Quality Time met jezelf: dit hebben we nodig anno 2020

Quality Time met jezelf

Quality Time met jezelf klinkt voor veel mensen nog steeds vreemd in de oren. Toch kiezen steeds meer mensen steeds vaker even voor zichzelf; een avondje lekker alleen lezen op de bank, een solo-wandeling in de natuur of een dagje wellness in je eentje.

Ware zelfzorg is namelijk heel belangrijk voor het behoud van je evenwicht en welzijn. En terwijl deze zelfzorg voorheen nog een luxe was, lijkt het tegenwoordig eerder een noodzaak. Onze stressvolle samenleving zorgt bij veel mensen voor een gejaagd gevoel, 24 uur per dag.

Op zich is het een goede ontwikkeling dat er steeds meer advertenties komen die quality time met jezelf aanmoedigen, door onder andere het eten van gezond voedsel, jezelf trakteren op een natuurlijk verzorgingsproduct of ontspanning tijdens een lekker wellnessweekendje.

‘Echte’ Quality time met jezelf

Toch is quality time iets heel anders dan zomaar ingaan op de verleidelijke advertenties die je in feite een pseudo-verwennerij geven. In de meeste gevallen zijn deze ‘welzijnstraktaties’ slechts een opvulling voor een gat in ons vermogen om met stress om te gaan.

Het is juist de bedoeling dat we de omgang met stress onder de knie te krijgen, dat we leren hoe we moeten omgaan met verandering en onzekerheden. Hoe houden we onszelf in emotioneel evenwicht?

Evenwicht

Het optimaliseren van onze mentale en emotionele balans wordt vaak voor het gemak over het hoofd gezien. We verwennen onszelf met ‘opvulling’, zoals dagjes weg, een voorstelling of bergen troostvoedsel, terwijl we onze emotionele last – diep van binnen – vergeten.

En nee, quality time voor jezelf is geen zwaarmoedige toestand waarbij je je zorgen gaat overdenken. Deze tijd gun je jezelf om jezelf lekker te voelen, bewust lekker!

Wat is quality time met jezelf?

Quality time voor jezelf is een tijdsperiode waarin je jezelf bewust fijn gaat voelen. Je ervaart daarbij louter positieve emoties. Gevoelens van dankbaarheid, liefde en waardering zijn de leidraad.

Veel mensen staan er niet bij stil dat aan elke emotie één of meerdere gedachten ten grondslag liggen. Dit kan zowel voor een negatieve als een positieve emotie gelden. Hiermee geven zij de verantwoordelijkheid uit handen om zichzelf goed te voelen.

Door het heft in eigen hand te nemen, kun je je emoties dus sturen, dus ook in positieve richting.

Hoe pak je het aan?

Een stukje quality time kun je zo vaak inplannen als je wilt. Een gebrek aan tijd is geen excuus, want geen tijd is geen prioriteit. En de quality time hoeft ook niet veel tijd te kosten. Wel is het zo dat hoe vaker je deze tijd voor jezelf inplant, hoe krachtiger het effect is.

Het stukje tijd voor jezelf kan je een kwartiertje laten duren of een half uur, net wat voor jou comfortabel voelt. Voor die tijd richt je een gezellig en knus hoekje in. Je kan gezellig wat kaarsjes opsteken en gewoon lekker op bed of op de bank kruipen. Maak het jezelf gemakkelijk.

Wanneer je een knus hoekje hebt ingericht, mag je de aandacht op jezelf richten. Vouw je beide handen over de hartstreek op je borst en roep gericht een positieve emotie op. Als dit lastig is, haal dan een herinnering op waarbij je bijvoorbeeld dankbaar was, of jezelf gewaardeerd voelde. Of denk aan je huisdier die altijd zo trouw en vrolijk is.

Terwijl je deze emotie oproept, mag je je ogen sluiten en je ademhaling verdiepen. Adem rustig in en uit, niets hoeft, alles mag. Voel hoe je hierbij een warm gevoel in je borststreek krijgt; je voelt de positieve emoties in je borst, de emoties die jij met je gedachten hebt opgeroepen. Hou deze positieve emoties vast zolang als jij je quality time wilt laten duren.

Over deze knuffeltijd met jezelf

Realiseer jezelf dat het gevoel dat je net hebt ervaren een bijzonder krachtige werking heeft voor je algehele gezondheid, niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. En waarom? Dat zal ik je uitleggen.

Wetenschappers van het HeartMath Institute in Amerika hebben onderzocht wat een degelijke oefening met het menselijk lichaam en de geest doet. Ze kwamen erachter dat tijdens het voelen van positieve emoties, ons hart andere patronen gaat aanmaken. Wanneer deze patronen zich vormen, wordt dat hartcoherentie genoemd.

De onderzoekers van HeartMath hebben geconcludeerd dat het ervaren van positieve emoties en de hartcoherentie een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Niet alleen zijn we meer ontspannen, ook hebben we meer energie, een verbeterde immuunfunctie en hormonale balans.

Naast de fysieke voordelen zijn er ook positieve geestelijke voordelen. We zijn in staat helderder te denken, kunnen beter putten uit onze intuïtie en hebben meer veerkracht bij stress.

Meten is weten

Het leuke is dus dat zo’n ogenschijnlijk simplistische oefening zoveel teweeg kan brengen. Door onszelf dagelijks een aantal minuten quality time te gunnen, kunnen we op een effectieve manier investeren in onze gezondheid.

Het HeartMath Institute is nog een stapje verder gegaan, want zij hebben de mate van hartcoherentie ook meetbaar gemaakt. Speciaal voor de hartgezondheid hebben zij diverse monitors ontwikkeld, zoals de Inner Balance Trainer en de emWave2. Je kan deze bestellen op de Nederlandse website van HeartMath. Bestel je apparatuur met de kortingscode Heartcore17 en je krijgt 5% korting op je aankoop. (niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen)

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies