mentale repetitie je helpen. Ook de NLP-techniek Submodaliteiten kan erg behulpzaam zijn om je toekomstige zelf leven in te blazen.

Sommige mensen ervaren tijdens het veranderen van overtuigingen dat ze als het ware ‘gevangen zitten’ in hun oude patronen (de oude overtuigingen bieden weerstand tegen verandering). Laat je hierdoor niet weerhouden, want ze houden je vast in je oude, beperkende situatie.

Door te blijven oefenen leg je in je hersenen de bedrading aan om je toekomstige zelf te worden en trek je de toekomst als het ware naar je toe.

De meest voorkomende beperkende overtuigingen

Elk mens heeft zelfbeperkende overtuigingen. Zonder deze overtuigingen zouden we niet menselijk zijn. Onze opvoeding en levenservaringen zorgen dat we deze zienswijzen integreren in ons dagelijks leven en er nauwelijks acht op slaan, terwijl ze toch een groot deel van ons gedrag bepalen. De meest voorkomende beperkende overtuigingen heb ik onderstaand voor je opgesomd.

1. “Ik heb goedkeuring nodig van iemand.”

Wanneer je jezelf altijd afhankelijk van iemand anders opstelt, voorkom je dat je toegang krijgt tot wat je echt wilt in het leven. Je zet jezelf in feite buitenspel. Het is belangrijk om jezelf te realiseren dat je het allemaal voor jezelf doet. Je hebt van niemand goedkeuring . Wel is het natuurlijk leuk als je waardering krijgt wanneer je je doelen hebt bereikt. Tot die tijd hoef je aan niemand verantwoording af te leggen.

2. “Ik moet keihard knokken om mijn doel te halen.”

Ja, natuurlijk moet je inspanning leveren om ergens te komen in het leven, of je de Wet van Aantrekking toepast of niet. Als je echter gelooft dat je alleen succes kunt behalen door jezelf drie keer in de rondte te werken, dan zal het universum dat weerspiegelen door je flink aan het werk te zetten.

Probeer in plaats daarvan evenwicht aan te brengen: wees gemotiveerd, ambitieus en enthousiast. Je positieve emoties zullen worden weerspiegeld en daarmee zal je succes aantrekken.

3. “Ik ben niet goed genoeg.”

Dit is misschien wel de meest voorkomende beperkende overtuiging van allemaal. Hiermee geef je in feite het signaal af dat je vindt dat je het eigenlijk allemaal niet verdient. Door echter te geloven dat je wel goed genoeg bent, zul je dat ook aantrekken.

Draag positieve overtuigingen over jezelf uit in de vorm van positieve affirmaties en herhaal deze gedurende de dag. Op die manier verzadig je je brein met positiviteit, net zo lang tot je er in gaat geloven en je de negatieve overtuigingen hebt veranderd in positieve.

4. “Ik moet mezelf opofferen, zodat anderen daarvan kunnen profiteren.”

Hoewel het nobel is om jezelf op te offeren voor anderen, mag je zelf heus wel meedelen in het succes. Wanneer je jezelf voortdurend blijft opofferen voor anderen, ondermijn je uiteindelijk al je eigen doelen.

Net zoals in het vliegtuig geldt dat je eerst zelf een zuurstofmasker op moet zetten voordat je iemand anders helpt, zo geldt dat ook bij het voorzien in je eigen behoeften. Reserveer dagelijks een ​​specifiek moment om voor jezelf te zorgen. Je kan mediteren, je doelen formuleren of dat doen waar jij je beter van gaat voelen.

5. Ik heb gefaald

Als je tegen jezelf maar vaak genoeg blijft herhalen hoe je hebt gefaald, ga je het vanzelf geloven. Het wordt dan een self-fulfilled prophecy. Doorbreek het patroon en herkader dit tot “volgende keer doe ik het beter”.

Geloven dat je hebt gefaald, geeft je een machteloos gevoel. Gebruik de kracht van herhaling dus op een positieve manier en spreek jezelf moed in. Neurolinguïstisch programmeren is een uitstekende manier om excellentie te bereiken. Een van de vooronderstellingen van NLP luidt dat er “geen mislukking is, alleen feedback”. De feedback is de informatie die je krijgt, waardoor je weet hoe je het de volgende keer niet moet doen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies