Het woord “tantra” roept bij de meeste mensen associaties op met seks. Zo was dat bij mijzelf ook toen ik er jaren geleden voor het eerst over hoorde bij een yogaworkshop. Ik ging mezelf erin verdiepen en kwam erachter dat de tantrische oefeningen vrijwel allemaal seksueel van aard waren.
Toen ik me meer ging verdiepen in de tantrische filosofie die aan de basis ligt van de oefeningen, leerde ik dat de seksuele energie een bijzonder krachtige energie is en een zeer helende invloed heeft op ons lichaam en onze geest. Tantra is dus allerminst een collectie van alleen seksuele technieken, maar eerder een reeks tools om de algehele gezondheid te bevorderen en het lichaam te helen, zo ook onze emotionele gezondheid.
Tantrische oefeningen en liefde
Het mooie aan tantra vind ik persoonlijk dat het zich onderscheidt van seks zoals wij dat kennen in onze westerse wereld. Terwijl onze beleving van seks vooral lust- en climax-georienteerd is, is deze vanuit de tantrafilosofie meer liefde-georienteerd.
In de kern draait tantra om vereniging met het goddelijke. Als dat te zweverig klinkt, beschouw het dan als een hulpmiddel om meer intimiteit in je leven te brengen. Tantra is het vooral een vorm van bevrijding, bevrijding uit de dagelijkse sleur, hokjesgeest en uiterlijk vertoon, waarin het in onze westerse samenleving toch vaak om draait.
Met tantra keren we terug naar onze ware aard van ‘zijn’. Door middel van ademhaling meditatie en tantrische oefeningen leren we van onszelf te houden. En natuurlijk van onze partner.
Het idee dat tantra een soort van relatietherapie is een totale misvatten. Het heeft meer te maken met ‘innerlijke mystieke ervaringen, spirituele groei en persoonlijke bekrachtiging’.
Natuurlijk is tantra voor mensen die recht-op-en-neer-seks praktiseren al snel complex en ontastbaar. Toch is tantra verrassend eenvoudig en zeer laagdrempelig om te beoefenen. Je kan beginnen met eenvoudige tantrische oefeningen om vertrouwd te raken met de filosofie. Wanneer je de onderstaande eenvoudige tantrische oefeningen beheerst, kun je doorgaan met meer gevorderde oefeningen, waarmee je een transformatie zult doormaken in je spirituele ontwikkeling en je seksuele zelfvertrouwen en je relaties kan verbeteren.
Tantrische oefeningen voor beginners
De onderstaande vijf tantrische technieken zijn zeer geschikt voor beginners en leggen de basis voor de tantrische praktijk. De oefeningen zijn vooral gericht op het zelfvertrouwen, je relatie met je eigen lichaam en het ontdekken van je seksuele energie.
En zeker wanneer je eenmaal hebt kennisgemaakt met je seksuele energie, dan geef ik je op een briefje dat je enthousiast bent om je verder te verdiepen in tantra.
1. Oefen met eye gazing (solo én samen)
Eye gazing is een geweldige manier om op een dieper level contact te maken met je partner. Met deze tantrische oefening passeer je het ego. Je ogen hebben niets te verbergen en verliezen. Het gezegde “de ogen zijn de spiegels van de ziel” is niet uit de lucht gegrepen.
Deze beoefening verdiept de liefde voor elkaar, elimineert schaamte en opent het hart. En inderdaad, in het begin voelt het awkward. Je voelt je ontzettend kwetsbaar en het is niet vreemd als je gaat huilen. Laat alles maar gebeuren en als een wonder voel je hoe je geest en ziel zich openen.
Eye gazing kun je ook zonder partner doen door een spiegel te gebruiken. Je kan het zittend voor de spiegel doen of liggend op de grond met een spiegel over de rand van een stoel of tafel.
Solo eye gazing is een bijzonder waardevolle oefening voor eigenliefde. Herinner jij jezelf de keer dat je het laatst in de spiegel keek met het doel om jezelf écht in de ogen te kijken? Vanuit een diepe belangstelling?
Zorg er voor dat je tijdens de oefening (zowel solo als samen) rustig en diep blijft ademen. Dwaalt je blik of aandacht af? Geen probleem, net zoals bij meditatie breng je gewoon je aandacht weer terug naar de ogen van je partner of van jezelf in de spiegel.
Aanvullend kun je er voor kiezen om jezelf (in stilte of hardop) of je partner (in stilte) vragen te stellen. Hoe voel je je? Heb je pijn? Wil je me iets vertellen? Ben je verdrietig? Doe wat het beste voelt voor jezelf en je partner. Dit kun je voordat je begint bespreken met elkaar.
2. Ontdek de kracht van je ademhaling
Onze ademhaling is de bron van het leven. Hoe dieper we in staat zijn te ademen, hoe intenser we alles ervaren en hoe beter we in staat zijn onszelf tre ontspannen. 90% van de mensen maakt echter slechts gebruik van maximaal 25% van onze ademcapaciteit, ofwel net voldoende om in leven te kunnen blijven. Volgens Barbara Carrellas, auteur van het boek Urban Tantra, is adem onze grootste bron van energie en levendigheid.
De volgende eenvoudige ademhalingstechniek maakt je bewust van de invloed van je ademhaling op je gesteldheid en andersom. Wanneer je in staat bent je ademhaling te controleren, zal je merken dat je in stressvolle situaties beter kunt ontspannen om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Je leert hoe je jezelf weer gecentreerd, ontspannen en geaard kunt voelen.
Ga ontspannen rechtop zitten en visualiseer je bekkenbodem aan de onderkant en de kruin op je hoofd aan de bovenkant. Terwijl je rustig ademhaalt, visualiseer je hoe bij elke ademhaling de ruimte tussen je kruin en je bekkenbodem zich vult met steeds meer lucht.
Let op je inademing en adem dan langzaam uit. Merk op hoe je lichaam aanvoelt en hoe je reuk-, tast- en gehoorzintuigen aan het eind van de ademhaling verschillen. Mogelijk voel je jezelf wat meer ontspannen en ‘lichter’.
Verander je ademhaling en maak deze sneller en oppervlakkiger. Voel je hoe je ontspanning wegebt of zelfs radicaal verdwijnt? Het is verbazingwekkend hoe onze ademhaling van incloed is op onze gesteldheid. We zijn onszelf er vaak niet van bewust hoe we onze stress eenvoudig onder controle kunnen krijgen door eenvoudigweg onze ademhaling te vertragen en te verdiepen.
De manier waarop we ademhalen komt overeen met onze emotionele toestand op elk moment. Door jezelf bewust te zijn van de manier waarop je ademhaalt, ben je beter in staat om je ademhaling op waarde te schatten. Als je jezelf echt goed voelt, adem je waarschijnlijk diep en lang, en vice versa. Vanaf nu ben je in staat dat te checken, waar je ook bent.
3. Train je verbeelding
Met je verbeelding ben je tot verrassend veel in staat. Het kan je helpen om stap voor stap een toekomstige situatie alvast te doorlopen. Dit proces wordt ook wel ‘mental rehearsal’ of ‘mentale repetitie’ genoemd. Persoonlijk ben ik staat om mezelf een ambulancesirene in te beelden, zodanig dat hij niet van echt te onderscheiden is. Ik twijfel dan aan mezelf.
Door je verbeelding te trainen kun je ook sensaties in je lichaam creëren of versterken. Je kan jezelf verbeelden dat je aderen hypergevoelig zijn, zo gevoelig dat je het bloed erdoorheen kunt voelen stromen. Visualiseer hoe je bloed door je aderen van je arm en hand stroomt en concentreer je daar een paar minuten op. Voel je de bloedsomloop?
Dit lijkt op het eerste gezicht niet echt een tantrische oefening, maar als je erbij stilstaat dat je deze techniek ook bij je geslachtsdelen kunt toepassen, dan zal je begrijpen dat er een wereld voor je opengaat als je deze tantrische techniek goed beheerst.
4. Ontdek de kracht van aanraking
Aanraking neemt een belangrijk aandeel in binenn de tantrische filosofie. Contact maken, zowel met je eigen lichaam als met je partner, is essentieel voor een bevredigende spirituele ervaring. Het is vooral belangrijk hoe je op een bewuste manier jezelf of de ander aanraakt.
Aanraking vanuit een gevoel van liefde is compleet anders dan een puuur functionele aanraking, wanneer je aan je been krabt omdat je kriebels hebt. Een liefdevolle aanraking geeft je een gevoel van warmte, van geborgenheid en laat je ontspannen.
Deze aanraking kun je alleen of met een partner oefenen. Het spreekt wellicht voor zich dat deze aanrakingen niet direct seksueel van aard hoeven zijn. Oefen maar eens hoe het voelt om je eigen huid te aaien. Experimenteer met de druk, de kracht, de snelheid waarmee je aait en ontdek wat je prettig vindt, wat kietelt en wat misschien zelfs bijna pijnlijk is.
Wanneer je jezelf bewust bent van het effect van deze tactiele sensaties, weet je wat je lekker vindt en ben je later ook beter in staat je partner duidelijk te maken hoe je graag wordt aangeraakt.
5. Laat je verwachtingen los
Je oorspronkelijke verwachtingen bij tantra waren waarschijnlijk volledig gericht op explosieve orgasmes en donderende climaxen. Inderdaad, de climax kan enorm en geweldig zijn, maar is binnen tantra geen doel op zich. Bij tantra ligt het doel in het opbouwen van seksuele energie, deze te laten cirkuleren door het lichaam en het helende effect zijn werk te laten doen.
Het kan een langdurige extatische toestand zijn, waarbij je je huid voelt tintelen van genot en waarin een ware symfonie van neurotransmitters je het gevoel geeft in de hemel te zijn beland. Om een dergelijke ervaring optimaal te kunnen voelen, is het belangrijk om met al je zintuigen in deze ervaring op te gaan. Zet daarvoor je ego, je verwachtingen en je gedachten dus opzij en ervaar het gewoon.
Experimenteer hier eerst mee zonder gezelschap. Je zou het eens kunnen proberen bij het masturberen. Ga niet masturberen met een climax als doel (verwachting), maar geniet gewoon van ‘de weg ernaartoe’. Het helpt je te ontspannen en onthoud dat in een ontspannen toestand je veel beter in staat bent te genieten.