Tantrische seks: tips voor masturbatie en partnerseks

tantrische seks tips masturbatie

Tantrische seks is een duizenden jaren oude filosofie die door de globalisering eind 18e eeuw naar het westen is overgewaaid, waar het werd gezien als een occulte macht. Rond de jaren 60 van de vorige eeuw maakte tantra een sterke opkomst in het kielzog van de seksuele revolutie in het westen. Tantra stond synoniem aan seksualiteit, openheid en bevrijding.

Sinds de jaren 90 is tantra sterk gecommercialiseerd en vooral gericht op het intensiveren van orgasmes en multi-orgastische ervaringen. Talloze boeken en manuals zijn verschenen en vele zelfbenoemde goeroes zijn er vanuit een financieel perspectief flink mee ‘binnengelopen’. Helaas zijn door de commerciële vlucht van tantra de belangrijkste aspecten van de filosofie uit het oog verloren en daarmee ook de essentie:

In het tantrische denken wordt het menselijk lichaam gezien als een microkosmos van het universum. Er wordt aangenomen dat het complete drama van het universum zich in dit lichaam herhaalt. Het hele lichaam met zijn biologische en psychologische processen wordt een instrument waardoor de kosmische kracht zich openbaart.

Tegenwoordig staat tantra synoniem aan seks, terwijl het in feite gaat om verbinding, of dat nu met jezelf is of tussen jou en een partner. Het woord zelf is afgeleid van het oude Sanskriet en betekent ‘web’ of ‘energie weven’. In de praktijk gaat tantra over verlichting: het transcenderen van zowel het seksuele als het spirituele niveau door deel te nemen aan diep meditatieve, spontane en intieme seks. Het gaat erom je lichaam te leren kennen.

Net als bij yoga gaat het bij tantrische seks over ons fysieke en spirituele bewustzijn. Wanneer je tantra leert en beoefent, leer je jezelf meer af te stemmen op je lichaam, hoe je meer plezier beleeft en hoe je dit ervaart. Hierdoor ben je beter in staat van het leven te genieten en ervoor zorgen dat je lichamelijke en geestelijke behoeften worden vervuld.

Tantrische seks: solo of met partner

Tantrische seks kan je alleen of met een partner toepassen en beide vormen kunnen enorm bevredigend zijn. Hoewel bij tantra de focus niet ligt op het orgasme, draait het wel voor een heel groot deel om de opgebouwde energie die bij de seksuele daad komt kijken. Grofweg kan je zeggen dat tantra een combinatie is van meditatie, ademhaling en seks, waarbij je ‘speelt’ met energie. Dit ‘spelen met energie’ kan je praktiseren bij partnerseks, maar ook bij tantrische zelfliefde.

Wanneer je soloseks bedrijft, kan je ook zeer bevredigende orgasmes bereiken wanneer je tantratechnieken toepast. De energieën die je tijdens tantrische seks kanaliseert, stromen vrijelijk door je lichaam en deze kunnen je orgasme versterken. En als je een partner hebt, leer dan ook zijn/haar lichaam kennen. Tantra is niet alleen gericht op het bereiken van een hogere staat van lichaamsbewustzijn. Het kan ook gaan om het creëren van een diepere, meer harmonieuze band met je jezelf en je partner. Wanneer je tantra beoefent, leren jij en je partner fysiek bewust en spiritueel aanwezig te zijn en met elkaar energie uit te wisselen die blijft groeien, ook nadat je klaar bent met de liefde bedrijven.

Tantra stelt je in staat om alle aspecten van je persoonlijkheid te verkennen en uit te breiden, zodat je jezelf, maar ook je partner echt van binnen en van buiten leert kennen.

Ben je geïnteresseerd in het beoefenen van tantra? Dan is het boek Urban Tantra van Barbara Carrellas een absolute aanrader. In het boek maak je kennis met de basisprincipes, ga je aan de slag met praktische oefeningen en leer je hoe je de tantrische praktijk kunt inpassen in een westers leefpatroon.

Hoe begin je met tantra?

Tantra is een spirituele aangelegenheid, wat betekent dat je zowel je geest als je lichaam centraal stelt. Wanneer je tantra beoefent, verbind je je lichaam, geest en ziel. Een heldere mindset en bereidheid om buiten je comfortzone te komen zijn belangrijk om die delen van jezelf te verenigen.

Ruimte

Om jezelf lekker comfortabel te kunnen voelen tijdens je tantrasessie, is het aan te raden een fijne, rustige ruimte te creëren. Aangezien bij tantra niet de seks of het orgasme maar de reis ernaartoe centraal staat, is het belangrijk dat je daar in alle rust en comfort van kunt genieten.

Zorg dus eerst dat je een lekker plekje voor jezelf hebt gemaakt, comfortabel van temperatuur, een paar kaarsjes, rustgevende muziek, wierook, kussen en dekens, eventuele hulpmiddelen zoals erotische speeltjes etc. Kortom, je weet zelf wel waarmee je jezelf het meest comfortabel voelt en jezelf mee kan opwinden.

Ontspan jezelf

Om er zeker van te zijn dat je helemaal lekker in je vel zit, ga je geest en lichaam voorbereiden op de tantrische seks. Afhankelijk van de situatie of je alleen of samen de liefde gaat bedrijven, kun je dit ook alleen of samen doen. Voor de lichamelijke souplesse stretch je jezelf en soepele losse spieren zijn belangrijk om de energie later vrijelijk te kunnen laten stromen. Om je lichaam te ontspannen kan je een standaard yogaroutine doen, aangezien je jezelf daarbij ook goed op de adem let.

Om de geest te ontspannen kun je mediteren. Veel mensen geven aan dat ze aan 10-15 minuten reeds voldoende hebben om de geest voldoende tot rust te brengen. Ook tijdens deze korte meditatie richt je jezelf op de ademhaling om lichaam en geest tot rust te brengen.

Zo doe je solo tantrische seks

Wanneer je aan solo tantrische seks doet, is dit gebaseerd op drie pijlers: bewustzijn, ademhaling en aanraking. Juist om die reden is het stukje meditatie voorafgaand aan je tantrische soloseks zo belangrijk: je bent lekker ontspannen, beschikt over een ontspannen aandacht en de ademhaling is ontspannen en diep. Je gaat jezelf nu bewust aanraken om vertrouwd te raken met de aanraking en jezelf bewust te worden van wat dit gevoelsmatig met je doet. Zoals je inmiddels weet draait het bij tantra niet om de uiteindelijke climax, maar om de weg ernaartoe.

Zelfaanraking

Aai, kietel en raak je secundaire erogene zones aan, zoals je hals, je oren, de tepels, je polsen, ellebogen en de binnenkant van de dijen. Experimenteer met de snelheid, de druk en prikkel je zenuwuiteinden. Wees jezelf ervan bewust welke aanraking het prettigst voor je zijn en welke je opwinden. Alles draait hier om de bewustwording van hoe jouw lichaam reageert op welke aanrakingen. Alles mag, niets moet. Blijf intussen rustig ademhalen en als er gedachten in je opkomen, mag je deze net zoals bij een meditatie weer lekker loslaten en ‘over laten vliegen’.

Wanneer je door de aanrakingen opgewonden raakt is dat prima, maar het hoeft niet. Wanneer het je opwindt, mag je de aanrakingen verplaatsen naar de primaire erogene zones, zoals de penis en scrotum of de vagina en clitoris.

Masturbatie

Door je geslachtsorganen eens op een andere manier te stimuleren, en vooral door dit op een bewuste manier te doen, kun je voor jezelf ontdekken of je dit wellicht prettiger vindt. Stimuleer jezelf nu eens een keer niet met het doel een climax te bereiken. Beweeg je vingers langzaam langs je schaamlippen, voel hoe je clitoris langzaam groeit naarmate de opwinding toeneemt. Voor mannen is het interessant het lid eens op een andere manier aan te raken. Bestudeer je penis eens en bekijk hoe deze er van dichtbij uitziet.

Betast jezelf zachtjes met de vingertoppen en bouw de erotische spanning lekker op. Blijf jezelf de hele tijd bewust van je ademhaling, ook terwijl je meer opgewonden raakt. Sluit je ogen, adem langzaam diep in en uit en laat je lichaam lekker ontspannen. Zeker als je lekker ontspannen bent, zal je merken dat er door de opgebouwde erotische energie af en toe schokjes door je ledematen gaan. Dit is een goed teken, want het betekent dat de energie begint te stromen.

Terwijl je voortdurend de aandacht richt op je ademhaling, roep je een gevoel van dankbaarheid op, dankbaar dat je deze heerlijke ervaring mag opdoen. Dit is de heilige graal binnen tantra: de verbinding van gevoel en emotie met de seksuele daad. Door écht contact te maken met jezelf en kun je prachtige spirituele ervaringen opdoen.

Zo doe je tantrische seks met je partner

Tantrische seks met je partner komt voor een groot deel op hetzelfde neer als wanneer je het alleen doet, alleen doe je het nu samen en dus bij elkaar. Nadat je samen hebt ontspannen kan de een de ander gaan verwennen met een zachte, langzame massage of stimulatie door de erogene zones te aaien, kietelen en strelen. Oogcontact en observeren hoe je ontvangende partner de aanraking ervaart zijn hierbij heel belangrijk. Onthoud dat seks en dus een orgasme optioneel is. Alles draait om het gevoel, zowel tactiel als emotioneel.

Masseer elkaar zachtjes en liefdevol. Wanneer jullie opgewonden raken en seks toch onvermijdelijk raakt, doe het dan vooral langzaam om de spanning op te bouwen. Houd hierbij de ademhaling diep en langzaam en ontspan lekker, zodat de energie in het lichaam kan circuleren. Door veel oogcontact met elkaar te houden kan je de ervaring aanzienlijk intensiever maken.

Algemene tips bij tantrisch vrijen

Bij tantra is het niet noodzakelijk om naakt te zijn. Wanneer je met een partner vrijt kan je het ontkleden van elkaar in het spel betrekken. Het belangrijkste criterium is dat jullie je er allebei lekker bij voelen.

Tantrische seks draait om gevoel, eenwording (zowel samen als alleen) en een opwaartse spiraal van energie. Het gaat erom dat je er beter van wordt, in zowel lichamelijk, emotioneel als spiritueel opzicht.

Betrek al je representatiesystemen bij je tantrische ervaring, dus visueel, auditief, kinesthetisch (gevoel), gustatoir (smaak) en olfactoir (reuk), om een zo volledig intensieve ervaring op te doen. Hiervoor kan je geurkaarsen of wierook en etenswaren gebruiken. Je kan elkaar lieve dingen toefluisteren of een blinddoek gebruiken om het wat spannender te maken.

Zeker als je wat meer ervaring hebt met tantra kan je de experimenten uitbreiden als je daar allebei voor openstaat. Kinky, bondage en BDSM hebben bijvoorbeeld ook hun roots in tantrische principes. Denk bijvoorbeeld aan het vertrouwen dat je je partner gunt bij een rollenspel of het oogcontact dat je hebt met je partner tijdens een bondage-sessie. Dus als je tantra beoefent, mag je best wel een beetje buiten de lijntjes kleuren. Uitgangspunt is natuurlijk dat jullie je er beiden lekker bij voelen.

Tantra oefeningen voor beginners/koppels

Hand op hart

Ga beiden tegenover elkaar in kleermakerszit zitten. Zorg dat je beiden comfortabel zit, vlak tegenover je partner. Ieder van jullie plaatst je rechterhand op het hartchakra van je partner en je linkerhand op de rechterhand van je partner. Stem af op je hart: eerst je fysieke hart en dan de emotie en energie van je hartchakra. Voel je de hartslag? Hoe voelt de hartchakra aan? Uitgestrekt en open? Vernauwd? Fladderend? Trillend? Vredig? Probeer je ogen te sluiten en je te concentreren op de verbinding tussen je hart en de hand van je partner. Ook kan je elkaar in de ogen kijken en/of de synchoniserende ademhaling toepassen.

Yab-Yum houding

De man zit met gekruiste benen en de vrouw zit op zijn bovenbenen en kruist haar enkels achter zijn rug. Deze rechtop zittende houding bevordert het alerte bewustzijn. De chakra’s van de beide partners zijn op één lijn en stelt hen in staat om elkaars adem te synchroniseren. Door elkaar langdurig diep in de ogen te kijken en de ademhaling te synchroniseren worden jullie al het ware één en kan je prachtige spirituele ervaringen opdoen samen.

Verzorgende meditatie

Bij deze tantrische oefening kun je lekker lepeltje-lepeltje liggen. Volgens de esoterische theorie van de energiestroom is het belangrijk dat jullie beiden op je linkerzij liggen. Beslis samen wie van jullie het meest behoefte heeft aan zorg. Laten we in dit geval zeggen dat het de vrouw is. Omdat de partner die aan de achterkant ligt de gever zal zijn, moet de man zich dicht achter haar nestelen om zijn chakra’s op één lijn te brengen met de hare: hartchakra naar hartchakra, buikckakra naar buikchakra etc. Beide partners moeten kussens gebruiken om hoofd, nek en schouders hoog genoeg te houden, zodat de man zijn linkerarm onder de hals van zijn partner kan laten glijden en zijn hand lichtjes kan laten rusten op haar derde oogchakra op haar voorhoofd of op het kruinchakra bovenaan haar hoofd. De rechterarm van de man dient om de vrouw te wiegen, met zijn hand over haar hart. Zij legt haar hand op de zijne op het hartchakra.

Adem samen in de ‘harmoniserende ademhaling’. Let op de ademhaling van je partner en synchroniseer hiermee: adem samen in, pauzeer samen, adem samen uit en pauzeer opnieuw. Terwijl de vrouw inademt, concentreert ze zich op het accepteren van zijn energie via haar rug naar al haar chakra’s. Terwijl de man uitademt, concentreert hij zich op het sturen van energie uit de chakra’s aan de voorzijde van zijn lichaam naar haar chakra’s.

Oogstaren/eye gazing

Is het je ooit opgevallen dat langdurig oogcontact je een ongemakkelijk gevoel kan opleveren? We zijn allemaal gesocialiseerd om de intimiteit van oprecht oogcontact te ontwijken en we voelen ons vaak erg kwetsbaar bij diep oogcontact. Bij tantra ga je die confrontatie aan met je partner. En ik kan je verzekeren, je zal je kwetsbaar voelen, maar ook zal je nóg meer verbinding gaan ervaren met je partner.

Eye gazing is iets waarbij je zacht, ontvankelijk, bewust, langer in de ogen kijkt dan ‘sociaal aanvaardbaar’ is. Als je er nog geen ervaring mee hebt, dan adviseer ik je eerst om het bij jezelf te doen met een spiegel. Kijk eens een keer niet-functioneel in de spiegel en kijk jezelf een paar minuten lang in de ogen; zacht, begrijpend en merk op wat voor gevoelens dit oplevert.

Als je eenmaal een beetje hebt geoefend met jezelf aanstaren, probeer het dan met een partner. Ga tegenover elkaar zitten, bij voorkeur met de benen of armen elkaar aanraken en kijk elkaar in de ogen. Stel een timer in voor 2, 5, 7 of 10 minuten. Laat alles gewoon gebeuren wat er gebeurt – veel mensen lachen, huilen, blozen en hebben diepe emotionele ervaringen. Alles mag en wanneer de ander begint te huilen , hoef je de sessie niet te onderbreken. Het is goed dat het gebeurt want hiermee komen onverwerkte emoties naar boven. Natuurlijk kan je over het wel of niet onderbreken van tevoren afspraken maken.

Opladen voor het vrijen

Een effectieve manier om energie op te laden voor het vrijen is nauw verwant aan het Batterij-effect (Battery Effect). Deze techniek werd ontwikkeld door mystica Betty Bethards van de Inner Light Foundation.

Bij deze tantrische techniek ademen beide partners beurtelings in en uit. Wanneer de ene partner inademt, ademt de ander uit. Tijdens dit proces visualiseren beide partners – je bent vrij om te visualiseren zoals het voor jou het meest realistisch is – hoe de energie van de een naar de ander beweegt. Probeer het je voor te stellen als de ‘wet van de communicerende vaten’.

Voor deze techniek gaan de partners in de YabYum-houding zitten met de geslachtsdelen tegen elkaar aan. Je kunt op bed, op een stoel, op de grond of op de bank gaan zitten. Richt hierbij de aandacht op het punt waar de geslachtsdelen elkaar raken.

Visualiseer vervolgens een bal van gouden bol van licht boven het hoofd van je partner. Bij elke uitademing duw je die een stukje hoger met de energie die op het punt wordt gegenereerd waar de geslachtsdelen elkaar raken.

Wanneer beiden dit beeld helder voor ogen hebben, gaan jullie beiden ademen. Hij ademt uit en zij trekt met haar inademing zijn energie langs haar ruggengraat omhoog naar de gouden bol boven haar hoofd. Vervolgens ademt zij uit en hij in, waarbij hij haar energie omhoog trekt naar zijn gouden bol van licht.

Desgewenst kunnen beide partners een zacht geluid maken bij het uitademen. Dit geluid is bij voorkeur laag – dus een hmmmm of ôôôôhh – omdat door de resonantie de energie in de lagere chakra’s wordt gestimuleerd.

Deze speelse oefening duurt 5-10 minuten, maar mag ook langer duren. Het is vooral belangrijk dat jullie je beiden op de ademhaling en de stroom van positieve energie concentreren. Om die reden is het belangrijk om deze oefening uit te voeren in een staat van hartcoherentie, waarbij jullie beiden positieve emoties oproepen en ervaren.

Deze vorm van opladen kun je samen met je partner doen voordat jullie de liefde gaan bedrijven of om elkaar de liefde te betuigen.

Hypnose en tantra

Hypnose integreren in een tantrische praktijk kan een keuze zijn van jou en je partner. Aangezien zowel hypnose als tantrische praktijken gericht zijn op veranderde bewustzijnstoestanden en persoonlijke transformatie, is het belangrijk om voorzichtig zijn als je hypnose wilt integreren in je tantra praktijken. Alles draait om vertrouwen tussen jou en je partner. Het is dus o zo belangrijk om elkaars grenzen en welzijn te respecteren. Belangrijk om hierbij in het achterhoofd te houden:

Als je hypnose wilt integreren in je tantrische praktijk, is het raadzaam om jezelf ( en je partner) te verzekeren van een goede basiskennis en ervaring omtrent hypnose, zodat jullie beiden hypnosetechnieken beheersen. Een opleiding of cursus kan hierbij enorme waarde toevoegen en zal jullie beiden helpen om de principes, richtlijnen en ethische overwegingen van hypnose te begrijpen.

Kom vooraf met je partner overeen wat jullie precies willen en niet willen. Bij het beoefenen van hypnose bij tantra, zijn duidelijke communicatie en het stellen van grenzen cruciaal om een degelijke en vertrouwde ervaring te garanderen.

Wanneer juyllie beiden geen achtergrond in hypnose hebben en er op een speelse manier mee willen experimenteren, overweeg om samen een afspraak te maken met gekwalificeerde hypnotherapeut of tantra docent die ervaring heeft met deze praktijken. Deze professionals kunnen begeleiding en steun bieden en helpen om succesvolle en ethische aanpak te garanderen.

Nogmaals, net zoals bij andere seksuele praktijken als bondage en SM, draait draait alles om wederzijds vertrouwen.

Tantrische seks: solo tantra oefeningen

Tantra kan je ook alleen beoefenen, maar samen is de ervaring veel intenser. Laat je echter als alleenstaande er niet van weerhouden om aan solo tantra te beginnen. Je kan bijvoorbeeld gerust als single een tantraworkshop of -weekend bezoeken, maar laat dan van tevoren weten dat je alleen komt. Je krijgt dan mogelijk een partner toegewezen. Daarnaast zijn er ook tantraworkshops voor singles. Voor de beste solo tantra oefeningen voor alleen verwijs ik je naar het artikel over tantrische masturbatie.

Pompoir: tantrische seks techniek voor een explosief superorgasme

Pompoir is een eeuwenoude tantrische techniek die veelal in de vergetelheid is geraakt. Deze mysterieuze vaardigheid wordt in nog slechts enkele tantraboeken beschreven en zelfs in het Verre Oosten – waar deze techniek oorspronkelijk vandaan komt – zijn er nog maar weinig vrouwen die in staat zijn om pompoir toe te passen op hun mannelijke sekspartner.

Wat is pompoir? Hoe leer je als vrouw de techniek te beheersen? En wat kan je als man verwachten wanneer je sekspartner de techniek van pompoir beheerst?

Wat is pompoir?

Pompoir is een sekstechniek waarbij de man de vrouw penetreert en de vrouw door middel van vaginale contracties de man masseert en ‘melkt’. Bij deze techniek is het noodzakelijk dat de vrouw volledige controle heeft over haar vaginale en bekkenbodemspieren (met name de pubococcygeus of PC-spieren).

De kunst van pompoir omvat een uitgebreide training en ervaring en staat ook wel bekend als ‘kabazza’ in de Arabische taal en wordt ook wel de ‘Singapore Kiss’ genoemd. De toepassing is uniek in de manier waarop vrouwen de seksuele ervaring kunnen sturen en mannen in een volledig passieve positie brengen, maar een hemelse ervaring kunnen laten beleven.

Pompoir kan het best worden beoefend met de vrouw bovenop. Hierdoor kunnen vrouwen schrijlings op hun partners plaatsnemen ​en de penis alleen door spiercontracties stimuleren. Het bewegen en stoten van het bekken is overbodig.

Geschiedenis pompoir of kabazza

Oude geschriften wijzen erop dat de traditie van pompoir in India is geboren en meer dan 3000 jaar oud is. Destijds werd het op grote schaal beoefend en geperfectioneerd in Japan en Thailand. De aantallen vrouwen die de techniek vandaag de dag nog beheersen, zijn slechts klein. Het waren vroeger vooral de hindoe-devadasi’s, Griekse courtisanes en Japanse geisha’s, waarvan bekend was dat zij zeer bedreven waren en de ‘fijne kneepjes’ van de pompoir techniek tot in all finesses beheersten.

Het boek Pompoir van Denise Da Costa

Het boek Pompoir – The Ultimate Guide to Pelvic Fitness van Denise Da Costa stelt dat de techniek “The Ultimate Sexercise of All Time” is. Auteur Denise Da Costa is een expert op het gebied van pompoir en instructrice bij de workshops die ze organiseert.

Tijdens haar workshops leert ze hoe de deelnemers hun bekkenbodemspieren en vaginale spieren kunnen trainen om de techniek meester te worden. Met sterke, strakkere en gezonde bekkenbodemspieren profiteer je hoe je deze kunt controleren en manipuleren. Een sterke bekkenbodem is niet alleen belangrijk om de pompoir techniek te kunnen toepassen, maar resulteert ook in een krachtiger climax voor jezelf.

Het boek leert je de leiding te nemen in het seksuele spel met verbluffende seksuele vaardigheden en bekkenoefeningen die wél resultaat opleveren. Met Pompoir leer je de fijne kneepjes van het vak en leer je door middel van een persoonlijk trainingsprogramma je bekkenbodemspieren te beheersen, zodat je je intieme momenten met jezelf of met je partner naar nieuwe hoogten kunt tillen.

Zijn binnen tantrische seks pompoir oefeningen hetzelfde als Kegel oefeningen?

Degenen die bekend zijn met Kegel-oefeningen weten dat het aanspannen van de vaginale spieren tijdens seks de ervaring voor beide partners kan verbeteren. Toch verschilt pompoir wezenlijk van Kegel-oefeningen. Bij Kabazza, de andere veelvoorkomende naar voor pompoir, beschikt de vrouw over uitgebreide controle over deze spieren. Je kan het als volgt zien: bij Kegels heb je 2D controle over je bekkenbodemspieren, bij Kabazza beschik je over 3D controle.

Da Costa legt het verschil als volgt uit: “Pompoir is complexer dan Kegels, waarbij de bekkenbodem wordt aangespannen en ontspannen. Bij onze oefeningen leren de dames door samentrekkingen, knijpen, duwen en trekken hoe ze de bekkenspieren kunnen manipuleren en trainen. Dat is waar ze de seksuele vaardigheden kunnen leren tot het punt waarop ze in de penis kunnen knijpen, deze kunnen wringen en verdraaien door simpelweg hun bekkenbodemspieren aan te spannen. Het is zowel voor de man als vrouw een geweldige sensatie.”

Kegels maken in feite deel uit van pompoir. Terwijl Kegels alleen draaien om ‘trekken’, beheers je bij pompoir verschillende spiergroepen onafhankelijk van elkaar, waarbij je kunt duwen, trekken, wringen en draaien.

Kracht opbouwen en spieren isoleren

Wanneer je de basisbeweging van trekken en duwen beheerst, is het belangrijk om kracht op te bouwen. Zoals we weten uit de sportschool, worden spieren alleen sterker door het toevoegen van weerstand. Hetzelfde geldt voor je vaginale spieren. Hoe sterker je bent, hoe beter je grip op je partner’s penis zal zijn hoe beter het zal voelen voor jou en je partner.

Net zoals je bij gespierde mensen de spieren kan zien bewegen, zo zal je krachtiger spieren ook beter kunnen voelen. Naarmate ze sterker worden, wordt het ook leuker en effectiever om ze te gebruiken.

Er zijn diverse tools waarmee je de weerstand kunt verhogen en je vaginale spieren kunt trainen. Je kan je vingers gebruiken of een dildo, maar je kan ook een Kegeltrainer gebruiken, een tool die je effectief in staat stelt om kracht op te bouwen.

Yoni-eieren zijn ook een goede optie. Je kunt ze in veel verschillende posities gebruiken, waardoor je mobieler kunt zijn. Je kunt ook eenvoudig gewichtjes of andere voorwerpen aan yoni-eieren binden om de weerstand te vergroten, maar je kunt ze wel alleen staand gebruiken.

Er is geen vaste standaard voor de hoeveelheid kracht waarover je moet beschikken om pompoir te kunnen bedrijven. Wel geldt natuurlijk dat hoe sterker en beter je bent in het isoleren van spiergroepen, hoe beter het effect.

Verschillende tantrische seks technieken

De verschillende tantrische seks technieken met pompoir stellen de vrouw in staat om de man te ‘melken’, waarbij ze de vaginale spieren op verschillende manieren aanspannen en ontspannen.

Door de vaginale spieren krachtig naar binnen op te trekken, is de vrouw in staat de penis in de vagina te “zuigen”. Het uitdrijvend vermogen (push) stelt haar op dezelfde manier in staat om de penis naar buiten te duwen. Daarnaast is er de ‘vergrendeltechniek’, waarbij ze zich op de penis vastklampt om deze op zijn plaats te houden.

De lijst met verschillende tantrische seks technieken gaat verder met termen als het grijpvermogen, het pulsvermogen, het knijpvermogen en het draaivermogen, die zichzelf aan de hand van hun namen verklaren.

Wellicht de meest intrigerende naam is die van het vermogen om te persen. Da Costa vergelijkt deze techniek met het melken van de penis. Hoewel deze vaardigheid alleen is weggelegd voor zeer ervaren beoefenaars, is deze uiteindelijk door iedereen te leren. Deze techniek omvat het zorgvuldig en bewust aanpspannen van bepaalde vaginale spiergroepen, waardoor de man wordt bevredigd, zónder dat zijn sekspartner beweegt.

Ook voor het vrouwelijk orgasme

Tot nog toe lijkt het of de vaardigheden van pompoir alleen dienen om de man te plezieren, maar niets is minder waar. De oefeningen kunnen ook helpen om de duur en het plezier van het vrouwelijke orgasme te intensiveren en verlengen.

Volgens Da Costa zijn er grofweg drie verschillende soorten orgasmes die vrouwen kunnen ervaren. Er is het clitorale orgasme, dat waarschijnlijk het minst mysterieuze en meest toegankelijke is.

Dan is er het minder vaak voorkomende g-spot-orgasme, dat kan worden bereikt door vaginale stimulatie waarbij de G-spot wordt gestimuleerd. En dan is er het voor de meesten onbekende baarmoederorgasme, waarvoor diepe vaginale penetratie is vereist.

Met de pompoiroefeningen zijn de meeste vrouwen in staat deze soorten orgasmes te kunnen bereiken. Het is simpelweg een kwestie training en ervaring opdoen. Je moet bereid zijn om ervoor te werken.

Training en onderhoud

Da Costa vertelt: “Pompoir vergt oefening. Voor de een is het eenvoudig om de technieken onder de knie te krijgen, voor anderen duurt het langer. De meeste van onze dames hebben de betreffende spieren binnen vijf maanden training op kracht en dan is het een kwestie van onderhouden. Het is net zoals met de sportschool: als je een fit lichaam wilt, zul je moeten trainen en moeten onderhouden.” Ze raadt vrouwen aan om één uur per dag te oefenen.

Bij het trainen van de betrokken spiergroepen, kan het waardevol zijn om gebruik te maken van hulpmiddelen. Er zijn bepaalde accessoires die je kan gebruiken, zoals Ben wa-ballen, dildo’s of vibrators, die je kunnen helpen kracht op te bouwen en de vaardigheden onder de knie te krijgen die nodig zijn om pompoir te beoefenen. De accessoires zijn geen must, want er is altijd een optie om je opgedane vaardigheden te oefenen met je partner.

“Use it or lose it” gaat net zo zeer op voor de kracht in je bekkenbodemspieren als voor andere spiergroepen. Daarom is het belangrijk de kracht in je bekkenbodemspieren goed te onderhouden. Door gedurende de dag je oefeningen uit te voeren, is dat onderhoud vrij eenvoudig. Op je bureaustoel kun je trekoefeningen doen, in de rij bij de kassa verplaats je je gewicht van de ene voet op de andere waarbij je de bekkenbodemspieren aanspant etc. De echte krachtoefeningen doe je thuis met je hulpmiddelen.

Samenvatting

Pompoir is een geweldige techniek binnen tantrische seks om je liefdesleven met je partner een boost wilt geven. Zeker als jullie beiden nog niet eerder met pompoir te maken hebben gehad of er überhaupt maar van gehoord hebben, dan zijn de bovenstaande vaardigheden een geschenk uit te hemel.

Door samen te oefenen en geduldig elkaars lichaamssignalen te leren herkennen, wordt je een vaginale krachtpatser die haar partner en zichzelf tot in hemelse toestanden kan brengen.

Tantrische seks en acupressuur

Iedereen heeft zijn eigen lichaamsgebieden waar (energetische) spanning wordt opgeslagen. Bij sommige mensen ligt deze spanning zo lang opgeslagen dat er energetische knopen ontstaan die het vrijelijk stromen van (seksuele) energie kunnen belemmeren. Voorbeelden van spanningslocaties zijn de kaak, nek, schouders, boven- en onderrug, dijen en kuiten.

Acupressuur is bij tantra sexks dan een aangename manier om deze spanning te verminderen of opheffen. Samen met je partner kan dit een mooie ontdekkingsreis zijn om elkaars lichaam beter te leren kennen en te masseren.

Onderstaand beschrijf ik een aantal massagebewegingen die seksuele acupressuurpunten stimuleren en de energie laten stromen na stimulatie. Belangrijk is daarbij wel om onderscheid te maken tussen de acupressuurpunten van mannen en vrouwen. Ook moet in acht worden genomen dat aandoeningen zoals impotentie en frigiditeit niet kunnen worden opgelost met acupressuur. De onderstaande technieken zijn bedoeld om binnen het speelveld van tantra een ontspannen manier van lichaamsverkenning te creeren. De ideale toepassing kenmerkt zich door speelsheid en tederheid.

Tantrische acupressuur oren, handen en voeten

De oren, handen en voeten representeren alle inwendige organen en klieren. Alle bevatten ze zenuwuiteinden die op een speelse en erotische manier kunnen worden gestimuleerd en het liefdesspel kunnen intensiveren. Ga hierbij vooral voorzichtig en zachtjes te werk. Harder en sneller is juist hierbij niet beter. Tederheid en speelsheid zij key om je partner op te winden en spanningen los te laten.

Acupressuurpunten voor seksuele prikkeling

Polsen: veel mensen hebben verrassend veel spanning in de polsen. Masseer zachtjes de hele pols van je partner, vooral aan de binnenkant van de pols waar de muis van de duim aan de pols zit.

Schildklier: druk met de muis van de duim stevig maar niet hard in de halsspier (SCM/Sternocleidomastoideus) vlak boven het kuiltje bij het sleutelbeen om bij vrouwen de seksuele reactie te vergroten.

Lever: de lever is een orgaan dat geassocieerd wordt met woede. Door bij de man aan de rechterzijde vlak onder de rand van de onderste rib te masseren, wordt volgens de tantrische wijsheid de spanning verminderd en het seksueel functioneren van mannen verbeterd.

Topjes van de tepels: zowel bij mannen als vrouwen zorgt slechts een vederlichte aanraking van de topjes van de tepels al voor opwinding. Juist een ‘slight touch’ is vele malen opwindender dan een gerichte actie om de tepels te stimuleren. Leer hiermee te spelen en houd daarbij vooral je partner in de gaten hoe hij of zij reageert op al je aanrakingen.

Borstbeen: Het borstbeen van de man is een gevoelige plek waar vaak spanning vastzit, vaak ten gevolge van een opgeblazen houding ten opzichte van andere mannen (ego). Masseer deze plek zachtjes om het seksuele vermogen te verbeteren.

Plexus/zonnevlecht: De zonnevlecht is het zwaardvormig uitsteeksel aan de onderkant van het borstbeen en is een knooppunt van zenuwbanen. druk zachtjes met de vingertoppen van beide handen in de maagkuil om de seksuele lust op te wekken voor zowel mannen als vrouwen. Voorzichtigheid is geboden: ga zachtjes en zorgvuldig te werk.

Navel: net zoals de plexus is ook de navel een uiterst gevoelig knooppunt van zenuwbanen en zenuwuiteinden. Door de navel zachtjes met een vingertop te stimuleren, kan het verlies van seksuele lust door spanning worden verminderd.

Schaamstreek: de schaamstreek is natuurlijk het meest gevoelige deel van het lichaam bij seksuele opwinding. Juist bij tantra is het de bedoeling om het lichaam eerst seksueel op te laden, zónder direct de geslachtsdelen te stimuleren. Door zachtjes de bovenlijn van de schaamstreek te stimuleren met de vingertoppen, kan de seksuele spanning worden verhoogd bij zowel de mannelijke als vrouwelijke partner. Ook de liesstreek en de voorkant van de heupen kunnen zachtjes worden gestimuleerd en gemasseerd om enerzijds spanning los te laten en anderzijds de seksuele energie vrijelijk te laten stromen.

Onderrug: de onderrug huisvest vaak een enorme hoeveelheid spanning ten gevolge van een zittend bestaan. Door met de muis van beide duimen de onderrug in cirkels langs de ruggengraad te masseren (mag best stevig, maar communiceer met je partner wat aangenaam is), raakt de nierstreek verwarmd en gestimuleerd, waardoor het seksueel verlangen bij zowel mannen als vrouwen kan worden gestimuleerd.

Lendestreek: rond de onderste wervels vlak boven het heiligbeen liggen zenuwbanen die direct verbonden zijn met de primaire en inwendige seksuele organen. Spanningen in dit deel van het lichaam zijn dus van directe invloed op de seksuele drift en energie. Door met de duimen stevig langs de wervels te duwen kan spanning worden verminderd.

Bilspleet en anus: Masseer zchtjes met de vingertoppen het bovenste deel van de bilspleet (tussen de anus en het stuitbeen) om de seksuele spanning op te bouwen. De anus is net als de navel een knooppunt van zenuwuiteinden en bijzonder gevoelig. Veel mensen hebben zonder dat ze er erg in hebben enorme spanning in de sluitspier vanwege zindelijkheidstraining in de vroege jeugd. Masseer zachtjes de anus en net binnen het rectum om de spanning in de sluitspier te verminderen en eventuele remmingen bij mannen en vrouwen te verminderen.

Perineum: Het perineum bij mannen wordt ook wel het ‘million dollar point’ genoemd. Door de plek te masseren tussen het scrotum en de anus vermindert spanning in de bekkenbodemspier en wordt de prostaatklier gestimuleerd.

Veelgestelde vragen

Wat is tantra?

Tantra is een spirituele en culturele traditie die zijn oorsprong vindt in India en Nepal en waarschijnlijk teruggaat tot de 5e eeuw na Christus. Het wordt vaak geassocieerd met de verering van hindoeïstische en boeddhistische godheden en het gebruik van rituelen, yoga en meditatie om spirituele verlichting te bereiken.

Tantra omvat een breed scala aan overtuigingen, praktijken en teksten, maar wordt in het algemeen gekenmerkt door het gebruik van rituele en symbolische praktijken om de gewone ervaring te overstijgen en een staat van spiritueel bewustzijn te bereiken. Dit kan praktijken omvatten als visualisatie, mantraherhaling en lichamelijke oefeningen, waaronder yoga en seksuele praktijken. Tantra benadrukt ook het gebruik van ritueel, symboliek en het heilige in het dagelijks leven. Zoals je ziet draait het bij tantra dus niet alleen om seksuele praktijken, maar is het een veelomvattende filosofie, waar seks slechts een deel van vormt.

Tegenwoordig wordt het woord “tantra” ook gebruikt om te verwijzen naar een vorm van spirituele seksualiteit om meer intimiteit en verbondenheid te vormen tussen partners. Deze vorm van Tantra, soms Neo-Tantra of Heilige Seksualiteit genoemd, is niet gebaseerd op traditionele teksten of leringen, maar op moderne interpretatie en aanpassing van Tantra principes.

Hoewel veel praktijken en overtuigingen in verband met Tantra worden beschouwd als spiritueel van aard, is het geen religie, maar een spiritueel pad dat kan worden geïntegreerd in spirituele praktijken. Tantrische seks kan daarbij een heerlijk bevrijdende manier zijn om spiritueel te groeien, alleen of met partner.

 

 

Hoe doe je tantrische seks?

Tantrische seks, ook bekend als Sacred Sexuality, is een moderne interpretatie van traditionele Tantra praktijken die zich richt op het gebruik van seksuele energie om spirituele verbinding en intimiteit met een partner te bereiken. Het wordt gekenmerkt door langzame en bewuste seksuele oefeningen die gericht zijn op het uitbreiden en verbeteren van seksueel plezier en verbondenheid.

Hier zijn enkele algemene stappen voor het beoefenen van tantrische seks:

  • Breng de stemming erin: Creëer een comfortabele en ontspannende omgeving met schemerige verlichting, kaarsen en zachte muziek.
  • Maak contact met je partner: Neem de tijd om contact te maken met je partner door niet-seksuele aanrakingen zoals massage, handen vasthouden of gewoon in elkaars aanwezigheid zijn.
  • Ademen en ontspannen: Haal diep adem en concentreer je op het ontspannen van je lichaam en geest.
  • Doe het rustig aan: In plaats van je te haasten naar geslachtsgemeenschap, neem je de tijd om elkaars lichaam te verkennen en geleidelijk opwinding op te bouwen.
  • Gebruik oogcontact en aanraking: Houd oogcontact en gebruik aanraking om te communiceren en contact te maken met je partner.
  • Focus op het huidige moment: In plaats van aan het verleden of de toekomst te denken, richt je je op het huidige moment en de sensaties die je ervaart.
  • Verruim je orgasme: In plaats van je alleen te richten op het bereiken van een orgasme, richt je je op het uitbreiden van de plezierige sensaties door je hele lichaam.

Het is belangrijk te onthouden dat tantrische seks niet alleen over techniek gaat, maar ook over de mentaliteit, de verbinding en communicatie met je partner, en het open en ontvankelijk zijn voor het huidige moment. Het is een reis, geen bestemming en het is belangrijk in gedachten te houden dat ieders ervaring en voorkeuren anders kunnen zijn. Het is ook belangrijk op te merken dat de verstrekte informatie algemeen is en geen vervanging voor professioneel advies.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies