Tantrische masturbatie: technieken en écht contact met jezelf

tantrische masturbatie technieken

Tantrische masturbatie is een manier van zelfliefde waarbij het uiteindelijke doel niet zo zeer een orgasme is, maar vooral het contact maken met jezelf. Door op een bewuste manier plezier met jezelf te beleven en jezelf bewust te zijn van je lichaam en het genot dat je aan jezelf beleeft, ben je in staat diep contact te maken met jezelf.

In dit artikel lees je alles over tantrisch masturberen en hoe je met specifieke oefeningen en hulpmiddelen er een zeer bevredigend seksleven op kunt nahouden, zelfs zonder partner. Wanneer je de basistechnieken beheerst en enige ervaring hebt opgebouwd, zal je in staat zijn om intens van jezelf te kunnen houden en mooie spirituele ervaringen te hebben. Zeker wanneer je beseft dat een seksuele relatie met een partner nog vele malen intenser kan zijn, zal je begrijpen dat een tantrische solo-sekspraktijk slechts het begin is van een prachtige spirituele reis in Tantraland.

Wat is tantra?

Tantra is een oeroude spirituele stroming waarbij de ontdekking van de persoonlijke identiteit centraal staat. De filosofie is bedoeld om het bewustzijn te vergroten en om de mannelijke en/of vrouwelijke energie (samen) te laten stromen. Tantra is de sleutel tot seksueel plezier en mentale kracht, verkregen door rituelen.

Met de toepassing van tantrische rituelen ben je in staat om de seksuele energie te kanaliseren en te gebruiken voor spirituele groei, herstel van ziekte en creativiteit. Op die manier leer je om het optimale uit het leven te halen. Tantra is een manier die zelfonderzoek en opmerkzaamheid aanmoedigt.

De eeuwenoude levensfilosofie kwam door de globalisering begin 19e eeuw naar het westen waar het in eerste instantie werd ontvangen als een geheime occulte macht. Rond de jaren 60 van de vorige eeuw maakte tantra een sterke opkomst in het kielzog van de seksuele revolutie in het westen. Tantra stond synoniem aan seksualiteit, openheid en bevrijding.

Tantrische masturbatie tantra met jezelf tantrische zelfbevrediging

Bij tantrische masturbatie gaat het over solo-plezier en diepe verbondenheid met jezelf. Ook bij masturbatie ligt de nadruk niet op de orgastische climax, maar op het bewustzijn omtrent de lichamelijke gewaarwording en jezelf op een erotische manier leren kennen.

Hoewel een orgasme kan worden gezien als een bekroning op de masturbatie, is het niet het primaire doel. Zelfbevrediging kan worden toegepast om stress te verminderen, het gevoel van eigenwaarde te verbeteren of als ontspanning om beter te kunnen slapen.

En aangezien tantra vooral is gericht op het leren kennen van jezelf en hoe je plezier ervaart, draait het in feite om zelfzorg.

Tantrische zelfbevrediging: tantra met jezelf

Bij tantrische zelfbevrediging doe je tantra met jezelf. Je richt jezelf hierbij op je eigen lichaamsprocessen. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn aanraking, ademhaling en meditatie. In tegenstelling tot ‘normale masturbatie’, waarbij je jezelf primair richt op klaarkomen, staan bij tantrische soloseks het spirituele, het verkennende en de aandacht centraal.

Eigenlijk zou tantrische masturbatie de basis moeten vormen van elke seksuele relatie, aangezien zelfkennis essentieel is om een volledig spirituele en bevredigende seksuele ervaring te kunnen beleven, ook met je partner. En hoewel het een ingetrapte deur is, ook bij tantra met jezelf (ook met partner), gaat het om ‘de weg ernaartoe’, en niet om het orgasme zelf.

Barbara Carrellas, auteur van Urban Tantra

Barbara Carrellas schreef meer dan tien jaar geleden het boek Urban Tantra met meer dan honderd eenvoudige technieken om op een moderne manier te kunnen profiteren van de duizenden jaren oude tantratechnieken voor zowel solo- als partnerseks. Deze diepgaande gids maakt het gevoel van extase toegankelijk voor iedereen, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur of erotische smaken.

Hartcoherentie en tantra

Bevredigende seks en hartcoherentie komen zeer dicht bijeen binnen de tantrische filosofie. Door het hart, emoties en positieve gevoelens bij seks te betrekken, kan je een nieuwe dimensie aan je seksleven toevoegen. Dat geldt zowel voor soloseks als voor partnerseks.

Bij tantra draait het om contact maken met je gevoel. Dat kan ook weer alleen (bijvoorbeeld door jezelf in de spiegel in de ogen te kijken) of samen met je partner. Hartcoherentie is een manier om de seksuele ervaring te verrijken en je seksleven een prachtige boost te geven en verheffen naar nieuwe hoogtes.

Seksualiteit waarbij gevoelens zijn betrokken is compleet anders dan seks waarbij het doel louter ‘ontlading’ is. Door emoties bij de seksuele daad te betrekken kan een veel intensere ervaring worden opgedaan en speelt het hart als transmitter van elektromagnetische energie een grote rol. Bij hartcoherentie verandert een aantal fysiologische processen. In een staat van hartcoherentie ontstaat er een gezonde samenwerking van drie factoren:

Een gevoel van hartcoherentie gaat gepaard met intense gevoelens van geluk. Stel jezelf maar eens voor hoe een combinatie van seks en deze gevoelens voelt…

Hoe beoefen je tantrische masturbatie?

1. Bepaal een intentie

Binnen de tantrische praktijk is orgasme nooit het doel op zich. Het doel is om orgastische energie – dus de energie die bij een orgasme wordt ontladen – op te wekken en te verkennen. Dit kan en moet worden afgestemd op je persoonlijke behoeften en wensen van het moment.

Ervaar je seksuele schaamte? Realiseer jezelf dat je jezelf in een solo setting nergens of voor niemand hoeft te schamen. Het gaat er juist om dat je jezelf gemakkelijk voelt met je eigen lichaam. Ben je onzeker over een bepaald lichaamsdeel? Geef dit dan extra aandacht wanneer je de liefde bedrijft met jezelf. Ervaar je stress? Focus jezelf dan extra op ontspanning tijdens de tantrische masturbatie.

Bepaal voor elke sessie voor zelfliefde een doel. Wat wil je bijvoorbeeld bereiken? Of wat wil je loslaten in het leven? Wat wil je manifesteren?

2. Maak je eigen plekje

Om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken, creëer je een knusse ruimte waarin je volledig jezelf kan zijn en waar je je lekker voelt. Maak het behaaglijk warm, doe de gordijnen dicht, steek een (geur)kaarsje aan en zet lekker rustgevende muziek op. Het zijn slechts ideeën, want iedereen heeft zijn eigen idee van comfort.

Creëer een fijne plek om met jezelf te seksen. Seksuele energie vloeit alleen wanneer je jezelf op je gemak voelt en kunt ontspannen, dus zorg dat je voldoende kussens en dekens bij de hand hebt.

Tijdens het masturberen of mediteren is de deurbel of je telefoon natuurlijk het laatste waarop je zit te wachten. Het is dus verstandig om de deurbel uit te schakelen en je telefoon op stil te zetten en het liefst zelfs in een andere kamer achter te laten.

3. Adem

Wanneer je van start gaat met je tantrische masturbatie, is het – net als bij een meditatie – belangrijk om jezelf te concentreren op je ademhaling. Door je hersenen tot rust te brengen en je ademhaling dieper en trager te maken, ontspant je lichaam ook.

Een succesvolle tantrische masturbatie sessie staat of valt met de ademhaling. De juiste ademhaling komt van onderuit je buik en is voller en dieper dan normaal. Je kan hierbij box-breathing toepassen, een ademtechniek die een patroon van vieren aanhoudt. Adem vier tellen in, houd deze vier tellen vast, adem vier tellen uit en houd vier tellen vast. Vervolgens herhaal je deze cyclus en gaat hiermee door tot je volledig rustig en ontspannen bent. Het zal je geest en lichaam tot rust brengen en je ervan weerhouden dat je gedachten weer afdwalen.

4. Betast je secundaire erogene zones

Erogene zones zijn de gevoelige plekken op je lichaam waar zich veel zenuwuiteinden bevinden. Het zijn deze plekken waar het lekker is om te worden aangeraakt, te worden geaaid, gelikt of gezoend. Hoewel je geslachtsdelen zeker aandacht zullen krijgen, is het belangrijk om je nu te beperken tot de secundaire erogene zones. Dit zijn bijvoorbeeld de, tepels, de hals en nek, flanken van de romp, de ellebogen, handen, polsen, liezen, voeten en knieën.

Gebruik je vingertoppen om jezelf te aaien, lichtjes aan te raken, te kietelen en masseren langs elk van deze lichaamsdelen en experimenteer daarbij met de druk, intensiteit en snelheid van de aanraking. Ervaar voor jezelf wat wel en niet goed voelt en wat je wel of juist niet opwindt. Op die manier kan je leren hoe je op andere manieren opgewonden kan raken en uiteindelijk een full body orgasme kan krijgen.

5. Masturbeer in slow-motion

Nadat je de secundaire erogene zones hebt verkend, breng je de aandacht naar de primaire erogene zones. Zorg er wel voor dat je langzamer begint dan langzaam. Terwijl je vorheen wellicht vol gas ging stimuleren, aai en kietel je jezelf zachtjes en langzaam. Er is geen reden tot haast of om jezelf intens te stimuleren. Alles draait erom om jezelf langzaam op te winden. Experimenteer met nieuwe manieren van aanraking in een ander tempo dan je gewend bent.

Vrouwen kunnen het volgende proberen:

  • cirkels draaien met je vingertoppen rond de clit
  • zachtjes diagonaal en zijwaarts de clitoris stimuleren
  • op je clitorishoedje tikken

Mannen kunnen het volgende proberen:

  • de penis met twee handen stimuleren
  • beide ballen zachtjes masseren/rollen
  • tikken of druk uitoefenen op het perineum
  • stimulatie van de penis met de niet-dominante hand
  • zachtjes of hard knijpen in de schacht van de penis
  • stimulatie van het frenulum (het gebied bij het huidtoompje bij de eikel)

Door glijmiddel te gebruiken kan de ervaring intenser worden en wordt ook de verleiding om toch tot een orgasme te komen groter. Het advies is om glijmiddel pas te gebruiken als je wat meer geoefend bent in het beheersen van de seksuele driften. Je kan glijmiddel gebruiken over je hele lichaam, dus ook op de secundaire erogene zones, maar verzeker jezelf ervan dat je een middel gebruikt op waterbasis en dat de slijmvliezen niet irriteert.

6. Voeg geluiden toe aan je beleving

Naarmate je meer opgewonden raakt, kunnen geluiden je tantrische masturbatie ervaring intenser maken. De manier waarop je kreunt of geluiden maakt, resoneert met de verschillende chakra’s volgens de tantrafilosofie. De manier waarop je kreunt of geluiden maakt, resoneert met de verschillende chakra’s volgens de tantrafilosofie. Met de lagere tonen activeer je de lagere chakra’s, met de middentonen de chakra’s in het midden van het lichaam en de hogere tonen de hoger gelegen chakra’s. Je kan het vergelijken met de werking van klankschalen.

Zeker als je nog niet vertrouwd bent met het maken van geluiden tijdens seks of je schaamt je nog, laat de geluiden komen en wees niet bang om te luid te zijn.

7. Gebruik desgewenst hulpmiddelen

Jazeker, ook al ga je niet per se voor een orgasme, je kan zeker speeltjes gebruiken bij je tantrische masturbatie. Zolang ze de ervaring versterken is alles toegestaan. Je kan kiezen voor dildo’s, vibrators, anale speeltjes, alles waarvan je opgewonden raakt is toegestaan. Zeker bij het gebruik van speeltjes is het aan te raden om glijmiddel te gebruiken op waterbasis.

Zeker wanneer je een speeltje hebt dat geschikt is om de G-spot te stimuleren, is dat een geweldige gelegenheid om deze te stimuleren, aangezien de G-spot een chakra is.

8. Blijf ademen

Hoewel het niet je doel is om een orgasme te bereiken, zal het waarschijnlijk regelmatig gebeuren, omdat je het wellicht niet kunt weerstaan. Mocht je een orgasme voelen opkomen, blijf dan zeker goed doorademen. Veel mensen hebben de neiging om oppervlakkig te gaan ademen of hun adem in te houden, waardoor de orgastische energie in feite onderdrukt wordt.

9. Kijk jezelf in de ogen

Wanneer je van jezelf kunt genieten op een tantrische manier en jezelf tantrische masturbatie hebt eigen gemaakt, is het op zijn minst interessant om een spiegel toe te voegen aan je masturbatiesessies. Een spiegel voegt een extra visueel element waarbij je jezelf gade kunt slaan tijdens de zelfliefde.

Een tantrische oefening die paren kunnen uitvoeren is eye gazing, waarbij ze elkaar langdurig diep in de ogen kijken. Dat kun je natuurlijk ook bij jezelf doen. Door jezelf tijdens je zelfbevrediging in de ogen te kijken, raak je vertrouwd met jezelf en kom je écht bij jezelf thuis.

Voordelen van tantrische masturbatie

1. Betere, aangenamere seks

De beste manier om te ontdekken wat je aangenaam vindt is uitproberen. Soloseks geeft je de mogelijkheid om te leren welke aanrakingen, intensiteit en ritmes je het fijnst vindt. Of je deze ervaringen in de praktijk brengt met een partner of bij je solosessies maakt niet uit, want je seksueel genot zal alleen maar groter zijn.

2. Explosievere orgasmes

Hoe langer je een orgasme uitstelt, hoe krachtig het zich zal manifesteren in de regel. Nogmaals, orgasmes zijn niet het doel, maar wel een erg aangename bijwerking als ze zich voordoen.

3. Spirituele groei

Zeker wanneer je meer ervaren raakt met tantrische ervaringen en meer met energieën gaat werken, dan zal je merken dat je spirituele groei een grote vlucht neemt. Wanneer je tantra beoefent, word je onderdeel van het universum, niet alleen fysiek maar ook energetisch.

4. Versterkt gevoel van zelfcompassie

Solo-tantra is één van de manieren waarop je jezelf zodanig kan leren kennen dat je vertrouwd raakt met je lichaam, je seksuele driften en hoe je deze kan beheersen en hiermee kunt spelen.

5. Minder stress

Tijdens masturbatie draait je lichaam op volle kracht om signaalstoffen aan te maken, zoals hormonen en neurotransmitters, met name endorfine, oxytocine en dopamine. Deze chemische stoffen worden in verband gebracht met een tijdelijke stemmingsboost en verminderde symptomen van stress.

6. De prachtige O-gloed

Niets is mooier dan iemand die geniet van seks. De gloed die over je huid hangt wordt veroorzaakt door de hormonen en neurotransmitters die de bloeddoorstroming stimuleren naar het gezicht, de huid en geslachtsdelen. Dit kan er voor zorgen dat je een mooi gloeiend uiterlijk opleveren.

Samen masturberen met je partner

Hoewel de meeste mensen masturbatie associëren met een vrijgezellenbestaan, kan het in een relatie ook opwindend zijn om samen te masturberen of te masturberen terwijl je partner toekijkt. Zeker deze laatste optie is waardevol omdat je partner dan exact kan zien wat jij lekker vindt en waar je van geniet.

Samen masturberen kan een geweldige manier zijn om de relatie met je partner te versterken, intimiteit op te bouwen, en de jullie seksleven spannender te maken. Tantrische masturbatie kan je helpen dat allemaal nog beter te doen.

Het tantrische seksspel neemt de druk weg om zo snel mogelijk met je partner opgewonden te raken en tot een orgasme te komen. Jullie kunnen je allebei concentreren op de sensaties en het voelen van elkaar in plaats daarvan.

Wanneer jullie samen masturberen probeer jezelf en zachtjes aan te raken, de ademhaling diep en regelmatig te houden, terwijl je ook elkaar diep in de ogen blijft kijken. Het kan bijzonder intens en opwindend zijn om alleen maar toch samen met je partner naar een hoogtepunt te werken.

Ook wanneer je tantrische masturbatie toepast terwijl je partner toekijkt, is het belangrijk om oogcontact te houden. Als toeschouwer is het dan belangrijk je partner na een climax te ‘verzorgen’, waarbij je hem/haar knuffelt. Als het goed is kun je vlak voordat je partner het hoogtepunt bereikt ‘le petit mort’ aanschouwen. Dit is het moment waarop je partner vlak voor het orgasme alle lichaamscontrole over zichzelf verliest een ‘lege blik’ in de ogen ontstaat.

Wederzijdse tantrische masturbatie kan je helpen om je seksuele behoeften met je partner te communiceren, te tonen wat je lekker vindt en wat je opwindt, en bovendien hoe hij/zij jou beter kan verwennen wanneer jullie samen seks hebben. tantrische zelfbevrediging masturberen met partner

Veelgestelde vragen

Hoe doe je tantrische masturbatie?

Tantrische seks gaat over meer dan alleen om een hoogtepunt. Door middel van ademhaling, spelen met energie en het uitstellen van genot, kun je bijna eindeloos genieten van seks. Bij tantrische masturbatie hoef je helemaal geen orgasme te krijgen. Probeer de techniek edging uit, een seksuele techniek waarbij je in cycli naar de rand van het hoogtepunt wordt gebracht. Vlak voordat je een hoogtepunt bereikt, stop je de stimulatie en begin je een nieuwe cyclus, waardoor je surft op de toppen van genot.

Waarom tantrische zelfbevrediging?

Met tantrische zelfbevrediging leer je om de connectie te maken tussen het heerlijke gevoel van zelfbevrediging enerzijds, en bewustzijn anderzijds. 

In onze moderne tijden is seksuele bevrediging volkomen losgekoppeld geraakt van onze emoties en ons bewustzijn. We willen instant satisfaction en vooral mannen zijn eropuit om zo snel mogelijk een orgasme te bereiken. Door middel van tantrische masturbatie kan het genot aanzienlijk worden verhoogd, werk je aan je zelfvertrouwen en is een sessie van zelfliefde vele malen bevredigender.

Wat doe je bij tantrische masturbatie?

Bij tantrische zelfbevrediging neem je de tijd om je bewust te zijn van je handelingen. Je concentreert jezelf op je ademhaling, schenkt aandacht aan je hele lichaam, in plaats van alleen je primaire geslachtsdelen. Merk op welke spieren zich aanspannen en ontspannen en waarvan je ademhaling versnelt of vertraagt. 

Door jezelf met aandacht op verschillende manieren te stimuleren, leer je je lichaam beter kennen. Op die manier kun je ook meer genieten van seks met een partner, aangezien je dan de juiste aanwijzingen kunt geven over hetgeen waar jij extra van geniet.

Kun je tantrische seks met jezelf hebben?

Jazeker, tantrische masturbatie is een een uitstekende optie als je geen partner hebt. Je leert optimaal te genieten van seks met jezelf en bovendien leer je je lichaam en geest kennen door de toepassing van verschillende technieken.

Wat is het doel van tantrische masturbatie?

Het doel van tantrische zelfbevrediging is om meer liefde voor jezelf en je lichaam te creëren. En je weet….hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je je partner in staat stelt van je te houden. 

Anders dan bij gewone seks, dat vaak niet meer omvat dan ‘mechanisch pompen’ en zo snel mogelijk een orgasme bereiken, gaat het bij tantrische masturbatie vooral om aandacht en liefde voor jezelf. Het orgasme op zich is geen doel. Natuurlijk ben je altijd vrij om een orgasme te ervaren op het moment dat je daarvoor klaar bent. Toch is het aan te raden dit uit te stellen en de spanning verder op te bouwen. Wanneer je eenmaal een keer een explosief orgasme hebt bereikt, dan wil je niet anders meer!

Kun je tantrische masturbatie samen doen?

Tantrische masturbatie kun je uitstekend samen met je partner doen. Het is zelfs ontzettend opwindend om samen en tegelijk jezelf te bevredigen. Ook kunnen jullie het om en om doen: terwijl de een zichzelf bevredigt, kan de ander toekijken. 

Wanneer jullie tegelijk tantrische zelfbevredigiging doen, blijf dan oogcontact houden. Terwijl jullie elkaar aankijken, houd je de controle over je ademhaling en stimuleer je zachtjes en aandachtig je primaire en secundaire geslachtsdelen. Verken elk plekje van je lichaam en merk op hoe je reageert op deze aanrakingen. 

Als jullie samen besluiten om een orgasme te bereiken, bouw je de spanning op door gecontroleerd adem te halen en de bekkenbodemspieren gecontroleerd aan te spannen. Blijf elkaar tijdens de opbouw naar het orgasme elkaar ononderbroken aankijken en neem waar wat dit met je doet.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies