Zelfhypnose kan een bijzonder effectieve manier zijn om je doelen sneller te bereiken. De kracht van deze manier ligt vooral in het feit dat je met zelfhypnose direct toegang hebt tot je onderbewuste en je je bewuste geest, die vaak alleen maar ‘in de weg staat’ met rationalisaties, tijdelijk even op pauze zet.
Realiseer je doelen met zelfhypnose
Heb je ooit het gevoel gehad dat je moeite had om je doelen te bereiken? Voel je je misschien snel afgeleid? Of heb je moeite met het zetten van de eerste stap? Vertoon je uitstelgedrag? Als dit het geval is, dan zal zelfhypnose waarschijnlijk heel waardevol voor je zijn.
Onderstaand lees je hoe je met behulp van zelfhypnose beter controle kunt krijgen over je gedrag en, sterker, je jezelf kan sturen om het succes te realiseren, waarvan je voorheen alleen maar kon dromen.
In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je met zelfhypnose een hulpmiddel in handen hebt dat je kan helpen om je doelen te bereiken. Voordat we hiermee beginnen, gaan we eerst kijken wat er aan ten grondslag ligt, dat je je doelen maar niet bereikt en waarom je mogelijk last hebt van uitstelgedrag.
We kunnen hier allemaal wel eens mee worstelen. Het is dan ook absoluut geen schande, maar als het frustraties oplevert, is het wel belangrijk de oorzaken te identificeren, zodat je er iets aan kunt doen en je doelen alsnog kunt verwezenlijken.
De meeste mensen die het maar niet voor elkaar krijgen om hun dromen te realiseren, klagen over de volgende hordes die ze maar niet lijken te kunnen nemen. Sommige mensen hebben moeite met het bereiken van hun doelen, omdat ze niet precies weten welke stappen ze daarvoor moeten ondernemen en ze verliezen al snel de focus.
Veel mensen hebben reeds ervaren hoe verslagen je jezelf kan voelen als je een doel opgeeft. Hierdoor hebben veel mensen faalangst ontwikkeld: “het zal toch wel weer niet lukken.”
Het is altijd goed om te weten hoe het komt dat je je doelen niet bereikt, want op die manier weet je in ieder geval hoe het níét moet. Met zelfhypnose kan je je zelfvertrouwen een boost geven en zorgen dat je gemoveerd blijft.
Laten we eerst eens de meest voorkomende oorzaken opsommen waardoor je niet in staat bent je doelen te bereiken.
3 Mogelijke oorzaken waarom je je doelen niet bereikt
Oorzaak 1. Je maakt je doelen niet concreet
Niets is zo belangrijk als het concreet maken van je doelen. Hoe abstracter je ze formuleert, hoe vrijblijvender ze zijn, niet alleen voor jezelf, maar ook voor het universum, als je de Wet van Aantrekkingskracht voor je wilt laten werken.
Formuleer je doelen dus zo concreet mogelijk en schrijf ze op, zodat je voor jezelf een soort contract opstelt. Sommige mensen beweren dat ze hun doel in hun hoofd hebben zitten, maar zodra er op de weg ernaartoe iets anders verloopt dan voorzien, kunnen ze al een smoes verzinnen om te verklaren waarom ze hun doel niet hebben verwezenlijkt.
Oorzaak 2. Je gaat in het wildeweg ‘iets proberen’
De eerste vraag die je jezelf in dit geval kan stellen: “Waarom zou ik ‘iets proberen’ om te kijken of het werkt, terwijl er al zoveel mensen zijn die het reeds succesvol voor je hebben uitgeprobeerd en die je dus als voorbeeld kan nemen?”
Neem een succesvol iemand als voorbeeld en ga stap voor stap na wat die persoon heeft gedaan om zijn/haar doelen te bereiken? De NLP-techniek Modelleren is daarbij een perfecte manier om de manier van werken van het ‘model’ te doorgronden.
Aan de hand van de manier van denken en handelen van je model, kun je dan een stap-voor-stapplan maken om jouw eigen doelen te realiseren.
Oorzaak 3. Je voelt je ontmoedigd
Jezelf ontmoedigd voelen is de belangrijkste reden waarom veel mensen hun doelen nooit zullen bereiken. Herinner je dat Edison duizenden keren faalde voor hij zijn doel bereikte, herinner je dat Sylvester Stallone talloze malen werd afgewezen met zijn plan voor de Rocky-films.
Het is een kleine herkadering van hoe je met ‘mislukking’ omgaat. Bekijk het anders, want zodra je hebt ‘gefaald’, heb je een manier ontdekt waarmee het niet lukt om je doel te bereiken. Dat betekent dus dat er nog talloze opties bestaan om je doel wel te bereiken. Je kunt beter falen bij het proberen dan het op voorhand al op te geven.
Werkt zelfhypnose?
Voor veel mensen kan zelfhypnose een uitstekende manier zijn om beperkende overtuigingen in hun onderbewuste te vervangen overtuigingen die wel helpen bij het bereiken van hun doelen.
Zelfhypnose is niet meer dan een toestand waarin je in een staat van diepe ontspanning bent en waarbij je hersenactiviteit afneemt. De hersengolven in je brein nemen af in frequentie en in die toestand sta je open voor suggesties. Je hebt dan namelijk rechtstreeks contact met je onderbewuste en een hoge suggestibiliteit (de mate waarin je openstaat voor suggesties).
Normaal gesproken, bij een hypnotherapeut, krijg je suggesties die je kunnen helpen om je beperkende overtuigingen te veranderen. Je krijgt positieve suggesties die je kunnen helpen om je doelen te bereiken. Deze suggesties kun je ook bij jezelf inprenten tijdens een zelfhypnosesessie.
Voordelen van zelfhypnose
Met zelfhypnose kan je de juiste mindset inplanten om je doelen te bereiken en te streven naar succes. Zelfhypnotherapie helpt ook om je kijk op beperkte overtuigingen te veranderen. Zo het kan bijvoorbeeld helpen om positiever in het leven te staan en gefocust en enthousiast te blijven bij het nastreven van je doelen.
Zelfhypnose oefening
Het is heel eenvoudig en helemaal niet zo moeilijk als veel mensen denken. De techniek van deze oefening is gebaseerd op oogfixatie, een manier van inductie voor zelfhypnose. Het is een van de meest populaire en effectieve vormen van zelfhypnose.
Deze methode helpt je om te ontspannen en nadat je dit een aantal keren hebt geoefend, kun je hypnotische suggesties en beelden toevoegen.
Belangrijk is om deze oefening te doen in een ruimte waar je niet gestoord wordt door je telefoon, televisie, computer, deurbel enzovoort. Dit is jouw tijd, de tijd waarin je in jezelf gaat investeren. J mag je tijd gebruiken om je geest te verrijken met zelfhypnose.
1.Ga in een comfortabele stoel of op de bank zitten met beide voeten vlak op de grond. Kruis je benen hierbij niet, laat ze gewoon lekker ontspannen rusten.
Zorg dat je geen grote maaltijd eet vlak voor je ontspanningsoefening. Ook is het belangrijk dat je gaat zitten, want als je gaat liggen is het waarschijnlijk dat je in slaap valt. Draag lekker losse kleding en doe je schoenen uit.
2.Kijk naar een punt op de muur of een object, vlak boven je ‘horizon’ (vlak boven ooghoogte) en haal diep adem. Terwijl je je ogen op dat punt gericht houdt, haal je diep adem, houd je deze even vast en adem je vervolgens uit. Herhaal stilletjes de suggestie: “Mijn ogen zijn moe en zwaar en ik mag me heerlijk ontspannen”.
Herhaal deze zin een aantal keer voor jezelf en als je daar behoefte aan hebt, mag je je ogen sluiten. Laat ze ontspannen en terwijl je steeds meer ontspant, voel je ook dat je steeds helderder van geest wordt.
3.Laat je lichaam vervolgens ontspannen. Laat je lichaam lekker los en tel langzaam terug vanaf 20 naar 1. Bij elke tel voel je hoe je benen zwaarder worden, hoe je verder wegzakt in je stoel en hoe je toch helder van geest blijft.
Herhaal het zinnetje “Ik mag me bij elke tel wat verder ontspannen en blijf helder van geest.” Let erop dat je je op je ademhaling concentreert. Let op het omhoogkomen en het zakken van je middenrif en borstkas. Wees jezelf ervan bewust hoe ontspannen je lichaam wordt, zonder dat je daarvoor moeite hoeft te doen. Hoe minder je probeert, hoe meer ontspannen je wordt.
4.Als je helemaal ontspannen bent, is dit het punt waarop je jezelf onder hypnose hebt gebracht en de gewenste toestand waarin je bij jezelf gewenste overtuigingen kunt gaan inprenten. Voor nu is je missie reeds geslaagd en weet je voor de volgende keer welke stappen je moet doorlopen om zelfhypnose toe te passen.
Breng jezelf weer langzaam terug naar je bewuste toestand door van één tot vijf te tellen en open dan rustig je ogen. Sta niet direct op en drink eerst een slok water om op een rustige manier terug te komen in het hier en nu. Strek je armen en benen.
De bovenstaande oefening kun je het best eerst een keer of vier, vijf toepassen. Op die manier weet je zeker dat je jezelf effectief onder zelfhypnose kan brengen en raak je vertrouwd met het gevoel.
De autosuggestie die je kan doen wanneer je onder hypnose bent is in de vorm van affirmaties: ik ben rijk, ik voel me energiek, ik ben de kampioen. Heel eenvoudig hoeven de affirmaties maar te zijn.
Wat je ervaring kan versterken is het toevoegen van emoties. Door je affirmaties te verrijken met een positieve emotie, zet je deze extra kracht bij. Voeg bijvoorbeeld een gevoel toe van dankbaarheid, dankbaarheid voor het doel dat je reeds hebt bereikt. Voeg een gevoel van blijdschap toe, blijdschap dat je mensen kan helpen met je nieuwe vaardigheden etc.
Conclusie
Zelfhypnose kan een bijzonder krachtige tool zijn, niet alleen bij het bereiken van je doelen, maar ook om de hordes onderweg naar je doel te overwinnen. Door te oefenen en te ervaren hoe je een hypnotische staat bereikt, raak je vertrouwd. Het is helemaal niet eng zoals veel mensen denken. Jij hebt de controle, altijd!