Positieve gedachten: train je hersenen om negativiteit te elimineren

positieve gedachten trainen

Iedereen heeft er wel ervaring mee: je hersenen die even niet willen meewerken als je je vervelend voelt. Je wilt graag positief denken, maar intussen blijven er maar negatieve gedachten door je hoofd spoken. Het lijkt of je er geen grip op kunt krijgen, maar ik kan je verzekeren: dat kun je wel, alleen weet je nog niet hoe!

In dit artikel leg ik je uit hoe je grip kunt krijgen op je gedachtenpatronen en hoe je met je onderbewuste geest jezelf kunt trainen om positief te denken. Studies tonen consequent aan dat een optimistische manier van denken zowel de fysieke als mentale gezondheid verbetert. Hiermee verhoog je je interne vibratie, zodat je minder vatbaar bent voor ziekte en bovendien beter in staat bent om te manifesteren wat je wilt.

Positieve gedachten: weg met dat negatieve gevoel

1. Train je onderbewuste

Ons onderbewuste is te vergelijken met het besturingssysteem van een computer. Het is een verzamelbak van automatisch gegenereerde programma’s die zijn gebaseerd op onze ervaringen, vooral uit onze kindertijd.

Deze programma’s zijn zelflerend. Naarmate we ouder worden, veranderen deze programma’s nog enigszins door voortschrijdend inzicht. Deze veranderingen kunnen zowel in positieve als in negatieve zin veranderen.

Toen je op je achttiende leerde autorijden, dacht je dat je die koppeling nooit onder controle zou krijgen. Nu, twintig jaar later, schakel je van de ene versnelling naar de andere zonder er ook maar erg in te hebben, terwijl je een appje intypt (niet doen!) en je navigatiesysteem volgt. Het komt erop neer: je leert.

Het trainen van je onderbewuste lukt het best als je in een soort van trance bent. In deze toestand heb je het best toegang tot je onderbewuste. Je geest is dan stil en rustig en dan ben je het best in staat om je overtuigingen te herkaderen en een nieuw geloofssysteem te ‘installeren’ in je onderbewuste.

Sommige mensen vinden hun heil in hypnotherapie, waarbij een therapeut ze helpt, anderen zijn hiertoe zelf in staat met meditatie. NLP is een prima techniek om het onderbewuste te herprogrammeren. Probeer voor jezelf uit wat je het fijnst vindt en wat voor jou het best werkt.

Je kunt je negatieve gedachtenpatronen herkaderen naar positieve en hiermee de programma’s uit het verleden, de programma’s die je in je huidige situatie niets meer opleveren, overschrijven. Gelukkig is ons brein veel plastischer dan altijd werd aangenomen.

2. Geef positiviteit, ontvang positiviteit

Een vriendelijke daad voor een ander levert altijd wat op. Zelfs als je zelf in de put zit en je doet iets vriendelijks voor een ander, dan levert dat een fijn gevoel op, zowel voor de ander als voor jezelf.

Maak er een gewoonte van om elke keer dat je je down voelt, angstig of hopeloos iets medelevends te doen voor een ander. Conditioneer jezelf en al snel wordt dit een automatisme dat je elke keer een goed gevoel oplevert.

3. Focus op wat je gelukkig maakt in het leven

Een van de beste manieren om je hersenen te trainen om positief te blijven, is om je aandacht bewust en herhaaldelijk te richten op dingen die vreugde opwekken. Denk aan je huisdier die je altijd vrolijk begroet als je thuiskomt, aan een heerlijk rustgevend vakantiegevoel, of zelfs aan het gevoel dat je hebt als je je ideale droomsituatie hebt bereikt.

Plan voor jezelf dagelijks een paar momentjes in, liefst ’s morgens als je net wakker bent of ’s avonds vlak voor je gaat slapen om even weg te dromen in positiviteit. Juist op deze momenten werkt deze techniek het best, aangezien je in een slaap-waaktoestand het best toegang hebt tot je onderbewuste.

Probeer hierbij je aandacht te richten op verschillende aspecten van je leven. Wat levert je inspiratie op? Wat maakt je echt gelukkig? En wat geeft jou een trots en zelfverzekerd gevoel? Daag jezelf tijdens deze ‘sessies’ uit om het positieve gevoel op te roepen. Hoe voelt het als je je doel al hebt bereikt?

Op deze manier leg je in je hersenen de neurologische netwerken aan die een positief gevoel representeren. Door deze netwerken dagelijks te trainen versterk je deze neurologische paden en zal het op een gegeven moment natuurlijk voelen, ofwel, je hoeft het gevoel niet meer bewust te voelen. Je bent dan geconditioneerd.

4. Zorg voor je lichaam

We weten allemaal wel wat troostvoeding is. Voor de een is troostvoeding een bak mierzoet ijs, voor de ander een zak chips. Waarmee je jezelf ook troost als je last hebt van negatieve emoties, realiseer jezelf dan dat dit ongezonde voedsel voor slechts korte periode oplossing biedt.

Door je lichaam en je geest goed te verzorgen, investeer je in je fysieke en geestelijke gezondheid. Voeding is een enorm onderschatte factor bij emoties, ik kan je er uren over vertellen, mede op basis van mijn eigen ervaringen. Serotonine, een neurotransmitter waarvan je een bijzonder fijn gevoel krijgt, wordt vooral in de darm aangemaakt. Je kan je dus voorstellen hoe je jezelf voelt als je dag in dag uit junkfood eet, junk…

Zorg dat je je lichaam dagelijks voorziet van een gevarieerd scala aan mineralen, vitamines en voedingsstoffen. Het mineraal magnesium alleen al heeft binnen het menselijk lichaam meer dan 300 functies. Een magnesiumtekort staat erom bekend dat het bijdraagt aan malende gedachten en stress, zowel lichamelijk als geestelijk.

Door jezelf goed te verzorgen met pure, onbewerkte voeding voorkom je vitaminetekorten en draag je bij aan een betere versie van jezelf. Drink voldoende water en beweeg lekker in de buitenlucht, terwijl je geniet van de subtiele dingetjes om je heen.

Ook een goede balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk voor een gezonde geest. Gun jezelf een rustmoment na een inspannende werkdag en mediteer bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapengaan.

5. Plan momenten in om te werken aan je passie

De drukte in ons dagelijks leven weerhoudt ons er vaak van om bezig te zijn met datgene waarvan ons hart écht sneller gaat kloppen. De dingen doen waar je echt van houdt, dragen namelijk bij aan het in stand houden van positieve gedachten.

Daar geen tijd voor hebben is een slecht excuus. Je moet er gewoon tijd voor in plannen. Geen tijd betekent eigenlijk: geen prioriteit.

Zet je actief in om tijd in te plannen voor je passie. Dit kan elke dag een half uur of een uur zijn, maar ook elke week een dagdeel. Kijk wat er haalbaar is binnen je weekschema, áls je er maar tijd voor inplant!

6. Negatieve emoties omzetten in positieve emoties met een ’knop’

Deze manier om positieve gedachten te trainen is er één die ikzelf ook pas recentelijk onder de knie heb gekregen. Bij deze techniek grijp je met je rationele geest in op het moment dat negatieve emoties zich van je geest meester maken.

Je zegt tegen jezelf: ”Klaar!”, draait aan de virtuele knop en denkt vervolgens positieve gedachten.

Hoewel dit bovenstaande regeltje bijzonder simplistisch klinkt, is het wel de meest radicale en werkzame actie die je op zo’n moment kan ondernemen. Het werkt, je kan met je rationele geest de negatieve stroom van gedachten doorbreken en een andere ‘zijweg’ inslaan.

Hoewel deze aanpak in het begin enige training kan vergen en onwennig kan aanvoelen, kun je hiermee je gedachten conditioneren. Herhaling is hierbij de kracht: door elke keer je gedachten – en dus je emoties – te sturen, leg je in je hersenen de neurologische hardware aan om positief te denken.

Elke keer dat je je negatieve gedachten als met een knop omschakelt naar positieve gedachten, versterk je dit patroon. Realiseer jezelf heel goed dat jijzelf aan het stuur zit van de gedachten die door je hoofd gaan.

Zoals je ziet hoeven negatieve gedachten je leven niet te bepalen. Je bent zelf in staat om je gedachten te controleren op de momenten dat je deze dreigt te verliezen in negatieve patronen. De oude zienswijze dat ‘jezelf vervelend voelen er nu eenmaal bij hoort’, is volkomen achterhaald. Een mooie quote om mee af te sluiten: “Laat je geest sterker zijn dan je gedachten.”

Wij maken gebruik van cookies