Succesvolle mensen en hun 11 gewoontes voor succes

succesvolle mensen gewoonten

Succes wordt soms gezien als iets dat voorbehouden is aan een selecte groep mensen: de geluksvogels, degenen die op het juiste moment op de juiste plaats lijken te zijn geweest, of zij die simpelweg het succes en de rijkdom van hun ouders hebben geërfd, of zelfs de juiste genen hebben meegekregen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat succesvolle mensen niet alleen maar profiteren van geluk of erfelijkheid. Het zijn vooral de gewoonten die ze cultiveren die hen succesvol máken. Dat betekent dus dat je je succes zelf in dehand hebt.

Gewoonten zijn zijn aan te leren en te ontwikkelen door iedereen. Het zijn vaak onze eigen beperkende overtuigingen of gemakzucht die deze ontwikkeling in de weg staan bij het aanleren van deze gewoonten. Laten we eens nader bekijken welke gewoonten succesvolle mensen hebben, en hoe ook jij ze kunt cultiveren om jouw eigen pad naar succes te banen.

Gemeenschappelijke gewoonten van succesvolle mensen

1 – Ze definiëren doelen

Succesvolle mensen zijn net zoals jij en ik. Ze onderscheiden zich van de massa door zichzelf doelen te stellen. Ze hebben specifieke doelen met deadlines. Je kent het gezegde wel “Een doel zonder deadline is een droom”, dus het is belangrijk jezelf een deadline te stellen.

Op zich is dit geen nieuwe informatie, want Napoleon Hill formuleerde deze eigenschap reeds in 1937 toen hij zijn boek Think and Grow Rich schreef.

2 – Ze nemen doortastende besluiten

Succesvolle mensen hebben de gewoonte ontwikkeld om snel en doortastend knopen door te hakken. De zekerheid waarmee ze dit doen komt voort uit een ‘innerlijk weten’, vaak gebaseerd op hun intuïtie.

Het is begrijpelijk als je zegt ‘Maar dat heb ik toch (nog) niet ontwikkeld?” Klopt, maar door succesvolle mensen te modelleren, kun je die gave wel ontwikkelen. Want wat is precies de gedachtegang van zo’n succesvol iemand? Welke overwegingen maakt hij/zij?

3 – Ze hebben doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen gaat hand in hand met besluitvorming. Succesvolle mensen hebben de gewoonte om zich aan hun doel te houden en niets zal ze daarvan af brengen. Hobbels in de weg zien ze als leermomenten en falen bestaat simpelweg niet. Het zijn allemaal hobbels ‘die nu eenmaal moeten worden genomen’ op de weg naar het doel.

De prachtige quote uit de film The Founder, waarin Ray Croc, de oprichter van McDonalds een LP afluistert is: “Nothing in the world can take the place of persistance.”

4 – Ze hebben een positieve mindset

Een positieve mindset is essentieel om succesvol te kunnen zijn. Niet alleen is het nodig om te kunnen omgaan met eventuele tegenslagen, het zorgt er ook voor dat je jezelf kunt omringen met andere positief ingestelde personen.

Clement Stone, de meest succesvolle student van Napoleon Hill, en Napoleon Hill zelf waren het oneens over wat de beste gewoonte was van succesvolle mensen. Hill was van mening dat doelgerichtheid nummer 1 was, Stone was van mening dat een positieve mindset het belangrijkst was. Hij stelde dat het onmogelijk was om een doel te realiseren zonder een positieve mindset.

Laten wij het erop houden dat beide eigenschappen hand in hand gaan en dat ze beide onmisbaar zijn om succesvol te kunnen zijn.

5 – Ze maken deel uit van een denktank

Een denktank is in feite niet meer dan een netwerk van mensen waarmee je jezelf omringt, wijze mensen die je adviseren. Succesvolle mensen kennen de waarde van de uitwisseling van ideeën met anderen. Ze maken gebruik van een mastermind-groep en weten wat de samenwerking met een team oplevert.

6 – Ze doen het NU!

Een belangrijke eigenschap is om actie te ondernemen. W. Clement Stone had een bureaubord in zijn kantoor waarop stond “Do it Now!” Door deze quote een aantal keren per dag voor jezelf te herhalen kun je jezelf conditioneren om actie te ondernemen.

Succesvolle mensen blijven niet afwachten of twijfelen, nee gas erop!

7 – Ze verrijken hun geest

Onze geest is een spons. Succesvolle mensen weten dat en hebben een onverzadigbare honger naar kennis. Ze lezen veel, houden hun kennis up-to-date en zorgen dat ze elke dag – al is het nog zo klein –  iets nieuws leren.

Met hun opgedane kennis zijn ze in staat de juiste beslissingen te nemen en een juiste strategie te formuleren om hun doelen te verwezenlijken. Dus wil je succesvol worden, lees! En als je niet van lezen houdt, kijk dan video’s of luister naar audiobooks. Onze moderne technologieën bieden alle mogelijkheden om wijs te worden. Er is geen excuus!

De bekende auteur J.K. Rowling adviseert: “Lees zoveel mogelijk. Niets helpt je zoveel als lezen.”

8- Ze hebben vertrouwen

Succesvolle mensen hebben altijd vertrouwen in de uitkomst. Ze weten dat het uiteindelijk goedkomt, ondanks eventuele tegenslagen die ze onderweg tegenkomen. Het vertrouwen is gebaseerd op hun overtuigingen.

Met alle twijfel die je hebt, ondermijn je in wezen de doelen die je jezelf hebt gesteld. Door vol zelfvertrouwen aan de weg te timmeren, geef je jezelf geen ruimte voor afleidingen zoals twijfel en onzekerheden.

9 – Ze hebben honger naar persoonlijke groei

Persoonlijke groei vindt alleen plaats als je buiten je comfortzone komt. Hoewel het bijbehorende gevoel in eerste instantie onwennig voelt, geeft het je een kracht en een bemoedigend gevoel, zo van “Zie je? Ik kan het wél!”

De meeste mensen zijn – bewust of onbewust – heel gemakzuchtig. Mensen zijn nu eenmaal zijn gewoontedieren. Zolang het maar comfortabel voelt, vinden we het allemaal wel prima. Als je een succesvol iemand wilt worden, zal je dus van je krent moeten komen, dit patroon moeten doorbreken en investeren in persoonlijke groei.

Pak een boek, doe nieuwe dingen, volg een cursus of seminar en rijd eens een andere route naar je werk. Onthoud: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”

10 – Ze werken georganiseerd en gedisciplineerd

Succesvolle mensen hebben een ijzeren discipline die zich kan meten met die van special forces. Elke dag bepalen ze hun prioriteiten, maken ze lijstjes en plannen ze erop los. Aan de hand van hun strakke planning zijn ze in staat om efficiënt en kwalitatief werk te leveren om hun doelen te verwezenlijken.

Vroeger maakten we een lijstje met to-do’s, tegenwoordig hebben we gelukkig technologieën die ons nóg efficiënter kunnen laten werken. Gebruik bijvoorbeeld Trello voor je persoonlijke doelen.

Discipline, aan de andere kant, kun je aanleren. En net als bij mezelf gaat dit met vallen en opstaan en is het soms even nodig om te huilen, omdat je zo buiten je comfortzone komt. Leer jezelf aan om niet op te geven. Je wilt gewoon geen ‘quitter’ zijn.

Als je wat wilt bereiken, hop, bak koffie erin, tanden op elkaar en doorzetten!

11 – Ze denken in mogelijkheden

Er is geen succesvol mens dat bij de eerste misstap bij de pakken neer gaat zitten. Net zoals Edison met zijn gloeilamp talloze malen ‘faalde’, heeft hij het uiteindelijk voor elkaar gekregen. Hij had alle manieren ontdekt waarop zijn uitvinding NIET werkte!

Denk dus altijd in mogelijkheden. Henry Ford wist het al: : Don’t find fault, find remedy.”

Timmer jij aan de weg voor succes?

Met deze eigenschappen van succesvolle mensen heb je een opstap naar je eigen succes. Ga hier eens mee aan de slag en kom binnenkort eens terug naar deze pagina om te kijken of je alle eigenschappen al hebt toegepast en waar nog verbeteringen voor je liggen.

Wij maken gebruik van cookies