Wat is loopmeditatie? Zo doe je een wandelmeditatie of begeleide walking meditation

loopmeditatie wandelmeditatie walking meditation

De meeste mensen die regelmatig mediteren, doen dat in een zittende of liggende houding. Voor de meeste mensen is het toch maar lastig om zo lang in dezelfde houding te blijven zitten of liggen. De liggers vallen vaak in slaap, de zitters storen zich aan kriebeltjes en knellende kledingstukken. Voor al diegenen die moeite hebben met stilzitten tijdens het mediteren, is een loopmeditatie, ook wel wandelmeditatie, een uitstekende oplossing.

Zelfs als je het nog nooit hebt geprobeerd, kan het zomaar zijn dat je je zal verbazen hoe eenvoudig het eigenlijk is en zal je balen dat je dit niet eerder hebt uitgeprobeerd. Wat ik persoonlijk zo fijn vind van loopmeditatie is dat je twee dingen tegelijk kunt doen, enerzijds zorg je voor je dagelijkse beweging, anderzijds brengt het heerlijk de rust in je hoofd.

Meditatie, hersengolven en het onderbewuste

Meditatie wordt door veel mensen – vooral diegenen die zich er nooit in hebben verdiept – afgedaan als zweverig, niks voor mij en veel te spiritueel. In feite is meditatie niet meer dan het met een bewuste aandacht tot rust brengen van de geest. Je brengt jezelf in een trance die je ook wel kent van het afleggen van lange afstanden per auto, waarbij je plots denkt: “Goh, ben ik al hier?”

Tijdens het mediteren vertraag je de dominante hersengolven in het brein waardoor deze zich ‘ontspant’. Bij de langzamere hersengolfpatronen zoals alfa en theta, kun je contact maken met je onderbewuste brein en putten uit wijsheden waarvan je met je bewuste geest geen besef hebt. Het is dan ook niet voor niets dat je pas weet waar je je sleutels hebt gelaten zodra je jezelf even lekker ontspant.

Net zoals bij andere vormen van meditatie is het belangrijk dat je met een kalme aandacht jezelf in een trance brengt. Dit kan je ook doen bij een walking meditation, een vorm van meditatie waarbij je wandelend jezelf in trance brengt. Onderstaand vindt je alles wat je moet weten over loopmeditatie.

Wat is loopmeditatie?

Loopmeditatie is het beoefenen van meditatie tijdens een wandeling, waarbij je de aandacht legt op de ademhaling en de ogen richt op een punt aan de horizon. Tijdens het lopen zal je merken dat naarmate de trance zich verdiept, het lopen als vanzelf gaat. Door je schouders en armen te ontspannen merk je dat het eenvoudiger is om je blik op de horizon te blijven richten.

Het beoefenen van een loopmeditatie is in feite net zo eenvoudig als het klinkt. En bovendien hoeft een wandelmeditatie niet eens zo lang te duren. Met 10-15 minuten ben je al in een trance. Wanneer je wat meer ervaren bent, kan je al binnen een paar minuten in trance zijn. De meeste mensen lopen elke dag wel ergens heen of lopen een lunch-ommetje. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een langere loopmeditatie.

Tips voor een wandelmeditatie

Wanneer je een walking meditation gaat doen, zal je aanvankelijk wat moeten oefenen. Er is helaas geen 100% ‘bewezen’ manier voor een succesvolle loopmeditatie, maar gelukkig wel richtlijnen. Persoonlijk doe ik vrijwel iedere ochtend een loopmeditatie en dat al ruim twee jaar. Ik kan mezelf dus wel redelijk ervaren noemen. Mijn tips hieronder zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen en richtlijnen; je moet voor jezelf kijken wat je persoonlijk fijn vindt.

  • Wanneer je gaat lopen, let dan eerst even op je houding. Net zoals bij andere soorten meditatie is ook bij het wandelen de houding belangrijk. Zorg dat je een ontspannen houding hebt, dus laat je schouders en armen lekker hangen. Wees jezelf ervan bewust hoe je voetstappen contact maken met de ondergrond, goed voor de aarding.
  • Loop het liefst in een rustige omgeving. Zeker in het begin als je oefent, zal je merken dat je nog snel bent afgeleid. Naarmate je je betere beheersing over je aandacht krijgt, zal je merken dat je zelfs op een druk treinstation kan mediteren. Zelf vind ik het, ondanks mijn ervaring, altijd het fijnst om ‘s morgens tussen 4 en 5 een stuk te wandelen.
  • Kies een route waar je niet hoeft op te letten op uitstekende takken, gladde boomwortels of losliggende stenen. Al dat soort factoren zullen zorgen dat je je aandacht naar buiten moet richten in plaats van naar binnen.
  • Tijdens het lopen houd je je ogen op een punt aan de horizon gericht. Je zal merken dat na een tijdje je blik vervaagt en je jezelf opnieuw zal moeten concentreren om dat punt weer scherp te krijgen. Denk erom dat je dat punt niet scherp hoeft te houden, het geeft juist aan dat je in trance raakt. Houd je blik echter wel op de horizon gericht.
  • Naarmate je meer in trance raakt, zal je merken dat het lopen vanzelf gaat. Je hoeft er nauwelijks meer moeite voor te doen. Ga dus niet sneller of langzamer lopen, voel zelf aan wat voor jou persoonlijk een comfortabel tempo is om aan te houden.
  • Net als bij andere vormen van meditatie zal ook bij een loopmeditatie je aandacht weleens afdwalen. Maakt niet uit, keer je aandacht terug naar je ademhaling.
  • Wanneer je moeite hebt om in trance te raken – zelf had ik hier ook moeite mee in het begin – dan kan het helpen om binaural beats te gebruiken. Hiervoor gebruik je een hoofdtelefoon die in elk ook een verschillend signaal afspeelt, waardoor je hersengolven veranderen.
  • Een andere manier om makkelijker in trance te raken voor beginners, is om een begeleide meditatie te doen, waarbij je tijdens je meditatie wordt begeleid door een stem.

Voordelen loopmeditatie

De voordelen van loopmeditatie zijn de volgende:

  • Als je moeite hebt met stilzitten, dan is een wandelmeditatie een uitkomst.
  • Beweging heeft een bijna magische uitwerking op de werking van het brein. Je kan eigenlijk wel stellen dat beweging van het lichaam ‘beweging’ in de geest teweegbrengt. In beweging worden de beste ideeën geboren, ben je in staat oplossingen te bedenken voor reeds jarenoude problemen en door de lichte maar comfortabele inspanning heb je een betere bloeddoorstroming, ook naar de hersenen.
  • De frisse buitenlucht is altijd gezonder om in te ademen dan de stilstaande lucht in een huiskamer of andere afgesloten ruimte.

Loopmeditatie met dankbaarheid en hartcoherentie

Een loopmeditatie is een uitstekende gelegenheid om een gevoel van dankbaarheid en hartcoherentie op te roepen. Wanneer je in een trance bent en je ademhaling zich verdiept, kun je eenvoudig een gevoel van waardering en dankbaarheid oproepen.

Maak er tijdens je wandelmeditatie je missie van om te waarderen wat er in je gebeurt. Voel hoe zich een warm gevoel in je borststreek vormt.

Zelf heb ik het vermogen een ASMR-ervaring op te roepen, waarbij mijn hoofdhuid lekker tintelt alsof er ijswater overheen stroomt. Het geeft gewoon een heerlijk gevoel van dankbaarheid en kan zelfs emotionele reacties veroorzaken.

Wanneer je in een staat van dankbaarheid bent, is het eenvoudig om in een toestand van hartcoherentie te geraken. Zeker als je beschikt over de HeartMath apparatuur om hartcoherentie te meten, zal je merken hoe geweldig loopmeditatie kan zijn om toer te voegen aan je repertoire om jezelf te verbeteren, rationeel, emotioneel en fysiek! Je kan deze apparatuur bestellen bij HeartMath Benelux. Met de code Heartcode17 krijg je 5% korting op de aanschaf (niet i.c.m. andere kortingen en aanbiedingen)

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies