Vrouwelijk orgasme: dit gebeurt er in je lichaam als je klaarkomt

vrouwelijk orgasme myotonie neurotransmitters

Het vrouwelijk orgasme is altijd een mysterieus en ongrijpbaar fenomeen geweest. Vrouwen hebben net als mannen een orgasme. Maar wat is de functie? Voor het mannelijke orgasme is het duidelijk: het sperma dient voor de bevruchting van de vrouw. De functie van het vrouwelijk orgasme is echter lang een mysterie geweest. Tot voor kort…

Voor vrouwen komt het fysiologische proces van het orgasme, ongeacht de modus of locatie van stimulatie, voor vrijwel allemaal op hetzelfde neer. Hoewel de stimulatie voornamelijk plaatsvindt van het vaginale en clitorale deel van lichaam, kunnen vrouwen ook een orgasme krijgen door louter te fantaseren. Andere vrouwen kunnen door het aanspannen van bepaalde spiergroepen en intense tantrische ademhalingstechnieken een orgasme bereiken, maar daarover later meer.

De meeste vrouwen weten wel hoe een orgasme voelt en weten dat er verschillende soorten orgasmes zijn. De ene keer is een clitoraal orgasme bevredigend, de andere keer een vaginaal of een combinatie van de twee. Ook seks met een partner kan het vrouwelijk orgasme aanzienlijk intensiveren.

Het lichaam tijdens opwinding en het vrouwelijk orgasme

Tijdens het orgasme van een vrouw gebeuren er twee zeer belangrijke dingen binnen het lichaam. Wanneer een vrouw flink opgewonden raakt door seksuele stimulatie, zal dat uiteindelijk tot een orgasme leiden. De fysiologische reactie is vooral te typeren met de termen vasocongestie en myotonie.

Vasocongestie

Als er iets níét sexy klinkt dan is het wel een term als vasocongestie. Deze klinische naam staat voor de zwelling van de weefsels in de geslachtsorganen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Zonder dit zouden mannen geen erectie kunnen krijgen, zou je niet kunnen blozen als iemand je charmeert en zou je vagina van nature niet vochtig worden bij opwinding. Vasocongestie is dus essentieel om de fysiologie van het vrouwelijke orgasme te kunnen begrijpen.

Myotonie

Myotonie is de term voor de onvrijwillige schokken en spiersamentrekkingen die door je lichaam gaan bij het bereiken van een orgasme. Deze schokken en spiercontracties zorgen dat je ‘meer hebt over je gezichtsuitdrukkingen.

Myotenie is dus voornamelijk de fysieke reactie op de snel toenemende spanning in het lichaam door opwinding. Je kunt de myotonie de schuld geven wanneer je krassen in de rug van je partner hebt gemaakt. De kracht die bij deze spierspanningen vrijkomt is enorm en kan vooral bij zeer intensieve orgasmes zelfs krampen opleveren. Veel vrouwen vinden het fijn om tijdens het bereiken van een orgasme iets vast te houden, zoals hun partner, het vastgrijpen van de lakens of het hoofdeind van het bed. Om die manier kunnen zij makkelijker omgaan met de overweldigende spanning.

De hersenen tijdens opwinding en orgasme

Wanneer de vrouw opgewonden raakt, wordt al vrij snel het logische deel van de hersenen uitgeschakeld. Het is het moment waarop aangename stimulatie omslaat in genot. Je ziet hoe mensen tijdens de seksuele daad minder geremd en brutaler zijn dan normaal, omdat het logische deel van de hersenen wordt afgesloten.

Tijdens seks is de laterale orbitofrontale cortex minder actief. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor rede, besluitvorming en waardeoordelen. Deze deactivatie van dit deel van de hersenen staat in verband met een afname van angst en onrust. Het verklaart waarom een stel dat stiekem seks wil hebben tijdens de daad zelf nog maar weinig angst heeft te worden betrapt.

Bij de opwinding en de weg naar het vrouwelijk orgasme zijn nog een aantal hersendelen betrokken. Onderzoekers hebben ontdekt dat de genitale sensorische cortex, motorische hersendelen, de hypothalamus, de thalamus en de substantia nigra allemaal oplichten tijdens het moment suprême.

De thalamus registreert intussen nauwkeurig hoe het lichaam wordt aangeraakt, beweegt en de eventuele seksuele herinneringen of fantasieën die iemand kan oproepen om een orgasme te bereiken. Ondertussen is de hypothalamus bezig met de productie van oxytocine en kan hij de opwinding helpen coördineren.

Hormonen en neurotransmitters bij orgasme

Als je klaarkomt, geven je hersenen een ware tsunami van dopamine af. Reeds tijdens de opwinding maar vooral tijdens een orgasme maken je hersenen overuren om een hoop verschillende hormonen en neurochemicaliën te produceren. Eén daarvan is dopamine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor gevoelens van plezier, verlangen en motivatie.

Dopamine wordt gevormd in een deel van de hersenen met de naam het ventrale tegmentale gebied en van daar wordt de neurotransmitter afgegeven in andere delen, zoals de nucleus accumbens en de prefrontale cortex.

Ook komt er oxytocine komt vrij tijdens een orgasme. Dit hormoon dat wordt afgescheiden door de hypofyse en afgegeven aan de hypothalamus, waar het ervoor zorgt dat we ons gebonden voelen aan andere mensen zorgt het voor een gevoel van genegenheid.

Een ander hormoon dat vrijkomt bij het vrouwelijk orgasme is prolactine. Dit hormoon zorgt voor het gevoel van voldoening dat gepaard gaat met een orgasme.

Het hebben van een orgasme stimuleert je hersenen op dezelfde manier als wanneer we drugs gebruiken of naar onze favoriete muziek luisteren. De hersenen maken niet veel onderscheid tussen seks en andere plezierige ervaringen. De delen van je hersenen die je een goed gevoel geven nadat je je overgeeft aan lekker eten of een keer wint bij de roulettetafel, zijn dezelfde gebieden die oplichten tijdens een orgasme.

Pijntolerantie

Tijdens seks geven de hersenen chemicaliën af die je minder gevoelig maken voor pijn. Als de hypofyse wordt geactiveerd, bevordert deze de afgifte van endorfine, oxytocine en vasopressine, drie signaalstoffen die zorgen voor pijnvermindering, intimiteit en hechting.

Dit kan mede verklaren waarom dingen die ons onder normale omstandigheden doen huiveren, zoals bijvoorbeeld SM of andere pijnlijke bezigheden, niet zo pijnlijk worden ervaren tijdens seks en zelfs plezierig kunnen zijn.

Sterker nog, orgasme en pijn activeren in feite enkele van dezelfde hersengebieden. De reden dat sommige mensen seksueel plezier beleven aan het ervaren van pijn, kan te maken hebben met het feit dat orgasme en pijn in feite een paar van dezelfde hersengebieden activeren.

Na het vrouwelijk orgasme

Na een orgasme geven de hersenen hormonen af die een gelukkig en slaperig gevoel kunnen geven.

Zodra een orgasme heeft plaatsgevonden, hebben uw hersenen de neiging om te vertragen, maar ze gaan niet helemaal plat. Na het orgasme geeft het parasympathische zenuwstelsel het signaal om het lichaam te kalmeren. De prefrontale cortex, die eerder werd geactiveerd in de aanloop naar een orgasme, wordt ook neerwaarts gereguleerd.

De hersenen produceren ook na een orgasme serotonine. Van dit hormoon is bekend dat het een goed humeur geeft en de ontspanning bevordert. Bij sommige mensen kan serotonine ook leiden tot slaperigheid.

Zelfs na het vrouwelijke orgasme geven de hersenen oxytocine af, meer dan bij mannen na een orgasme. Dit verklaart waarom vrouwen na een orgasme graag willen knuffelen en mannen liever willen slapen. De hersenen van mannen gedragen zich echter een beetje anders na een orgasme, maar het is goed om jezelf hiervan bewust te zijn, zodat je elkaar beter kan begrijpen.

Waarom komen vrouwen klaar?

Een orgasme kan intens genot veroorzaken. Toch waren lange tijd de voordelen van het vrouwelijk orgasme niet duidelijk. De voordelen van het mannelijke orgasme zijn duidelijk: zij moeten ejaculeren om sperma in de vagina af te zetten, wat mogelijk tot de zwangerschap kan leiden. Het mannelijk orgasme dient daarmee een duidelijk evolutionair doel.

Het doel van het vrouwelijk orgasme was tot voor kort onduidelijk. Onderzoekers hebben decennia lang de potentiële voordelen gesuggereerd, maar het evolutionaire voordeel is pas enkele jaren bekend toen de fysiologie van nabij werd bestudeerd en er een camera in de vagina van een vrouw werd ingebracht. Daarbij werd de vagina van binnen gefilmd op het moment dat zij klaarkwam.

De cervical dip/baarmoederhals dip

Wanneer het vrouwelijk orgasme zich voltrekt, zorgen de hormonen die vrijkomen ervoor dat de baarmoederhals samentrekt, waardoor deze zich herhaaldelijk in en uit de vagina ‘dompelt’ (dat zijn die spiersamentrekkingen die je voelt bij een orgasme). Het zijn die spiersamentrekkingen, of de ‘cervical dip’, die helpen het sperma van je partner naar de baarmoeder te leiden om de kans op zwangerschap te bevorderen.

Natuurlijk rijst de vraag dan: kan een vrouw ook zwanger worden zonder een orgasme te krijgen? Ja natuurlijk, want orgasmes zijn niet noodzakelijk voor zwangerschap. Wel is een vrouwelijk orgasme bevorderlijk voor een succesvolle zwangerschap. Het is natuurlijk logisch dat eerst de vrouw en dan pas de man een orgasme moet krijgen, wat in de regel niet gebruikelijk is.

Vanuit een biologisch perspectief dienen orgasmes ook als een loslating van vasocongestieve en myotone spanning. Wanneer we deze spanning loslaten, begint het orgastisch platform, het weefsel van het buitenste derde deel van de vagina, trekt dan ritmisch samen. Het orgastische platform omvat bij de meeste vrouwen tussen de drie en twaalf contracties.

Verschillende soorten orgasmes

Je vraagt je misschien af waarom een solosessie met je partner een andere ervaring oplevert dan met je nieuwe speeltje. Terwijl een orgasme met een vibrator of ander speeltje een orgasme kan fysieke climax kan opleveren, is seks met een partner vele malen bevredigender. Dit komt doordat je elkaar in de ogen kunt kijken, fysiek én emotioneel één wordt en je natuurlijk lekker kunt knuffelen. In die zin kan een orgasme dus aanzienlijk verschillen qua intensiteit.

Daarnaast kan je als vrouw voor verschillende soorten orgasmes gaan, elk mijn zijn unieke eigenschappen. Ga je voor een g-spot-orgasme? Een clitoraal orgasme? Of nog beter, het g-spot-clit-combinatie?

Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende soorten vrouwelijke orgasmes die je kunt ervaren.

Clitoraal orgasme: bij de meeste vrouwen is het clitoraal orgasme het meest populair en dat is ook niet vreemd: dit orgasme is voor de meeste mensen het meest intens vanwege het geconcentreerde aantal zenuwuiteinden in de anatomie van de clitoris. In feite heeft de clitoris een genotsfunctie en dient deze geen ander doel.

Sommige vrouwen houden van op en neer wrijven, sommigen houden van een cirkelvormige beweging, sommigen houden van diepe trillingen van een vibrator.

G-spot orgasme: veel vrouwen hebben nog nooit een G-spot orgasme ervaren. Ze hebben er vaak wel van gehoord of over gelezen, maar het is een controversieel gespreksonderwerp. Experts debatteren al jaren of de G-spot wellicht deel uitmaakt van het inwendige clitorislichaam. Ongeacht de anatomische wortels, is het een bijzonder gevoelig orgaan dat voor zeer intense orgasmes kan zorgen. Lees verder over het G-spot orgasme verderop in de tekst.

Gemengd orgasme: van gemengde orgasmes is sprake wanneer er twee of meer erogene zones tegelijkertijd worden gestimuleerd om een orgasme te veroorzaken. De meest voorkomende gemengde orgasmes zijn directe stimulatie van de clitoris, G-spot, tepels en vagina. Het vrouwelijke bekkengebied is een knooppunt van zenuwuiteinden en gelijktijdige stimulatie die leidt tot een gemengd orgasme is dan ook extra intens.

Anaal orgasme: hoewel vrouwen niet vaak een orgasme ervaren door anale stimulatie, is er bij veel toch zeker sprake van intense opwinding. Bij butt-play worden, door de nabijheid van het rectum en de vagina en clitoris gedeelde zenuwen gestimuleerd. Hierdoor kunnen intense sensaties worden opgeroepen via de zenuwuiteinden in het anale gebied.

A-Spot orgasme: minder bekend dan de G-spot is de A-spot. Deze bevindt zich in de voorste wand van het vaginale kanaal, maar is dieper gelegen dan de G-spot en dichter bij de baarmoederhals. Dat is de reden waarom het vrouwelijk orgasme via A-stop stimulatie ook wel een diep vaginaal erogeen zone-orgasme kan worden genoemd. De A-spot ligt gemiddeld 12-15 centimeter vanaf de vaginale opening. Zeker bij een groter geschapen partner kan deze erogene zone sterk gestimuleerd worden. Het genot is afhankelijk van wat je zelf lekker vindt. Sommige vrouwen kunnen er een hoogtepunt door bereiken, andere vinden stimulatie van de A-spot onaangenaam.1

Cervicaal orgasme: De baarmoederhals – ook wel cervix – is het uiteinde van de baarmoeder dat slechts een beetje opengaat voor menstruatiebloedingen en verder opengaat voor vaginale geboorte. Dus om de baarmoederhals met penetratie te bereiken, is diepere penetratie vereisten van een partner of van een seksspeeltje, dan je gewend bent bij gebruikelijke seks. Een cervicaal orgasme ontstaat door diepe druk of wrijving tegen de baarmoederhals die de omliggende zenuwen stimuleert.

Natuurlijk weten we allemaal dat de vagina een enorm knooppunt is van zenuwuiteinden, zo ook bij de baarmoedermond. Om die reden kun je dus een intens orgasme verwachten bij stimulatie van de baarmoedermond. De zenuwen zijn verbonden door het hele bekken, waardoor cervicale orgasmes wordenbeschreven als intens en het hele lichaam omvattend.

Voor sommigen kan een cervicaal orgasme een geweldige ervaring zijn, voor anderen kan het minder plezierig en zelfs een vervelend gevoel opleveren. naar zijn. Elke vagina heeft namelijk een eigen unieke kanteling, net als elke baarmoederhals. Het is dus een heel persoonlijke ervaring en je zult dus moeten experimenteren om te zien wat voor jou werkt of niet.

Als je bereid bent om te experimenteren, kun je dit het best met je partner van tevoren bespreken. Als je bereid bent solo te experimenteren, hoeft dat natuurlijk niet. Het is belangrijk om jezelf eerst voldoende op te warmen (of je nu alleen bent of met een partner). Je moet jezelf voorbereiden voordat je dieper gaat. De ectocervix is het enige deel van de baarmoederhals dat toegankelijk is via de vagina. Dit deel bevindt zich in de buurt van het achterste gedeelte van de vagina. Op die plek voel je soms, bij een juist standje, of als je partner diep gaat, een unieke sensatie aan het einde van elke stoot.

Naarmate je opwinding toeneemt, kan de toestroom van chemicaliën in het hele lichaam een diepe sensatie teweegbrengen. Op dat moment kan stimulatie van je baarmoederhals je hele buikstreek vullen met plezierige gevoelens van liefde en voldoening. Vrouwen die een cervicaal orgasme hebben ervaren, beschrijven het als een van de meest intense vormen van het vrouwelijk orgasme. Uiteraard kun je bij deze orgasmevorm combineren met stimulate van de clitoris.

Coregasme: hoewel de omgeving van een crossfit training niet de ideale plek is om een orgasme te bereiken, zijn er zeker vrouwen die hier weleens een orgasme hebben gekregen. De intensieve training van de spieren rond de core van het lichaam kan contracties in de bekkenbodem veroorzaken die tot een orgasme kunnen leiden. Voor sommige vrouwen kan dit gênant zijn, maar hey, het gebeurt.

Hoewel het orgasme in geen geval vergeleken kan worden met een seksueel orgasme, kan het toch zeker een zeer bevredigend gevoel opleveren. Vrouwen die ooit een coregasm hebben ervaren, beschrijven het als hetzelfde gevoel dat je zou voelen bij externe stimulatie van de clitoris waarbij de samentrekkingen in de bekkenbodem de spanning in het bekkengebied loslaten. Een coregasm kan dus ook een diep ontspannen gevoel opleveren tijdens je work-out. Het is verstandig even een break te nemen en je lichaam even te laten herstellen, omdat je er slappe benen van kan krijgen.

Vallei-orgasme: het vallei-orgasme is een het tegenovergestelde van een piekorgasme. Bij een piekorasme ligt de focus op de climax, terwijl bij een vallei-orgasme het hoogtepunt wordt vertraagd door de beoefening van ontspanning, mindfulness en gecontroleerde ademhaling.

Een vallei-orgasme is iets dat van nature ontstaat als we geen high-intensity seks hebben, maar meer de tijd nemen om te genieten en de climax juist uitstellen. Bij een vallei-orgasme is het doel niet afhankelijk van de opbouw van spanning, de climax en de daaropvolgende “loslating” zoals bij een piekorgasme.

Bij een vallei-orgasme is het de bedoeling om door middel van ontspanning de opgebouwde seksuele energie uit te breiden door het hele lichaam (in plaats van alleen beperkt te zijn tot het genitale gebied zoals typisch is bij een piekorgasme). In feite verschilt een vallei-orgasme dus niet veel van een full-body orgasme.

Vallei-orgasmes kunnen zowel door mannen als door vrouwen worden ervaren. Aangezien de seksuele energie zich door het hele lichaam verspreidt, wordt het orgastisch genot tot in alle uithoeken van het lichaam ervaren, in plaats van alleen tot het genitale gebied, zoals bij een regulier piekorgasme.

Sensaties van plezier, tintelingen, vibraties, schokjes, expansie van energie in het hele lichaam en een gevoel van gelukzaligheid karakteriseren een vallei-orgasme.

Het vrouwelijk orgasme is vanwege de vrouwelijke seksuele anatomie vaker een vallei-orgasme dan dat van mannen, hetgeen betekent dat de seksuele handeling niet eindigt omdat een vrouw orgasme heeft.

Tantra en het vrouwelijk orgasme

Tantra is een langzame vorm van seks bedrijven waarvan wordt gezegd dat het de intimiteit verhoogt en een verbinding tussen lichaam en geest creëert. Het resultaat leidt na oefening bij veel gebruikers tot een intensere relatie, krachtige orgasmes en meer voldoening.

Binnen deze oosterse levensfilosofie waarbinnen de seksuele energie centraal staat, is het primaire doel niet het orgasme zelf, maar het kanaliseren van de seksuele energie. Deze seksuele energie wordt beschouwd als de krachtigste energie in het universum en kan zodanig worden ingezet bij heling van ziekte.

Het vrouwelijk orgasme binnen tantra richt zich op bewuste aanspanning en ontspanning van bepaalde spiergroepen als de sleutel tot het bereiken van diepe orgastische ervaringen.

Door de nog altijd toenemende populariteit van tantra in het westen zijn er de laatste jaren veel boeken verschenen over toepassing van tantra in de westerse cultuur. Een goed voorbeeld daarvan is Urban Tantra van Barbara Carrellas. In dit boek, legt ze haarfijn uit hoe je tantrische oefeningen in je drukke dagelijkse leven kunt integreren voor soloseks of partnerseks. Een aanrader, zowel voor mannen als vrouwen!

Hoe krijg ik een G-spot orgasme?

De G-spot is de cruciale sleutel tot een bevredigend vaginaal orgasme en leidt bij veel vrouwen bovendien tot ejaculatie. Voor veel mannen is het even vogelen, maar als je hem eenmaal hebt gevonden en weet hoe je hem moet stimuleren, dan is je partner verkocht. De ‘G’ in G-spot herleidt naar de ontdekker en kreeg de naam Gräfenberg-plek, kortweg de G-plek.

Waar vind je de G-spot?

Lang werd gedacht dat de G-plek een op zich staand orgaantje was in aan de voorwand van de vagina, maar vrij recent onderzoek laat zien dat de G-spot deel uitmaakt van een veel groter netwerk van zenuwen en ook verbonden is met de clitoris. Dit betekent dat wanneer je de G-plek stimuleert, je eigenlijk een deel van de clitoris stimuleert, die veel groter is dan we denken en een aanzienlijk deel van de vagina bekleedt. Het kleine knobbeltje ter grootte van een erwt waar de binnenste schaamlippen samenkomen, is eigenlijk slechts het puntje van de clitoris en splitst zich in twee ‘wortels’ uit die ongeveer tien centimeter lang kunnen worden.

De ligging van deze ‘wortels’ kan bovendien van vrouw tot vrouw verschillen, wat verklaart waarom het vaak moeilijk te lokaliseren is. In plaats van ernaar te zoeken tijdens seksuele activiteit met een partner, is het gemakkelijker om zelf op ontdekkingstocht te gaan en de G-spot te vinden. Op die manier kan je je partner navigeren wanneer jullie de liefde bedrijven.

Als je op zoek bent naar je G-plek, begin dan met jezelf te ontspannen. Als je je lichaam begint te verkennen, dan doe je het beste als je jezelf goed voelt. Wanneer je jezelf hebt ‘opgewarmd’, breng je je vingers of een seksspeeltje in je vagina.

Til vervolgens met je vingers of het speeltje omhoog richting je navel in een “kom hier”-beweging. Tast hierbij de voorzijde van je vagina af tot je de typische sensatie voelt. Net als bij de andere erogene zones kunnen voorkeuren van persoon tot persoon verschillen. Sommige vrouwen vinden ruw en hard fijn, andere genieten meer van een zachte, stevige druk.

Niet alle vrouwen zullen voldoening vinden door stimulatie van de G-spot en dat is ook prima. Door de tijd te nemen voor jezelf en je eigen voorkeuren te onderzoeken, kunt je de seks met je partner vergemakkelijken door aan te geven wat jij fijn vindt en waarvan je opgewonden raakt.

Beste posities voor G-spot stimulatie

Als je tijdens de seks met je partner de G-spot wilt stimuleren, dan zijn er een paar posities die het beste werken. Probeer deze standjes uit zodat je zoveel mogelijk zelf de controle houdt over de bewegingen en de juiste hoek kunt bepalen. Hoewel er meerdere geschikte seksstandjes zijn, zijn dit de beste drie:

Cowgirl

Duw je partner op zijn rug op bed en ga schrijlings op hem zitten. Deze positie geeft jou volledige controle over het spel, qua ritme, de diepte en de hoek waarin je wordt gepenetreerd, zodat je je kunt concentreren op het vinden van je G-spot.

In plaats van een beetje op en neer te bewegen kun je jezelf volledig richten op het vinden van je G-plek tegen je voorste vaginawand. Varieer met de hoek, de snelheid waarmee je beweegt en experimenteer naar hartenlust. Jij bent ‘in control’ en het draait nu om jouw genot!

Doggy style

Doggy style is een andere manier om wat diepere penetratie te bereiken tijdens seks. Doo eenvoudigweg je bekken te kantelen is het gemakkelijk om met de hoek te variëren en zo je G-spot te vinden.

Begin op handen en knieën met je partner achter je. Probeer tijdens de penetratie je onderarmen te leunen of je heupen naar achteren te duwen om de hoek te veranderen. Je kan hierbij ook verieren door op je knieen naast het bed te gaan zitten en met je bovenlijf op bed te rusten. Je partner kan dan achter je staan en van daaruit je G-spot proberen te raken.

Gesloten missionarispositie

Bij deze variatie op de klassieke missionarispositie, zorg je voor meer stimulatie zonder de penetratiediepte. Je begint op je rug en beweegt je benen naar elkaar toe. De benen van je partner zijn schrijlings langs de jouwe geplaatst, zodat je hem strakker kunt knijpen. Hoewel deze positie zorgt voor een oppervlakkige penetratie, zorgt het wel voor een strakker gevoel en bovendien meer wrijving tegen je G-spot.

Porno vs. Realiteit

Zeker wanneer je weleens porno kijkt, zal je beamen dat de actrices wel heel eenvoudig een orgasme bereiken, wel héél erg vaak tegelijk met hun partner ‘komen’ en dat het eigenlijk allemaal te mooi is om waar te zijn. Ze heten namelijk niet voor niets ‘acteurs en actrices’.

De realiteit is weerbarstiger. Vrouwen worden er vaak toe gebracht te geloven dat seks schandelijk is, wat het moeilijker kan maken om een orgasme en seksuele bevrediging te ervaren. Wees niet bang om je seksleven in eigen hand te nemen en te ontdekken wat jij fijn en aangenaam vindt en vooral, wat jou opwindt!

Als dat betekent dat stimulatie van je G-spot jou door het dak laat gaan, prima! Vind je het niet fijn? Of kan je hem niet vinden? Maakt niet uit! Er is geen regel of norm die bepaalt wat goed of slecht is. Het belangrijkste is dat jij jezelf er goed bij voelt.

Vrouwelijke ejaculatie/squirten

Vrouwelijke ejaculatie wordt vaak verward met het vrouwelijke orgasme. Vrouwelijke ejaculatie hoeft namelijk niet per definitie te betekenen dat er ook een orgasme plaatsvindt. Van een vrouwelijke ejaculatie is sprake wanneer vloeistof – niet noodzakelijk urine – via de urethra (plasgaatje) wordt uitgedreven tijdens seksuele opwinding of een orgasme.

Om duidelijkheid te krijgen over vrouwelijke ejaculatie in relatie tot de vrouwelijke climax hebben we onderstaand een reeks meest gestelde vragen over vrouwelijke ejaculatie, of kortweg ‘squirten’ opgesomd, natuurlijk, met antwoorden!

Kunnen alle vrouwen squirten?

Nee, niet alle vrouwen kunnen squirten. Hoewel de exacte cijfers moeilijk zijn vast te stellen, hebben kleine studies en enquêtes onderzoekers geholpen om een idee te krijgen van hoe divers de ervaringen omtrent vrouwelijke ejaculatie kunnen zijn.

In een oudere steekproef onder 233 vrouwelijke deelnemers zeiden 126 mensen (54 procent) dat ze minstens één keer een ejaculatie hadden ervaren. 33 Mensen (14 procent) gaf aan dat ze een ejaculatie hadden ervaren alle of de meeste orgasmes.(r)

Is vrouwelijke ejaculatie hetzelfde als squirten?

Ja, deze twee termen worden door elkaar gebruikt.

Wat is ejaculaat precies?

De vloeistof die vrijkomt tijdens het squirten is in wezen verwaterde urine, soms met een beetje ejaculaat erin. Het komt uit de blaas en komt naar buiten via de urethra, hetzelfde als wanneer je plast. Vrouwelijk ejaculaat is een dikkere, witte melkachtige vloeistof die lijkt op sterk verdunde melk.

Volgens een onderzoek uit 2011 bevat vrouwelijk ejaculaat enkele van dezelfde componenten als mannelijk ejaculaat (sperma).(r) Ze bevatten namelijk beide prostaatspecifiek antigeen (PSA) en prostaatzuurfosfatase en daarnaast ook kleine hoeveelheden creatinine en ureum, de belangrijkste componenten van urine.

Vrouwelijk ejaculaat dat vrijkomt bij het spuiten is zeer sterk verdunde urine met een beetje ejaculaat erin.. Ejaculaat bestaat meestal uit prostaatenzymen en bevat een vleugje ureum.

Hoe krijg je een vrouwelijke ejaculatie?

De meeste vrouwen die squirten geven aan dat dit komt door middel van G-spot stimulatie, maar ook gewone penetratie of clitorale stimulatie kan vrouwelijke ejaculatie veroorzaken. Ook de mate van opwinding, de positie, de intensiteit en stimulatietechniek kunnen een rol spelen of een vrouw in staat is te ejaculeren of niet.

In feite is de claim dat ‘G-spotstimulatie squirten veroorzaakt’ nog niet 100% waterdicht bewezen. Aangezien de G-spot deel uitmaakt van een zenuwnetwerk dat door de gehele vagina loopt, waarvan ook de clitoris deel uitmaakt, is G-spotstimulatie in wezen dus ook stimulatie van de clitoris. Op die manier is het lastig vast te stellen hoe het vrouwelijk orgasme is geïnduceerd.

Waar komt de vloeistof vandaan?

Het vrouwelijke ejaculaat is afkomstig van de klieren van de Skene, ofwel ‘de vrouwelijke prostaat’. Deze bevinden zich op de voorwand van de vagina, rond de urethra. Ze bevatten elk openingen die het ejaculaat kunnen afgeven.

Hoewel de klieren van Skene aan het einde van de 19e eeuw in detail werden beschreven door Alexander Skene, is hun gelijkenis met de prostaat pas een vrij recente ontdekking en is er nog volop onderzoek gaande.

Een studie suggereert dat de klieren het aantal openingen langs de urethra kunnen vergroten om grotere hoeveelheden vochtafscheiding op te kunnen vangen.(r)

Hoeveel squirt een vrouw gemiddeld?

Gemiddeld scoren vrouwen die kunnen squirten zo’n 0,3 milliliter tot wel meer dan 150 ml. Dat is meer dan een koffiekopje. In de porno-industrie wordt hiermee flink geknoeid waarbij vrouwen die squirtscènes opnemen van tevoren grote hoeveelheden water drinken om meer te kunnen squirten.

Hoe voelt een vrouwelijke ejaculatie?

Deze ervaring kan van persoon tot persoon verschillen. Voor sommigen voelt het niet anders dan een regulier vrouwelijk orgasme dat optreedt zonder ejaculatie. Anderen beschrijven een stijgende warmte en spanning tussen in de onderbuik en in de vagina.

Kunnen vrouwen op commando ejaculeren?

Hoewel het onwaarschijnlijk klinkt zijn er inderdaad vrouwen die op commando kunnen squirten. Oefening baart kunst. Hoewel deze vaardigheid uiteindelijk niet voor iedereen is voorbestemd, kan het helpen om te oefenen.

Kan ik squirten?

Zelfstimulatie, masturberen, experimenteren met speeltjes en veel doorzettingsvermogen zijn de sleutelwoorden. Natuurlijk is het alleen maar leuker en spannender om deze vaardigheden meester te worden door te oefenen met je partner. Zeker als je je G-spot nog moet vinden of zelf niet goed kan stimuleren, dan is een partner heel erg welkom!

Overweeg hoe dan ook om te investeren in een G-spot vibrator die voorzien is van een gebogen vorm, waardoor je gemakkelijker de voorwand van je vagina kan stimuleren.

De sleutel is om jezelf te ontspannen, te genieten van de ervaring en verschillende technieken uit te proberen totdat je uitvindt wat voor jou het beste werkt.

Wat als ik niet kan squirten?

Natuurlijk is het leuk om te experimenteren, maar het is geen must. Obsedeer jezelf niet op iets waartoe je (mogelijk) niet in staat bent. Op een gegeven moment kan een obsessie het plezier in seks wegnemen.

Sommige vrouwen zijn na een zwangerschap plots in staat om volop je squirten, andere vrouwen na de menopauze en anderen helemaal nooit. Geniet lekker van de seks die je hebt, van het experimenteren en houd in gedachten: sommige vrouwen ejaculeren, andere niet.

Misvattingen en fabels over het vrouwelijk orgasme

Over vrouwelijke orgasmes zijn nogal wat misvattingen. Zoals we eerder al lazen zijn er decennia lang discussies gevoerd over de primaire functie van het orgasme. Daarnaast zijn er nog zoveel aannames en misvattingen over het vrouwelijk hoogtepunt. Enkele veelvoorkomende mythes zijn:

Orgasmes door penetratie zijn het lekkerst voor vrouwen

Het is een fabel die de wereld in is gebracht door zelfbenoemde experts die claimen dat penetratie essentieel is voor een bevredigend orgasme voor vrouwen. De meeste vrouwen kunnen echter niet eens een orgasme krijgen door alleen penetratie en kunnen alleen klaarkomen door (ook) de clitoris te stimuleren. Hoewel er vrouwen zijn die een vaginaal orgasme kunnen krijgen, zijn het er aanzienlijk minder dan het aantal vrouwen die een clitoraal orgasme kunnen krijgen. In de meeste gevallen is het een combinatie van stimulatie van verschillende erogene zones, zoals de vagina, clitoris en tepels.

Vrouwen die geen orgasme kunnen hebben, hebben psychische problemen

Hoewel trauma, relatieproblemen en een instabiele geestelijke gezondheid het inderdaad lastig kunnen maken tot een hoogtepunt te komen, kunnen ook vrouwen die daar geen last van hebben en gewoon een gezonde relatie hebben, problemen hebben om een climax te bereiken. Een orgasme is namelijk zowel een fysieke als een psychologische reactie en er zijn talrijke gezondheidsklachten die het genieten van seks lastig kunnen maken en een orgasme kunnen bemoeilijken.

Sommige vrouwen hebben last van vaginale droogte ten gevolge van een verstoorde hormoonhuishouding of medicijngebruik. Dit kan gebeuren tijdens het gebruik van hormonale anticonceptie, tijdens of na de zwangerschap of ten gevolge van de menopauze.

Vrouwen moeten verliefd zijn op hun partner om een orgasme te kunnen krijgen

Een orgasme is een complexe psychologische en biologische ervaring en voor elke vrouw is deze ervaring anders. De ene vrouw klapt psychisch compleet in elkaar na een climax en barst emotioneel in huilen uit, terwijl de ander zingend en vol energie koffie staat te zetten en ontbijt klaarmaakt. Sommige vrouwen willen liefde en empathie ervaren van hun partner, terwijl anderen liever emotieloos mechanisch gaan liggen pompen.

De relatie die je als vrouw met je partner hebt, kan al dan niet van invloed zijn op het vermogen om tijdens de seks een orgasme te krijgen. Een studie uit 2018 wees uit dat 86% van de lesbische vrouwen zei dat ze gewoonlijk of altijd een orgasme hadden tijdens seks, vergeleken met slechts 66% van de biseksuele vrouwen en 65% van de heteroseksuele vrouwen.2

Vrouwen die vaker seks hebben hebben relatief vaker een orgasme

Vrouwen die vaker seks hebben, hebben niet per definitie relatief vaker een orgasme. Wat wel van belang is, is de lust. In het boek Sperm Wars legt auteur Robin Baker uit dat buitenechtelijke seks relatief vaker resulteert in bevruchting. Dit heeft vooral te maken met de biologische voorsprong die de sekspartner heeft ten opzichte van de eigen partner.

Vrouwen die vaker experimenteren en variëren in de soorten seks die ze hebben, krijgen relatief wel vaker een climax. Ze rapporteren:

  • vaker orale seks te hebben
  • vaker langdurige seks te hebben
  • tevreden te zijn met hun relatie
  • te vragen wat ze willen in bed
  • vaker bezig te zijn sexting en hitsige e-mails of telefoontjes
  • dat ze liefdesgevoelens en lust combineren tijdens seks
  • dat ze hun seksuele fantasieën in de praktijk hebben gebracht
  • te experimenteren met nieuwe seksuele posities

Veelgestelde vragen

Is squirten hetzelfde als klaarkomen?

Nee, squirten en klaarkomen zijn niet hetzelfde. Klaarkomen, of het orgasme, is een intense, meestal fijne climax die optreedt tijdens seks. Een orgasme gaat meestal gepaard met ritmische samentrekkingen van de spieren in het bekken. Squirten, ook wel bekend als vrouwelijke ejaculatie, verwijst naar het vrijkomen van vocht uit de vrouwelijke geslachtsorganen tijdens seksuele opwinding of een orgasme. Squirten is niet hetzelfde als een orgasme, maar het kan soms wel samenvallen met een orgasme.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies