Panpsychisme: beschikt het universum over een eigen bewustzijn?

Gregory Matloff panpsychisme universum bewustzijn

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft niet alleen nieuwe inzichten opgeleverd in de werking van het universum, maar ook over het ‘luchtledige’, het oneindige veld van informatie en energie waarmee we ons omringen en dat zich uitstrekt tot in de verste uithoeken van ons universum. De term ‘panpsychisme’ die de wetenschappers noemen in hun onderzoek zegt dat het universum best weleens zou kunnen beschikken over een eigen bewustzijn. En dat kan de hele kijk op het universum, het veld, weleens compleet veranderen.

Al geruime tijd werken wetenschappers aan de interpretatie van het heelal. Waar komen we vandaan? Waar zijn we eigenlijk? En waarom? Tot op heden zijn er reeds vele scenario’s de revue gepasseerd, maar veel daarvan zijn tekort geschoten om een sluitende verklaring te geven op deze vragen.

Ook vooraanstaande wetenschappers als Nassim Haramein, Gregg Braden (bekend van Gaia) en Thomas Nagel, een bekende Amerikaanse filosoof, deden onderzoek naar bewustzijn in relatie tot het heelal. In zijn boek The Divine Matrix legt Gregg Braden haarfijn uit dat ons ‘lege’ heelal in feite een oneindige zee is van informatie en energie en dat de holografische werking weerspiegelt wat we uitstralen.

Wat is panpsychisme?

Panpsychisme is een filosofisch concept en een theorie over de aard van het bewustzijn en mentale processen. De theorie stelt dat ons bewustzijn een fundamenteel deel uitmaakt van het universum en dat het aanwezig is in alle dingen, niet alleen bij levende wezens. Met andere woorden, bewustzijn in essentie overal aanwezig, zelfs in niet-levende objecten zoals rotsen, atomen en moleculen.

Panpsychisten stellen dat alle entiteiten, ongeacht hoe klein of eenvoudig, beschikken over unieke mentale eigenschappen of een bewustzijn hebben. Dit betekent niet noodzakelijk dat een rots gedachten of gevoelens heeft, maar eerder dat er een vorm van bewustzijn aanwezig is, zelfs als dit primitief is.

Gregory Matloff: panpsychisme en het bewustzijn

De wetenschapper Gregory Matloff  die verantwoordelijk is voor het onderzoek en de term panpsychisme noemt, wijst erop dat het universum weleens zou kunnen beschikkend over een eigen bewustzijn, net zoals mensen dat hebben en zijn ideeën zijn op zijn zachtst uitgedrukt vrij schokkend.

Volgens Matloff, een natuurkundige aan het New York City College of Technology, hebben mensen en het universum een verrassende gelijkenis. In zijn gepubliceerde artikel geeft hij aan dat het universum mogelijk beschikt over een soortgelijk ‘web’ als de menselijke hersenen, een bewustzijn.

Een medestander van Matloff met betrekking tot panpsychisme is Christof Koch van het Allen Institute for Brain Science. Hij zegt dat biologische organismen zich bewust zijn omdat wanneer ze een nieuwe situatie naderen, ze in staat zijn hun gedrag te veranderen om op deze situatie te anticiperen. Met deze visie probeert hij tot het inzicht te komen of hij het bewustzijnsniveau kan meten dat een wezen vertoont.

Om dit doel te bereiken, zal hij een aantal experimenten uitvoeren, waaronder een onderzoek waarbij de hersenen van twee muizen met elkaar worden verbonden om te zien of de informatie tussen de twee dieren kan functioneren als een volledig, geïntegreerd systeem.

“De enige dominante theorie die we hebben over het bewustzijn zegt dat het wordt geassocieerd met complexiteit, met het vermogen van een systeem om te handelen naar zijn eigen staat en zijn eigen lot te bepalen,” betoogt Koch. “De theorie stelt dat het zou kunnen gaan om zeer eenvoudige systemen. In principe kunnen sommige puur fysieke systemen die niet biologisch of organisch zijn, ook bewust zijn.”

Zoals het er nu naar uitziet, bevindt het panpsychisme zich nog in de experimentele fase, maar de rap voortschrijdende inzichten van de kwantumwetenschap van de laatste jaren lijken reeds een bevestiging te geven van het vermoeden dat het heelal over een eigen bewustzijn beschikt. En die conclusie zal de wetenschap tot op zijn grondvesten laten schudden. In deze video wordt uitgelegd hoe ons bewustzijn onze realiteit beïnvloedt.

Wij maken gebruik van cookies