Visualisatie technieken hebben eraan bijgedragen dat de meest succesvolle mensen die we kennen hun doelen ooit hebben kunnen bereiken. Alle grote namen, of het nu is uit de filmindustrie, het bankwezen of topsporters, allemaal hebben ze hun doelen kunnen realiseren door te visualiseren.
De praktijk laat zien dat het vermogen tot visualisatie een bijzonder krachtige werking heeft bij het bereiken van je gewenste doelen. Dit betekent dus dat als je ook maar enigszins kunt visualiseren, je over dezelfde krachten beschikt als diezelfde succesvolle mensen.
De enige uitdagingen die je daarin hebt te overbruggen is om visualisatie technieken effectief in te zetten en door te modelleren wat die succesvolle mensen doen. De technieken die ik hieronder doorneem hebben ik de loop der tijd hun succes bewezen en werden intussen door tienduizenden succesvolle mensen (allemaal op hun eigen manier) over de hele wereld ingezet.
Wie gebruiken visualisatie technieken?
Topatleten, superrijken en supergelukkige, succesvolle mensen, allemaal is hun uitgekomen droom begonnen bij een enkel beeld, een beeld dat op hun netvlies stond gegrift: het beeld waarin zij hun doel reeds hadden bereikt. Het voorstellen van dat exacte beeld wordt visualisatie genoemd.
Hoe kun jij jezelf de vermogens eigen maken om ook in staat te zijn hetzelfde te bereiken? Hoe kun je de visualisatie technieken die succesvol zijn gebleken, voor je eigen doelen inzetten?
Door de onderstaande adviezen in je dagelijks leven te integreren, zal je merken dat je de gewenste toekomst naar je toe kunt trekken en de verwezenlijking van die dromen, doelen en ambities aanzienlijk kunt vereenvoudigen en versnellen.
Voordelen visualisatie
Het proces van visualisatie is eenvoudig en vergt geen speciale skills zou je denken. Dat klopt, maar om het efficiënt voor jezelf te laten werken, moet je de onderstaande visualisatie technieken wel op een specifieke manier aanpakken om ze een zo goed mogelijke uitkomst te laten opleveren. Het gebruik van visualisatie om je doelen te verwezenlijken, levert je dan drie zeer belangrijke voordelen op:
1.) Je activeert je creatieve onderbewustzijn, zodat je meer tools en opties ter beschikking hebt om je doelen te bereiken.
2.) Je legt in je hersenen alvast het netwerk aan om je ‘toekomstige zelf’ te worden. Je programmeert jezelf dus om succesvol te zijn, op welke gewenst vlak dan ook. (Hiermee bedoel ik dat succes voor iedereen iets anders inhoudt)
3.) Met de juiste manier van visualiseren laat je de Wet van aantrekkingskracht voor je werken. Wanneer je het netwerk in je hersenen aanlegt en de toekomst structureel en frequent voor jezelf visualiseert, zal je steeds vaker synchroniciteiten opmerken – denk bijvoorbeeld aan 11:11, 12:12 en andere ‘toevalligheden’, die aangeven dat je op de juiste weg bent – en de mensen, middelen en omstandigheden aantrekken die je nodig hebt om je doelen te bereiken.
Hoe en wanneer ga je visualiseren?
Visualisatie is echt vrij eenvoudig. Iedereen kan visualiseren. Zorg dat je de onderstaande stappen goed doorleest en deze toepast, zodat je zo optimaal mogelijk profiteert van de werking.
Het beste resultaat krijg je door deze technieken toe te passen óf vlak vóór je naar bed gaat, óf vlak nadat je bent wakker geworden. Tijdens de slaap-waaktoestand maken je hersenen een ander hersengolfpatroon aan. In die toestand zijn de theta hersengolven dominant. Deze hersengolven maak je ook aan in een toestand van trance, bijvoorbeeld bij hypnose of in een meditatieve toestand. Meditatie is dus ook een uitstekende manier om oude patronen te overschrijven met nieuwe en je toekomst dichterbij te halen.
In een theta-toestand ben je het meest ontvankelijk voor suggestie en heb je het best toegang tot je onderbewuste geest. Dit geeft dus de ideale omstandigheden om nieuwe patronen in je hersenen te planten.
Visualisatie technieken: stap-voor-stap
Intensiveer je visualisatie met submodaliteiten
Ga in een comfortabele positie zitten of liggen, maar zorg dat je niet in slaap valt. Sluit je ogen en haal je gewenste situatie voor de geest. Visualiseer hoe je in je toekomstige situatie bent en ervaar alvast hoe het voelt, hoe het klinkt, hoe het ruikt et cetera, allemaal alsof je je doelen reeds hebt gerealiseerd. In feite kijk je naar een film van je toekomstige zelf.
En zoals ze het in het Engels zo mooi zeggen: “This is where the magic kicks in”. Je waarnemingen, dus alles wat je ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft, kun je intensiveren met de zogenaamde submodaliteiten. Deze submodaliteiten maken de ervaring tot vele malen intenser. Het zijn de eigenschappen van een waarneming.
Wanneer je een bepaald beeld in je ‘persoonlijke film’ visualiseert, kun je de eigenschappen van dat beeld ‘bewerken’, net zoals op de equalizer van een mengpaneel kan je het beeld scherper maken, dichterbij halen, de kleuren intenser maken of meer contrast toevoegen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Datzelfde kun je ook doen met geluiden, gevoelens, smaken en geuren. Door de verschillende submodaliteiten met elkaar te combineren, intensiveer je je ervaring en kijk je niet meer naar je eigen film aan de binnenkant van je ogen, maar bén je daadwerkelijk de hoofdrolspeler in je film.
Maak er in je verbeelding een 3-dimensionale ervaring van. Wat zeg ik, een 4-dimensionale, want je bent in je film in feite in staat om te reizen in de tijd. Je reist in je visualisatie film naar je toekomstige situatie, waarin je toekomstige zelf zijn/haar doelen al heeft gerealiseerd.
Visualisatie door middel van mentale repetitie
Topatleten kunnen je alles vertellen over visualisatie. Vlak voor belangrijke wedstrijden zie je hoe ze zichzelf ‘oppompen’, hoe ze hypergeconcentreerd hun race alvast in hun hoofd doorlopen. Ze visualiseren stap voor stap hoe ze de bepaalde bewegingen, stappen of acties tijdens de wedstrijd gaan doorlopen.
De techniek van mentale repetitie passen ze niet alleen toe vlak voor de wedstrijd, nee, dit maakt een aanzienlijk deel uit van hun hele training, de hele weg in aanloop naar de wedstrijd. Door de stappen te doorlopen, te visualiseren hoe ze de race succesvol winnen, zijn ze op het moment suprême in staat een topprestatie te leveren.
Ook bij het visualiseren door middel van mentale repetitie geldt dat je kunt spelen met de submodaliteiten, waarmee je de ervaring intenser maakt. Hoor je de mensen jou al intens toejuichen wanneer je jouw doel hebt gereikt?
Bij het toepassen van mentale repetitie – mental rehearsal in het Engels – doorloop je chronologisch de stappen die je moet ondernemen om je doel te bereiken. Wat zie je, voel je, ruik je? Welke kleding draag je? Denk aan je gezichtsuitdrukking. Hoe ontspannen of juist gespannen ben je?
Stel jezelf de omgevingsgeluiden voor. Kun je ze intensiveren of juist wegfilteren? Je kan je interne film helemaal zelf regisseren. Creëer exact je situatie zoals jij die wilt, want jíj zit aan het stuur!
Wanneer u dit proces dag in, dag uit voor jezelf herhaalt, creëer je een nieuw netwerk in de hersenen en bereid je jezelf voor op je succes. Door deze routine van slechts vijf minuten in je dagelijkse praktijk te integreren, zal je versteld staan van wat het je oplevert.
Het is goed om te weten wat de meeste recentelijke wetenschappelijke inzichten in de neurologie hierover zeggen: het lichaam kan geen verschil onderscheiden tussen gevoel en realiteit. Kort door de bocht betekent dit dat je jezelf alles kan wijsmaken, zowel in positieve als negatieve zin. Kies dus altijd voor het positieve gevoel!
Maak (mentale) foto’s
Een andere – een van mijn persoonlijke favoriete visualisatie technieken – is om een foto van mezelf te maken in mijn toekomstige context. Op die foto sta jij, samen met je doel, alsof deze reeds is gerealiseerd.
Als je doel is om een dikke BMW M8 te rijden, bezoek dan de lokale dealer en laat jezelf achter het stuur van die prachtige racebak fotograferen. Ruik ook alvast even hoe het gloednieuwe interieur ruikt en anker dit vast om te wennen als de auto straks van jouzelf is.
Natuurlijk is het niet strikt noodzakelijk om foto’s te maken. Je kunt ze ook uit tijdschriften knippen en van internet plukken. Ikzelf heb een whiteboard gekocht en deze aan mijn voeteinde opgehangen. Alle foto’s, spreuken en affirmaties die mijn doelen weergeven of symboliseren, zijn het eerste wat ik elke dag zie en het laatste voordat ik ga slapen ’s avonds.
Mind Movies: maak je eigen succesvideo
Mind Movies is een visualisatie tool die zijn weerga niet kent! Ik ben er ontzettend blij mee dat deze ooit op mijn pad is gekomen en ik gebruik deze software dagelijks.
Een Mind Movie is een korte video van ongeveer 3 minuten, ofwel een digitaal vision board, dat je droomsituatie weergeeft. Jij bent de maker, de regisseur en de producent, niet alleen van je video, maar ook van je realiteit.
In je eigen video luister je naar jouw succesmuziek, bekijk je jouw succesbeelden van mooie auto’s, een droomhuis en andere symbolen die voor jouw succes betekenen. Door dagelijks deze video te bekijken, werk je aan je toekomstige zelf. Het is machtig om te ervaren wat de combinatie van beeld en muziek voor krachtig resultaat kunnen opleveren.
Maak elk aspect van je toekomstige zelf visueel
Door alle facetten van je toekomstige situatie visueel te maken en deze een aantal keer per dag te bekijken, leer je alvast te wennen aan je toekomstige identiteit. Ken je dat liedje Billionaire van Travie McCoy en Bruno Mars nog? Hij zong “I wanna be on the cover of Forbes Magazine”. Maak bijvoorbeeld voor jezelf een cover van Forbes met je eigen foto op de voorkant.
Zorg dat je alle aspecten, dus je woonsituatie, relaties, je auto, hobby’s, je werk en collega’s, geld allemaal visueel maakt. Heb je als doel om lekker op je zeilschip in de haven van Saint Tropez te liggen? Zoek een foto van je ultieme zeilboot en photoshop jezelf op het dek.
Wist je dat in de documentaire The Secret de succesvolle auteur John Assaraf zijn droomhuis op een visionboard had geplakt en jaren later in exact datzelfde huis kwam te wonen? Dus niet in een huis dat erop leek, nee, dat huis!
Maak succeskaarten: noteer je doelen
Door je doelen te noteren, maak je ze ‘hard’. Natuurlijk kun je doelen in je hoofd formuleren, maar daarmee geef je jezelf (en het universum ook) altijd de gelegenheid om er vanaf te wijken.
Een goede manier om deze doelen te noteren is door middel van succeskaarten. Knip van karton kaarten en formuleer je doel in het midden, bijvoorbeeld “december 2021 nieuwe baan”. Vervolgens plaats je aan de linkerzijde de eigenschappen waaraan je nieuwe baan moet voldoen; je geeft je baan dus de gewenste eigenschappen, zoals “parttime baan, 1½ x meer verdienen dan nu, maandelijks een zakenreisje”, bedenk het maar.
Aan de rechterkant plaats je de gevoelens die je doel zullen opleveren. Denk aan energie, voldoening, rust in je systeem, zelfvertrouwen, vrijheid etc. Bedenk aan beide zijden minstens drie punten.
Wat het belangrijkst is bij het gebruik van deze succeskaarten? Heb vertrouwen dat je doelen naar je toekomen. Moet je er een tijdlimiet aan toekennen? Sommigen zeggen “ja”, anderen “Nee, niet doen”. Napoleon Hill vertelt in zijn boek Think & Grow Rich dat je je doel zo concreet mogelijk moet maken en er dus een tijdlimiet aan moet toekennen. Toch komt het ook voor dat als je dat niet doet, het universum jouw je doel kan toebedelen. Zelf heb ik al diverse doelen behaald zonder deze een einddatum toe te kennen.
Conditioneren door te visualiseren
Conditioneren is in feite vergelijkbaar met het eerder besproken mentale repetitie. Door jezelf te conditioneren om op vaste momenten je visualisatie technieken toe te passen, creëer je voor jezelf een patroon.
Door dit patroon gaandeweg steeds meer uit te breiden, word je op een gegeven moment je toekomstige zelf. Je kan het zien als een tijdlijn, waarbij aan het ene uiteinde jijzelf in je huidige situatie bent en aan het andere uiteinde is je uiteindelijke gewenste situatie.
Je bent in staat om beide uiteinden in versneld tempo naar elkaar toe te laten bewegen. Enerzijds streef je je doelen na en werk je daarvoor, anderzijds laat je je toekomstige zelf naar je huidige situatie bewegen door het universum zijn werk te laten doen. Door jezelf te conditioneren met behulp van visualisatie versnel je dit proces.
Dagelijkse rituelen helpen om de juiste balans te vinden tussen nadenken over je toekomst en leven in het moment. Kies vaste dagelijkse momenten, liefst vlak voor of na het slapen, wanneer je het meest openstaat voor suggestie. Een paar keer per dag zo’n 10 minuten is voldoende.
Verwacht resultaten
Door je doelen op te schrijven, de kracht van de visualisatie technieken te gebruiken en je dagelijkse affirmaties te herhalen, kun je verbluffende resultaten bereiken. Visualisatie is een krachtige tool die zelfs in staat is om de diepst gewortelde overtuigingen blijvend te veranderen.
Door je onderbewustzijn te betrekken ben je in staat te transformeren. Aangezien dit transformatieproces kan worden vertraagd door twijfel, is het belangrijk te vertrouwen op het universum. Twijfel is afkomstig uit de rationele geest en veroorzaakt alleen maar ruis op de lijn.
Door te luisteren naar je hartbrein en dus je intuïtie, geef je de juiste sturing aan je groeiproces. Neem de tijd om te visualisatie technieken te oefenen, jezelf te omringen met positieve mensen, opbeurende boeken te lezen en jezelf te verrijken met opbouwende kennis en ervaringen.
Visualisatie activeert de creatieve krachten van ons onderbewustzijn en door je doelen concreet te maken in je persoonlijke film of afbeeldingen, ben je gemotiveerd om hard te werken aan het creëren van je toekomstige realiteit.
Laat je niet van de wijs brengen door mensen in je omgeving, streef je doelen onverstoord na en op een gegeven moment zullen ze op je af komen. Jouw leven is jouw film en daarvan ben jij de regisseur!